Αρχική Οικονομία «Βόμβα» 115 εκατ. ευρώ, στα θεμέλια της ΔΕΠΑ, έβαλε ο Λαυρεντιάδης!

«Βόμβα» 115 εκατ. ευρώ, στα θεμέλια της ΔΕΠΑ, έβαλε ο Λαυρεντιάδης!

115 εκατ. ευρώ ζητά η ΔΕΠΑ από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη!

Ο Λαυρεντιάδης έκρυψε 115 εκατ. ευρώ και οι πιστωτές του τα ψάχνουν, αλλά δεν τα βρίσκουν! Αυτό είναι το ποσό που ζητά η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και προχώρησε σε μήνυση με βαριές κατηγορίες κατά του επιχειρηματία. Τον καταγγέλλει για απίστευτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση της μεταβίβασης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Realnews, «Μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχή Αερίου (ΔΕΠΑ), στην οποία η εταιρία λιπασμάτων ELFE SA, συμφερόντων του, χρωστά 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που υπερβαίνει το 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕΠΑ και αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση! Η ΔΕΠΑ κατέθεσε λίγο πριν από τις γιορτές μήνυση στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς, ζητώντας τα χρωστούμενα και ήδη ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη κληθεί μάρτυρες να καταθέσουν. Τα αδικήματα που διερευνάται αν τελέστηκαν είναι μεταξύ άλλων: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη».

Όπως είχε γίνει προσφάτως γνωστό από δικαστικές πηγές, η μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Λαυρεντιάδη, 11 ακόμη φυσικών προσώπων, καθώς και κατά παντός αλλού υπευθύνου ενεχομένου ως αυτουργού, συναυτουργού, ηθικού αυτουργού ή συνεργού στα εγκλήματα της απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατατέθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση στις Αρχές Δεκεμβρίου, του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ, της οποίας οι μέτοχοι (ΕΛΠΕ με 35%, και ΤΑΙΠΕΔ με 65%) έδωσαν εντολή στη νέα διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, παράλληλα με τη διεκδίκηση των οφειλών της Εταιρείας Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

Τονίζεται ότι εδώ και πολλούς μήνες, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2017, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ είχαν ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να επιβάλει αυστηρότερους όρους στην προπληρωμή της κατανάλωσης αερίου από την λιπασματοβιομηχανία, η οποία γινόταν με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι «από τη μήνυση προκύπτει πως το 2010 που η κρατική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΛΦ) μεταβιβάστηκε στην ELFE SA Ο Λ. Λαυρεντιάδης, με απίστευτες μεθοδεύσεις χρησιμοποιοόντας εταιρίες φαντάσματα και αχυρανθρώπους, απογύμνωσε την εταιρία από κάθε έσοδο και περουσιακό στοιχείο, προκειμένου οι πιστωτές του να μην βρίσκουν ούτε ευρώ να του πάρουν.

Τα έσοδα, βέβαια της λιπασματοβιομηχανίας, που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως αναφέρεται στη μήνυση, καταλήγουν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές προφανώς στην τσέπη του».

Μετά από πολλές έρευνες, αποκαλύπτεται ότι το συνολικό χρέος προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές του «μεγαλοεπιχειρηματία», ο οποίος έχει ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη, με πιο σοβαρό αυτό που αφορά τα επισφαλή δάνεια της άλλοτε τράπεζας συμφερόντων του Proton Bank,  αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ακάθεκτος, τονίζει η Realnews.

Εντύπωση προκαλούν οι ψεύτικες υποσχέσεις του επιχειρηματία να αναλάβει την επιχείρηση, όπου τώρα αντιμετωπίζει ένα βουνό από χρέη.  Όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη, το χρέος της έφτανε στα 59 εκατ. ευρώ και είχε την προοπτική ότι, με την είσοδο του νέου «επενδυτή», θα σταθεροποιείτο, θα απομειωνόταν  και σταδιακά θα εκμηδενιζόταν, περιορισμένο μόνος στις τρέχουσες συναλλαγές. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτιμήσεις διαψεύστηκαν στην πορεία.

