Αρχική Κοινωνία Γιατί αξίζει να μάθει κάποιος τη νοηματική γλώσσα και πώς μπορεί

Γιατί αξίζει να μάθει κάποιος τη νοηματική γλώσσα και πώς μπορεί

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Influence: 10070

Μερικές Νοηματικές Γλώσσες χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες, όπως συμβαίνει και με τις ομιλούμενες γλώσσες. Υπάρχει όμως μία γλώσσα που ονομάζεται Διεθνής Νοηματική Γλώσσα και χρησιμοποιείται από πολλούς Κωφούς σε διεθνείς συναντήσεις, όπου δεν υπάρχει διερμηνέας. Είναι πολλοί οι λόγοι, διαφορετικοί για τον καθένα, που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας.

Γιατί να μάθεις την νοηματική γλώσσα

Είναι πολύ ενδιαφέρον να έρθεις σε επαφή με ένα εντελώς διαφοροποιημένο τρόπο επικοινωνίας. Σίγουρα είναι κάτι που δεν βλέπεις καθημερινά και το γνωρίζουν ελάχιστοι. Μαθαίνοντας την νοηματική γλώσσα δεν μαθαίνεις απλώς να επικοινωνείς με τους κωφούς, αλλά έρχεσαι σε επαφή με έναν εντελώς νέο κόσμο. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δεις  και να γνωρίσεις τον κόσμο τους, έναν κόσμο πλήρως διαφορετικό από τον δικό μας. Γνωρίζεις την καθημερινότητά τους, η οποία μπορεί να έχει τις δυσκολίες της, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γιατί αξίζει να μάθει κάποιος τη νοηματική γλώσσα και πώς μπορεί

Ταυτόχρονα, παρακολουθώντας και μαθαίνοντας την νοηματική γλώσσα, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι η εκφραστικότητα και η γλώσσα του σώματος. Εφόσον δεν μπορείς να εκφραστείς με τα λόγια βρίσκεις άλλες μεθόδους και αποκτάς σταδιακά μεγαλύτερη εκφραστικότητα.

Όλα τα συναισθήματα είναι απόλυτα διακριτά στο πρόσωπο και στη στάση του συνομιλητή σου, εκτιμάς ευκολότερα μία κατάσταση και τη στάση αυτού που έχεις απέναντί σου, χωρίς να χρειαστεί να σου δηλώσει αυτό που θέλει να περάσει. Μερικές φορές άλλωστε το να εκφραστείς μέσω του σώματός σου είναι πολύ ευκολότερο και αποτελεσματικότερο απ’ το να διαλέξεις τα λόγια για να το κάνεις.

Πέρα απ’ αυτό, είναι πάντοτε χρήσιμο να μαθαίνεις κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον μία καινούργια γλώσσα, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προσόν για μία δουλειά και να δείξει ότι ενδιαφέρεσαι για τις μειονότητες και προτίθεσαι να μάθεις να επικοινωνείς μαζί τους.

Η διαδικασία εκμάθησης

Η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας μπορεί να παρομοιαστεί με την εκμάθηση  εξαρχής οποιασδήποτε ξένης γλώσσας και παρουσιάζει τις αντίστοιχες δυσκολίες. Το μόνο επιπλέον πρόβλημα που ίσως παρουσιαστεί είναι ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία με τον προφορικό λόγο. Η Νοηματική γλώσσα δεν είναι παντομίμα, αλλά μια πλήρης οπτικοκινησιακή γλώσσα με δικούς της κανόνες και συντακτικό. Πέρα από τα μαθήματα που μπορεί να γίνονται σε κάποιο μαθησιακό κέντρο, συνήθως χρειάζεται και εξάσκηση στο σπίτι για να αποκτηθεί ροή στην κίνηση.

