Αρχική Οικονομία Γιάνης Βαρουφάκης στον Alpha: Δεν θα έκανα ό,τι έκανα αν ήξερα ότι...

Γιάνης Βαρουφάκης στον Alpha: Δεν θα έκανα ό,τι έκανα αν ήξερα ότι ο Τσίπρας θα έκανε «ναι» το «όχι»

Κεραυνοί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών

 

Στόχος ζωής για το Σόιμπλε το Grexit – Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ. Ντράγκι – Έχω κάνει πολλά λάθη- Έπρεπε να είχα παραιτηθεί στις 24 Φεβρυαρίου του ’15

Την παραδοχή ότι διέπραξε πολλά λάθη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε σαν όνειρο ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Grexit, το οποίο, όπως είπε, όσο δαιμονοποιείται τότε γίνεται πιθανό, ενώ πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ανατράπηκε η απόφαση του Eurogroup που είχε προηγηθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα. Στην ερώτηση αν μπορεί να είναι ήσυχος με τον τρόπο που λειτούργησε, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι είναι εν τάξει με τη συνείδησή του, αφού λειτούργησε με βάση τις πληροφορίες που είχε τότε. Αν ήξερε ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος θα γινόταν «ναι» τότε δεν είχε κάνει ό,τι έκανε την περίοδο της υπουργίας του.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, ακουλουθούν:

Δεν επικοινωνώ με τους συντρόφους μου, δεν επικοινωνώ με τον κ.Τσακαλώτο. Το 90% του ελληνικού λαού υποφέρει. Ίσως στα ενενήντα μας να συναντηθούμε με τον Ευκλείδη σε ένα καφενείο.
Έζησα τη δαιμονοποίηση γιατί δεν ήθελα να υπογράψω -τα μνημόνια τα υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών. Από τη στιγμή που πτώχευσε το ελληνικό κράτος, έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση: Να προσποιούμεθα παίρνοντας δάνεια ή να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο; Αυτό το ερώτημα έθετε ο λαός στον εαυτό του από το 2010. Ο πιο ασφαλής, ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του Grexit, είναι να το φοβάσαι λιγότερο από προγράμματα που σχεδιάστηκαν να το αποφύγουν.

Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δραχμής. Στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο εξόδου. Να βάλει τη βάση, και αν δεν γίνει δεκτό, τότε να πει «πετάξτε μας έξω». Να πούμε στους δανειστές ότι δεν θα πάμε στο 3,5%, γιατί είναι αυτογκόλ για μια οικονομία που προσπαθεί.-Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε:

-Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές:

1. Μία βιώσιμη συμφωνία στο ευρώ που να κρατήσει την Ελλάδα χωρίς να συρρικνώνεται διαρκώς- δεν την έχουμε. Δεν είναι προτεραιότητα για όλους.

2. Η δεύτερη είναι εκπαραθύρωση από το ευρώ. Είναι στόχος ζωής του Σόιμπλε.

3.Διαρκής συρρίκνωση μέχρις ότου ο ελληνικός λαός ζητήσει γονατιστός το grexit.

Ο μόνος τρόπος για να έχουμε συμφωνία με την κ.Μέρκελ και τον κ.Ντράγκι που είναι οι μόνοι σοβαροί, είναι να μη φοβόμαστε το Grexit

-Γιατί δεν κάνατε τα πράγματα διαφορετικά;

-Γιατί τα πράγματα άλλαξαν στις 6 και στις 12 Ιουλίου του 2015. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι συνέβαινε πριν την 6 η Ιουλίου. Στις 20 Φεβρουαρίου είχα βγει από το Εurogroup με βαθιά ικανοποίηση για έναν απλό λόγο: γιατί συμφωνήσαμε στον κοινό νου: Να κάτσουμε κάτω να γράψουμε το πρόγραμμα από την αρχή σε λογική βάση. Και όλα μέσα από ειλικρινή διαπραγμάτευση. Στις 24 Φεβρουαρίου τα πήραν πίσω, αυτοί το τίναξαν στον αέρα. Είχαν δρομολογήσει το κλείσιμο των τραπεζών.

-Αισθάνεστε απομονωμένος; Αισθάνεστε «Ιφιγένεια»;

– Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη για την κατάσταση του ελληνικού λαού από το 2010, αλλά εξαιρετικά απέναντι στη συνείδησή μου. Ποιος πρέπει να αισθάνεται καλύτερα: Εγώ ή ο πρωθυπουργός που υπέγραψε; Εγώ ή ο κ.Στουρνάρας, που με μια απίστευτη δήλωσή του ξεκίνησε το bank run ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου;

-Το χαρτί των capital controls έχει την υπογραφή Βαρουφάκη

-Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ.Ντράγκι, κόβοντας τον ELA. Έκλεισε τη ρευστότητα των τραπεζών. Δεν έκλεισα εγώ τις τράπεζες. Μισή ώρα πριν ανοίξουν οι τράπεζες δεν θα είχαν ρευστό. Τί έπρεπε να κάνουμε; Κλήθηκα να χειριστώ το κλείσιμο των τραπεζών που μας επέβαλε η ΕΚΤ. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε καμπάνια που θα απαιτήσουμε από τον Ντράγκι να παρουσιάσει δημοσίως τις αποφάσεις. Το λάθος μου έγινε την 24η Φεβρουαρίου και αργότερα, τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνησή μού παρέδωσε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχω κάνει πολλά λάθη. Ήταν λάθος που δεν παραιτήθηκα. Η ΕΕ έπαιξε το ρόλο του εκβιαστή για να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να ιδιωτικοποιηθούν 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για τη στάση μου στο δημοψήφισμα.