Αίσθηση, προκαλούν τα νούμερα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς στις 15/12/2017 η οφειλή της ELFE προς την ΔΕΠΑ ήταν 114.840.807 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 14.716.040 ευρώ ήταν σε μεταχρονολογημένες επιταγές που είχε δώσει στην εταιρεία!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΠΑ, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Θεόδωρος Κιτσάκος.

Τόσο οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδίδουν στον κ. Κιτσάκο αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των ενδεδειγμένων ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για συμψηφισμό του χρέους με δεσμευμένα ακίνητα της ΕLFE.

Μάλιστα, από το 2015 μέχρι σήμερα η ELFE εμφανίζεται να έχει μεταβιβάσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε τρίτες εταιρείες, και ενώ τα ακίνητα της εταιρείας είχαν ήδη δεσμευθεί από το 2014 με απόφαση της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, επί προεδρίας Νικολούδη.

Τον «μίτο» της υπόθεσης ακολουθεί και η Οικονομική Αστυνομία από τον Απρίλιο, όταν στελέχη της είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ και  κατά τη διάρκεια του ελέγχου έκαναν «φύλλο και φτερό» τα βιβλία της.  Επίσης, εξέτασαν στελέχη της εταιρείας και ζήτησαν στοιχεία από φακέλους και υπολογιστές, σχετικά με τις οφειλές της βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ καθώς και για τυχόν εμπορικές σχέσεις της τελευταίας με τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ και PFIC.

Και οι δύο εταιρείες, εμφανίζονταν ως διάδοχα σχήματα της ELFE, έχοντας την ίδια ακριβώς δραστηριότητα, λειτουργώντας στον ίδιο χώρο και απασχολώντας το ίδιο προσωπικό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την Οικονομική Αστυνομία, έρευνα για την υπόθεση συνεχίζει να διεξάγει και η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητές, η οποία τον προηγούμενο Μάϊο με έγγραφα των Προέδρων της, Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. Παντελή και κατόπιν της κυρίας Ζαίρη, είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τη ΔΕΠΑ σχετικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και συνδεδεμένων με την ELFE, που παραδίδονται στη ΔΕΠΑ για την κατανάλωση αερίου.

Ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μήνυση με βαριές κατηγορίες κατά του επιχειρηματία. Τον καταγγέλλει για απίστευτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση της μεταβίβασης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων

Μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης σύμφω­να με τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), στην οποία η εταιρεία λιπασμάτων ELFE SA, συμ­φερόντων του, χρωστά 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πο­σό που υπερβαίνει το 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕ­ΠΑ και αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση!

Η ΔΕΠΑ κατέθεσε λίγο πριν από τις γιορτές μήνυση στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ζητώντας τα χρωστούμενα και ήδη ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαί­σιο της οποίας έχουν κληθεί μάρτυρες να καταθέσουν. Τα αδικήματα που διερευνάται αν τελέστηκαν είναι μεταξύ άλλων: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ξέπλυμα βρό­μικου χρήματος και απάτη.

Από τη μήνυση προκύπτει πως από το 2010 που η κρα­τική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) μετα­βιβάστηκε στην ELFE SA, ο Λ. Λαυρεντιάδης με απίστευ­τες μεθοδεύσεις χρησιμοποιώντας εταιρείες-φαντάσμα- τα και αχυρανθρώπους απογύμνωσε την εταιρεία από κάθε έσοδο και περιουσιακό στοιχείο, προκειμένου οι πι­στωτές του να μη βρίσκουν ούτε ευρώ να του πάρουν. Τα έσοδα, βέβαια, της λιπασματοβιομηχανίας που αγγί­ζουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως όπως αναφέρεται στη μήνυση, καταλήγουν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές προφανώς στην τσέπη του.

