Αρχική Πολιτισμός Βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή σε πέτρα της Μεγάλης Ελλάδος - Είναι ελληνική...

Βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή σε πέτρα της Μεγάλης Ελλάδος – Είναι ελληνική (αχαϊκή), του 7ου αι. π.Χ. και αναφέρεται στον Ηρακλή!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια πέτρινη επιγραφή, σε τοπικό γρανίτη, που χρονολογείται στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στο Κορτάλε / Cortale, στην επαρχίαΚατάνια της Καλαβρίας, στην τοποθεσία πρώην μονής, που κατεστράφη από σεισμό το 1783.

(σ.σ.: Κάτι που σημαίνει πως η χριστιανική μονή ήταν κτισμένη επί αρχαιοτάτου ιερού του Ηρακλέους).

«Είναι μια ανακάλυψη που θα ρίξει νέο φως στην ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος / Magna Graecia», εδήλωσε ο επί κεφαλής, κ. Mario Pagano.

«Η επιγραφή, την οποία εξακολουθούμε να αποκαλύπτουμε, είναι στο αχαϊκό αλφάβητο και επομένως μπορεί να χρονολογηθεί γύρω στις αρχές του 7ουαιώνα π.Χ.». Από μια πρώτη ανάγνωση είναι μια αφιέρωση στον Βοάριο Ηρακλή«με την λατρεία Αστάρτη. Το σχήμα της πέτρας είναι βαίτυλος, ένα στοιχείο που ταιριάζει σε αυτήν την λατρεία και συνδέεται με τον διάσημο μύθο της επιχείρησης που ηγήθηκε ο Ηρακλής, να φέρει τα βόδια του Γηρυόνη από την Ερύθεια (= Ερυθραίακόκκινο νησί, δηλ. που λούζεται στο ηλιοβασίλεμα, νησί που βρίσκεται στην Δύση, στις μυθικές Εσπερίδες). Ο Ηρακλής έπρεπε να φέρει τα βόδια στην Ελλάδα. Άρα θα πέρασε από τις ακτές της Καλαβρίας και της Σικελίας».

«Ο βαίτυλος, προσθέτει ο κ. Pagano, είναι από μόνος του μαρτυρία απώτατης αρχαιότητας και είναι ένα στοιχείο σαφούς φοινικικής επιρροής (σ.σ.: Εδώ σφάλλει ο κ. Pagano – ΔΕΙΤΕ γιατι ΕΔΩ). Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ένα ιερό από τον κόσμο των Αχαιών με μια βαιτυλική λατρεία, που βρέθηκε στο Μεταπόντιο, και χρονολογείται από το πρώτο μισό του 7ουαιώνα π.Χ. Γνωρίζουμε ότι ήταν αφιερωμένο στον Λυκαίο Απόλλωνα, από ανακάλυψη, κατά την διάρκεια ανασκαφών στην δεκαετία του 1960, μιας επιγραφής σε ένα πέτρινο σύνολο».

«Φαίνεται, συνεχίζει, ότι ο βαίτυλος, χρονολογείται ακόμη πιο πίσω, όπως προκύπτει από ένα αγγείο, που βρέθηκε στην ίδια θέση». Είναι σαφές ότι το ιερό στέκεται σε ένα σταυροδρόμι, από το οποίο πέρναγαν οι άνθρωποι και το εμπόριο. Ο Κρότων ήλεγχε τον ισθμό στην πολύ αρχαία εποχή, αλλά τώρα υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να προτείνουν μια ηγεμονία της Συβάρεως (πόλεως-αποικίας της Αχαΐας) και αυτή η θεωρία πρέπει να διερευνηθεί».

«Είναι ακριβώς το σχήμα των γραμμάτων», κατέληξε ο κ. Παγκάνο, «και η χρήση τους, που δείχνει ότι ανήκαν στην περίοδο κυριαρχίας της Αχαΐας. Ούτε στην λοιπή Μεγάλη Ελλάδα, ούτε στην Σικελία έχουν βρεθεί τέτοιες αρχαίες πέτρινες επιγραφές».

Το εύρημα πήγε στην έδρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας των επαρχιών Catanzaro, Cosenza και Crotone για περαιτέρω μελέτη.

ΠΗΓΗ: AgCult, 30.4.2019.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony Orga­ni­za­tio­nal exper­tise and dili­gence are also appreciated selection for each boy. Ano­ther neces­sary bene­fit depends...

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside Just because your spouse is certainly not suitable...

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!