Αρχική Κοινωνία Γενναιόδωρη ρύθμιση για τους οικιστές

Γενναιόδωρη ρύθμιση για τους οικιστές

Σ τη δημοσιότητα δόθηκε χθες η απόφαση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών των δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τέως ΟΕΚ καθώς και η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους.

Με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία είχε προαναγγελθεί από τον γενικό γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη και την διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη στην Πάτρα, επαναπροσδιορίζεται το αρχικό τίμημα των εργατικών κατοικιών, γεγονός που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε άμε- σο «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, η οποία ρυθμίζεται εκ νέου και επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής της, ακόμα κι αν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Η ρύθμιση αφορά περιπτώσεις οικιστών που διαθέτουν προσωρινά παραχωρητήρια, αλλά και περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια. Μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι έχουν πληρώσει την οφειλή τους, μέσω του επαναπροσδιορισμού του αρχικού τιμήματος, θα πάρουν επιστροφή των επιπλέον χρημάτων που κατέβαλαν. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αυξάνεται κατά 120 (δέκα χρόνια) και ορίζεται συνολικά σε 360, ωστόσο παρέχεται και η δυνατότητα διατήρησης του αρχικού χρόνου αποπληρωμής. Η νέα οφειλή θα προκύπτει όταν από το τελικό τίμημα παραχώρησης, αφαιρεθούν τα ήδη καταβληθέντα από τον δικαιούχο ποσά, μη υπολογιζόμενων των τυχόν ήδη καταβληθέντων τόκων υπερημερίας. Το ποσό επιστροφής θα προ- κύπτει από τη διαφορά των ήδη καταβληθέντων από τον δικαιούχο ποσών (αφού αφαιρεθούν από αυτά οι τυχόν ήδη εισπραχθέντες τόκοι υπερημερίας) και της νέας Τιμής Παραχώρησης.

Σε περιπτώσεις ανεργίας ή αδυναμίας προς εργασία λόγω ασθένειας ή άλλη εξίσου σοβαρή αιτία, η νέα ρύθμιση προβλέπει και περίοδο χάριτος για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρία χρόνια, με ισόχρονη επιμήκυνση του χρόνου καταβολής της μηνιαίας δόσης, χωρίς τόκους υπερημερίας ή άλλου είδους κυρώσεις. Εκτός από τα παραπάνω, η ρύθμιση εξακολουθεί να προβλέπει και έκπτωση κα- τά 50% στο τίμημα παραχώρησης στους πολύτεκνους δικαιούχους. Στους δικαιούχους με 3 ή 4 προστατευόμενα μέλη – παιδιά, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στις περιπτώσεις χηρείας με ένα τουλάχιστον προστατευόμενο μέλος – παιδί, στις οικογένειες με προστατευόμενο μέλος ΑμΕΑ, στις οικογένειες με μέλος με διαπιστωμένη αναπηρία 67% και άνω και στους συνταξιούχους, μετά τον επανυπολογισμό του τελικού τιμήματος παραχώρησης, πραγματοποιείται έκπτωση 20%. Στις περιπτώσεις δικαιούχων που εμπίπτουν σε περισσότερες από μία εκ των παραπάνω κατηγοριών, επιλέγεται μια εξ αυτών για να ενταχθεί. Επίσης, οι παραπάνω απομειώσεις δεν εφαρμόζονται εκ νέου, αν έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από το δικαιούχο.

Όσον αφορά στους δικαιούχους εργατικών κατοικιών που έχουν προσωρινά παραχωρητήρια και αναμένεται η έκδοση των οριστικών και έχουν καταβάλει ποσό που υπερβαίνει το 60% της οριζόμενη τιμής, τότε πραγματοποιείται έκπτωση 40% επί αυτής. Το τυχόν υπερβάλλον καταβληθέν ποσό (πέραν του 60%) επιστρέφεται στο δικαιούχο εντός χρόνου που ορίζεται από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, ανάλογα του προς επιστροφή ποσού και όχι πέραν των 5 ετών. Ακόμα, όσοι σπεύσουν να καταβάλουν σε έναν χρόνο εφάπαξ το 50% της οφειλής θα έχουν έκπτωση 50%, εντός πέντε ετών το 60% της οφειλής θα έχουν έκπτωση κατά 40% και εντός δέκα ετών το 80% της οφειλής, θα έχουν μείωση κατά 20%. Τέλος, στις περιπτώσεις των ενήμερων δικαιούχων, μετά τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής, το ύψος και τον αριθμό των δόσεων, το ποσό των τόκων υπερημερίας, που έχει προκύψει λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού απομειωθεί κατά 50%, θα κατανέμεται ισομερώς στον αριθμό των δόσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης : Στόχος το ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι – Από τη Δευτέρα self test στους χώρους εργασίας

«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά...

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανείζεται 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2026

Το πρόγραμμα δανεισμού της από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το οποίο προκύπτει ότι θα δανείζεται...

Μειώθηκαν αισθητά οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – Αύξηση στο μισθολογικός κόστος

Σημαντική «βουτιά» εμφάνισαν οι κενές θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, δείγμα των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της...

Μειώθηκαν αισθητά οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – Αύξηση στο μισθολογικός κόστος

Σημαντική «βουτιά» εμφάνισαν οι κενές θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, δείγμα των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!