Οπως αποκαλύπτεται, το συνολικό χρέος προς το Δημό­σιο και τους προμηθευτές του «μεγαλοεπιχειρηματία», ο οποίος έχει ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη, με πιο σοβαρό αυτό που αφορά τα επισφαλή δάνεια της άλλοτε τράπεζας συμφερόντων του Proton Bank, αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ακάθεκτος…

Ψεύτικες υποσχέσεις

Οταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων μεταβιβά­στηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη, το χρέος της έφτανε στα 59 εκατ. ευρώ και είχε την προοπτική ότι, με την είσοδο του νέου «επενδυτή», θα σταθεροποιείτο, θα απομειωνόταν και σταδιακά θα εκμηδενιζόταν, περιοριζόμενο μόνο στις τρέχουσες συναλλαγές. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτιμή­σεις διαψεύστηκαν στην πορεία.

Στις 15/12/2017 η οφειλή της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ήταν 114.840.807 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 14.716.040 ευ­ρώ ήταν σε μεταχρονολογημένες επιταγές που είχε δώ­σει στην εταιρεία.

Πώς όμως γιγαντώθηκε; Όπως αναφέρεται στη μήνυ­ση, επί μακρό χρονικό διάστημα ο εκπρόσωπος και ο οι­κονομικός διευθυντής της ELFE SA ισχυρίζονταν προς τη ΔΕΠΑ ότι αυτή «αναδιαρθρώνεται και ανακάμπτει και ότι υφίσταται δυσχέρεια αναφορικά με την καταβολή μετρη­τών». Ωστόσο, οι δικαιολογίες αυτές προβάλλονταν «μό­νο και μόνο για να παραπείθει, να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη λιπασματοβιομηχανία και να αναβάλου­με τη λήψη μέτρων εις βάρος της. Σε αυτό το πλαίσιο, μά­λιστα, έφτασαν μέχρι το σημείο να προτείνουν, σε “συμ­ψηφισμό” των χρεών της ELFE SA, τη μεταβίβαση στη ΔΕ­ΠΑ ακινήτων ιδιοκτησίας της λιπασματοβιομηχανίας τα οποία είχαν εντούτοις δεσμευτεί με διάταξη του πρώην προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη και ήταν πολλαπλώς βεβαρυμμένα, ενώ άλλα που προτάθηκαν στην περιοχή των Δια­βατών είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο και οποιαδήποτε διάθεσή τους απαιτούσε την προηγούμε­νη συναίνεση του Δημοσίου».

Οι μεθοδεύσεις

Οταν, στα τέλη της άνοιξης του 2017 αποφάσισε η ΔΕΠΑ να «σφίξει τα λουριά», η ELFE SA αντέδρασε. Εγκάλεσε τη ΔΕΠΑ ότι τελεί σε αντίθετη προς τους κανόνες του ελεύ­θερου ανταγωνισμού πρακτική και επικαλέστηκε ότι έχει υποστεί δήθεν ζημία 302 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΠΑ, αξιώ­νοντας μέσω αγωγής αντίστοιχη αποζημίωση!

Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζεται στη μήνυση, και μετά από συνεχείς προσφυγές κατάφερε να πάρει προ­σωρινή διαταγή προκειμένου να μη σταματήσει η ΔΕΠΑ να της χορηγεί αέριο. Οπως λένε οι προσφεύγοντες στις δίκες εμφανίζονταν προς υπεράσπιση της ELFE SA και σωματεία εργαζομένων προκειμένου να «συγκινήσουν» τους δικαστές τα οποία, όπως διαπιστώθηκε στη συνέ­χεια, ήταν «μαϊμού» και ως εκπρόσωπος μάλιστα είχε εμ­φανιστεί κάποια φορά και συγγενής του Λαυρεντιάδη.

