Αρχική Υγεία Βρήκαν τον μηχανισμό του Αλτσχάιμερ

Βρήκαν τον μηχανισμό του Αλτσχάιμερ

Πώς το γονίδιο ApoE4 προκαλεί τη βλάβη στον εγκέφαλο

Φρένο στη νόσο Αλτσχάιμερ φιλοδοξούν να βάλουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Washington University, μέσω της καταστολής της απολιποπρωτεΐνης Ε4 (ApoE4), ενός γονιδίου που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 12 φορές.

Εξετάζοντας ενδελεχώς το γονίδιο, το οποίο είναι γνωστό για τη σχέση του με τη νευροεκφυλιστική νόσο από το 1993, κατάφεραν να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο προκαλεί τη βλάβη στον εγκέφαλο, ένα σημείο που παρέμενε μέχρι σήμερα σκοτεινό.

Διαπίστωσαν πως η βλάβη προκαλείται από τους κόμπους της ταυ πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι, με τη συνδρομή της ApoE4, αποκτούν ιδιαίτερα τοξική δράση και βλάπτουν τους νευρώνες. Απουσία του γονιδίου, οι κόμποι της ταυ πρωτεΐνης προκαλούν ελάχιστη εγκεφαλική φθορά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν επέμβει κανείς στην ApoE4, μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να φέρουν μια μορφή της ταυ πρωτεΐνης ικανή να παράγει τοξικούς κόμπους και συνέκριναν τα ποντίκια που έφεραν το γονίδιο με εκείνα που δεν το είχαν.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στην ηλικία των 9 μηνών τα ποντίκια με τη γενετική μετάλλαξη εμφάνισαν εκτεταμένες εγκεφαλικές βλάβες – ο ιππόκαμπος και ο ενδορινικός φλοιός, που είναι υπεύθυνοι για τη μνήμη, είχαν συρρικνωθεί. Τα ποντίκια που δεν έφεραν τη μετάλλαξη, αντίθετα, δεν εμφάνισαν σχεδόν καμία βλάβη.

Επιβεβαίωση

Σε επόμενη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 79 ανθρώπους που είχαν πεθάνει από ασθένειες συνδεόμενες με την πρωτεΐνη ταυ και κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του γονιδίου συνδεόταν με μεγαλύτερες βλάβες.

Βρήκαν, επίσης, ότι η μείωση της απολιποπρωτεΐνης επιβράδυνε ή σταματούσε τη νευροεκφύλιση, ακόμη και σε εκείνους που είχαν ήδη συσσωρευμένους κόμπους ταυ πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές φιλοδοξούν τώρα, στοχεύοντας το γονίδιο, να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπείες, ικανές να επιβραδύνουν ή να σταματούν την εξέλιξη της νόσου.

 

Πηγή:http://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Pay day loans bloomington il. Cash advance services being direct without any teletrack

Pay day loans bloomington il. Cash advance services being direct without any teletrack Advance loan charlotte nc. Advance loan charlotte nc. Pay day loan services...

Greatest Romance Programs for Teachers. That’s the reason we’ve build this number of excellent romance applications for coaches.

Greatest Romance Programs for Teachers. That’s the reason we’ve build this number of excellent romance applications for coaches. Great educators deserve anything. Best shell out,...

100 free of cost motorcycle internet dating sites. The visibility will quickly, fulfill incredible Singles In Your Area

100 free of cost motorcycle internet dating sites. The visibility will quickly, fulfill incredible Singles In Your Area As a member of motorcycle matchmaking Service Malaysia,...

Hollywood motion pictures, fashion, magazines – free of charge words gender chitchat without going out with with out card it seems wonderful and tells

Hollywood motion pictures, fashion, magazines - free of charge words gender chitchat without going out with with out card it seems wonderful and tells a...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!