Συνήθως τα μαθήματα για την γλώσσα δεν κοστίζουν περισσότερο από 500 ευρώ για τον ετήσιο κύκλο φοίτησης, η οποία διαρκεί 4 χρόνια. Υπάρχουν και επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία διοργανώνουν διάφοροι οργανισμοί κάθε χρόνο, που προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση αλλά και προγράμματα που μπορεί να κοστίζουν λιγότερο από 30 ευρώ τον μήνα.

Γιατί αξίζει να μάθει κάποιος τη νοηματική γλώσσα και πώς μπορεί

Παράλληλα, σε περίπτωση που κάποιος δεν δύναται να παρακολουθήσει συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων, στο ιντερνέτ είναι διαθέσιμα πολλά προγράμματα εκμάθησης εξ’ αποστάσεως. Συνήθως μέσω skype, προσφέρονται μαθήματα σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα η σχολή Smiyl, αν και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει αίθουσα – studio με κάμερες και προσφέρει παρακολούθηση μαθημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά τυπική. Στα πρώτα στάδια οι μαθητές εξοικειώνονται με το βασικό λεξιλόγιο της νοηματικής. Αναπαράγουν τις κινήσεις που βλέπουν σε κάποιες εικόνες ή σε κάποιο DVD. Αργότερα αρχίζουν και συνθέτουν κάποιες προτάσεις, ενώ οι εκάστοτε δάσκαλοι τούς κάνουν κάποιες ερωτήσεις. Σιγά σιγά αρχίζουν να συνθέτουν κάποιες απλές μικρές ιστορίες, και όσο περνάει ο καιρός καταφέρνουν να εμπλουτίζουν τις προτάσεις τους πιο άνετα και πιο γρήγορα και εξοικειώνονται με την διαδικασία.

Επομένως, δεν είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και μπορεί κανείς να την μάθει απλά και μόνο επειδή μπορεί να του κίνησε το ενδιαφέρον, ή ως επαγγελματικό προσόν, και όχι μόνο όταν παρουσιαστεί αναγκαιότητα.

Δεν είναι απαραίτητο μόνο για τους ανθρώπους με ομιλητικά προβλήματα να προσπαθούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της δικής μας κοινωνίας, μπορούμε και οι ίδιοι να επιδιώξουμε να διευκολύνουμε την προσαρμογή και την παραμονή τους στο κοινωνικό σύνολο. Κυρίως δεν πρέπει να τους αποκλείουμε μέσω της αδιαφορίας μας.

 

ΠΗΓΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Γιατί ο κόσμος των κωφών είναι διαφορετικός από των υπολοίπων
  Αυτό δεν το καταλαβαίνω
  Οι άνθρωποι έχουν μία αναπηρία
  Δεν ακούν και καλούνται με αυτήν την αναπηρία ,να ζήσουν στον κόσμο που ζούμε όλοι οι υπόλοιποι
  Μην ωραιοποιούμε τα πράγματα, δεν ζουν κάτι το ξεχωριστό, η αναπηρία είναι αναπηρία, άσχετα με το πώς θέλουν να την ονομάζουν
  Και ευτυχώς βέβαια που η κώφωση πλέον αντιμετωπίζεται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ιατρικά και όλο και λιγότεροι θα ζουν πλέον σ’ αυτόν τον “διαφορετικό” κόσμο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Θεραπεία κληρονομικών ασθενειών – Πόσο κοντά είμαστε;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή Εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη θεραπειών, για κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, που οδηγούν σε τύφλωση. Δημοσιεύση στο Nature Biomed. Eng. με...

Ο ΟΕΕ ζητά παράταση για το φορολογικό πιστοποιητικό έως τις 30 Νοεμβρίου

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής του φορολογικού πιστοποιητικού μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 ζητά, με επιστολή του προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων...

Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι ΗΠΑ- Προχωρήσαμε σε δοκιμή των S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα πως η Τουρκία διεξάγει δοκιμές των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία και δήλωσε...

Μητσοτάκης : Ανοιχτό το λιανεμπόριο και για τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο

Κανονικά θα δουλεύουν τα μαγαζιά του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές του κοροναϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με το υπουργείο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!