-Τι θα έπρεπε να γίνει από τον κ.Τσίπρα την επομένη του δημοψηφίσματος; Πόσο θα απείχε από την καταστροφή που λέει τώρα ο κ.Τσίπρας ή από τη Βόρεια Κορέα που λέει ο κεντρικός τραπεζίτης;

-Η συμπεριφορά των ΜΜΕ εκείνη την περίοδο ήταν ντροπή. Εγώ παραιτήθηκα για να μην κάνω την κωλοτούμπα, την επομένη του δημοψηφίσματος. Συζητήστε το με μέλος της κυβέρνησης που παρέμεινε μετά το βράδυ της 5ης Ιουλίου. Έχω παραδεχθεί αρκετά λάθη μου. Χάσαμε δύο χρόνια που δεν είχαμε δικαίωμα να τα χάσουμε. Είχαμε ένα δίλημμα εκείνο το βράδυ: Το σχέδιο Σόιμπλε για grexit, ή την αποδοχή του τρίτου μνημονίου.

-Αν σας είχε ακούσει ο κ.Τσίπρας και είχε προχωρήσει σε πλήρη ρήξη, τι θα γινόταν;

-Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα ένα εναλλακτικό παρόν. Αν παραμέναμε σταθεροί για δέκα μέρες και ανακοινώναμε κούρεμα ομολόγων, θα είχαμε μια συμφωνία. Υπήρχε πιθανότητα ο Σόιμπλε να δρομολογούσε grexit. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, τα τελευταία δύο χρόνια είναι χειρότερο από το grexit. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε είναι να μην το δαιμονοποιούμε. Ο φόβος και η δαιμονοποίηση συμφέρει τον κ.Σόιμπλε. Κοντά στο grexit μας έφερε το μνημόνιο. Αποφασίσαμε αργόσυρτο θάνατο που συμφέρει τους δανειστές μας.

-Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε ότι έχετε χρεώσει τη χώρα 86 δισ.;

-Μια χαρά αισθάνομαι. δεν υπήρχε καμία εθνική συνείδηση. Έχω παρακαλέσει να φτιάξουν ειδικό δικαστήριο. Χαρά μου θα είναι. Τους παρακαλώ να συστήσουν. Δεν θα το κάνουν, γιατί θα καταντήσουν εκείνοι να είναι οι ένοχοι. Τα 86 δισ. είναι το μη βιώσιμο κομμάτι του χρέους μας, το οποίο δεν είναι βιώσιμο έτσι κι αλλιώς. Βρήκαν ευκαιρία να διαιρέσουν το κόμμα μας, να φορτώσουν το κόστος του δικού τους ένοχου μνημονίου σε μένα. Συγκεντρώνω τα βέλη όλων των ενόχων.

-Ο Ολάντ λέει ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί σας.

-Δεν έχω συναντηθεί με τον κ.Ολάντ ποτέ, ούτε με τον κ.Σουλτς. Με τον κ.Σόιμπλε συνεννοούμασταν, αλλά διαφωνούσαμε. δεν εξελέγην για να του καταθέτω διαπιστευτήρια, όπως κάνουν άλλοι.

-Πώς κοιμάστε ήσυχος το βράδυ;

-Με τις πληροφορίες που είχα τότε δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Με τις πληροφορίες που έχω τώρα, αν γνώριζα ότι το όχι ο πρωθυπουργός θα το έκανε ναι, δεν θα έκανα αυτά που έκανα.

 

Πηγή: http://www.protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ν. Ηλιόπουλος: «Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να αποπέμψει τον κ. Χρυσοχοΐδη»

«Οι χθεσινές εικόνες ακραίας αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη εκφράζουν την πλήρη αποτυχία του αυταρχικού δόγματος με το οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία»...

Σταϊκούρας: Στα 56,4 δισ. ευρώ το καθαρό όφελος από Ταμείο Ανάκαμψης και Προϋπολογισμό ΕΕ

Στα 56,4 δισ. ευρώ ή στο 4% του ΑΕΠ θα ανέλθει το καθαρό δημοσιονομικό όφελος της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό...

Χρυσοχοΐδης: “Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι”

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία...

Κοινό άρθρο Μητσοτάκη με άλλους εννέα ηγέτες της Ευρώπης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με τίτλο «η ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό θα είναι ένα τεστ και για τα δικαιώματα των γυναικών» δημοσιεύεται σήμερα κοινό άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!