Οι εταιρείες-φαντάσματα

To colpo grosso του «Λούα-Λούα», προκειμένου να ει­σπράττει αλλά να μην πληρώνει, ξεκίνησε, σύμφωνα με τη μήνυση, «στην αιχμή του σκανδάλου της Proton Bank και αφού προηγουμένως ο έλεγχος της ELFE φέρεται να πέρασε τυπικά και μόνο από τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη σε εταιρεία συμφερόντων της τότε συζύγου του Κατερί­νας Νικολίτση… Σε εκείνο τον χρόνο άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μια σειρά από offshore εταιρείες (κυ­πριακές ή κυπριακών συμφερόντων), στην ουσία εταιρείες-φαντάσματα ή εταιρείες-προπετάσματα, που ανέλαβαν τη λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας για λογαρια­σμό της ELFE SA, καθιστώντας την τελευταία ένα “κου­φάρι”, χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς πε­ριουσιακά στοιχεία».

Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ, PFIC LTD, CENTRO FARO SERVICES LTD, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ KAPBA- ΛΗΣ A.E. και BFS ΑΒΕΕ στις οποίες η ELFE έχει παραχωρή­σει τη δραστηριότητά της με συμβολικά μισθώματα, της τάξης των 500.000-600.000 ετησίως όταν ο κύκλος ερ­γασιών της είναι 150 εκατ. ευρώ…

«Οι εν λόγω εταιρείες- προπετάσματα… έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι: α) συστάθηκαν πρόσφατα με αποκλειστικό σκοπό να εντα­χθούν αμέσως στο εταιρικό σχήμα εξαπάτησης και οικο­νομικής εγκληματικότητας της ELFE SA, β) έχουν το ελά­χιστο νόμιμο μετοχικό κεφάλαιο (μέγιστο τα 25.000 ευ­ρώ), γ) δεν είχαν καμία παραγωγική ή εν γένει οικονομι­κή δραστηριότητα πριν από την εμπλοκή τους στη λιπασματοβιομηχανία…», ενώ τα πρόσωπα που φαίνονται ως μέτοχοι συνδέονται και στην πλειονότητά τους δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα παραγωγής λιπασμάτων. Χα­ρακτηριστικά αναφέρουν την «οικογένεια Κωνσταντινίδη, η οποία φέρεται να σχετίζεται με επισκευές αυτοκι­νήτων στην Κύπρο και πλέον διοικεί τη βιομηχανία ΛΙ­ΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, καθώς και την οικογένεια του Πέτρου Πέτρου, ο οποίος ήταν δημοτικός εργάτης στη Λευκωσία και ανέλαβε να εκπροσωπεί τρεις εταιρεί­ες την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, την CENTROFARO SERVICES LTD και εσχάτως την BFS ΑΒΕΕ». Ο εν λόγω, όηως σημει­ώνεται, «από δημοτικός εργάτης κατέστη από το 2015 και εντεύθεν μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ. Συ­γκατοικεί, μάλιστα, και αυτός μαζί με σχεδόν όλα τα μέ­λη των διοικήσεων όλων των εταιρειών Λαυρεντιάδη σε ένα “κοινόβιο”, προφανώς μια μονοκατοικία στην Πα­λαιό Πεντέλη».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

NEET Receives a romance Sim games progressing program – Page 240/728

NEET Receives a romance Sim games progressing program - Page 240/728 Phase 240: This Name Is Way Too Disclosing! Translator: imperfectluck Editor Program: vb24 The two of...

Bumble SuperSwipe – can it be really worth more money? Evaluation (2020)

Bumble SuperSwipe – can it be really worth more money? Evaluation (2020) In this post, we are sharing with you everything you could have actually...

Just how to restart a Friendship After a life threatening falling out in clumps

Just how to restart a Friendship After a life threatening falling out in clumps How to Make Amends With A Best Friend How to Rebuild a...

Pisces detest getting slammed to get moody when things donaˆ™t go their particular method.

Pisces detest getting slammed to get moody when things donaˆ™t go their particular method. The characteristics of a Pisces is fairly straightforward: psychological . Exactly...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!