Ιαχές ενθουσιασμού εκβάλλει η κατ’ εξοχήν εφημερίδα του Γερμανικού κατεστημένου Frankfurten Allgemeine Zeitung (FAZ) για το ”κατόρθωμα”, τάχα, της ”αριστερής” κυβέρνησης Τσίπρα να επιτρέψει τις κατασχέσεις από Τράπεζες και να προωθήσει νόμο για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η FAZενθουσιασμένη με τα επιτεύγματα της κυβέρνηση Τσίπρα, ισχυρίζεται ανυπόκριταότι ”ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις”.

Η FAZ πάντως κάνει δυο μικρά λάθη:

Πρώτον, η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αριστερά, τουλάχιστον με το νόημα που έχει αυτή η λέξη στην Ελλάδα και δεύτερον, να μην έχει την αυταπάτη ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα παρακάμψουν το κίνημα.

Αντίθετα, το κίνημα θα βρει τρόπους να συνεχίσει το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών!

Στην Ελλάδα τερματίζεται, γράφει η FAZ, αυτές τις μέρες ένα ακραίο φαινόμενο, ενδεικτικό από τη μια πλευρά, των δυσκολιών για τη μεταρρύθμιση της χώρας και από την άλλη για το γεγονός ότι κάτι που έμοιαζε αδύνατο είναι τελικά εφικτό, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της με τίτλο: «Η γέφυρα πάνω από το Ρουβίκωνα»: «Αυτό το καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εισπράττουν χρέη πολιτών, με κινητή και ακίνητη περιουσία, φθάνοντας ακόμα και μέχρι τους πλειστηριασμούς. Στο στόχαστρο βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου προγράμματος προσαρμογής οι δανειστές επέμειναν σε πλειστηριασμούς ακινήτων μέσω διαδικτύου για να αποφευχθούν φαινόμενα βίας σε βάρος συμβολαιογράφων. Ο σχετικός νόμος πέρασε από την ελληνική βουλή, ισχύει από τον Μάιο και τερμάτισε τον Ιούνιο την απεργία των συμβολαιογράφων. Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τώρα δειλά να κινούνται αποτελεσματικά κατά των δανειοληπτών.

Το γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση όπως του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φτιάξει γέφυρα πάνω από τον Ρουβίκωνα, ανοίγοντας το δρόμο για πλειστηριασμούς, είναι ίσως για κάποιους ειρωνικό, δεν παύει ωστόσο να είναι και λογικό και συνεπές, γράφει η FAZ. Σε τελική ανάλυση, συνεχίζει η Γερμανική εφημερίδα, ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβληθούν καλύτερα από αριστερές παρά από συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως εκεί».

ΠΗΓΗ