Δευτέρα , Ιανουάριος 21 2019
Τελευταία νέα

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

  Νοέμβριος 2018

 

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

 

Άγγελος Χρυσόγελος

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

 

Σειρά: Μικρές Εισαγωγές

Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου

Σελίδες: 112 · Σχήμα: 13,5Χ20,5

ΙSBN: 978-960-569-783-9 · Τιμή: 10,99 €

 

 

 

Στο νέο βιβλίο της σειράς ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ με τίτλο Λαϊκισμός, ο ερευνητής σε ζητήματα λαϊκισμού και διεθνών σχέσεων Άγγελος Χρυσόγελος αναλύει το φαινόμενο του λαϊκισμού σε διεθνές επίπεδο. Αποφεύγοντας τα στερεότυπα (εννοιολογικά και θεωρητικά) που επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο για το συγκεκριμένο φαινόμενο, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των αυθεντικά λαϊκιστικών φαινομένων, διαχωρίζοντάς τα από τα φαινόμενα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «λαϊκιστικά».

 

Έχοντας αποσαφηνίσει από την αρχή πως ο λαϊκισμός εκφράζει δύο βασικά χαρακτηριστικά: τον αντιελιτισμό και τον αντιπλουραλισμό, ο συγγραφέας ξεκινά την ανάλυσή του από το πώς παρουσιάζεται το φαινόμενο στον δημόσιο διάλογο και έπειτα επισημαίνει βασικά χαρακτηριστικά του λαϊκισμού, όπως και τους ορισμούς και τα συμπεράσματα που τον συνοδεύουν στη βιβλιογραφία. Στη συνέχεια, διαχωρίζει τον λαϊκισμό σε βασικούς τύπους και αναφέρει κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα διεθνών λαϊκιστικών φαινομένων και συγκεκριμένα τη λαϊκιστική ριζοσπαστική δεξιά και τη λαϊκιστική ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη, τον λαϊκισμό στην ευρωζώνη και τη μετακομμουνιστική Ευρώπη, τον προοδευτικό και δεξιό λαϊκισμό στις ΗΠΑ, το νεοφιλελεύθερο και αριστερό λαϊκισμό στη Λατινική Αμερική και τον λαϊκισμό όπως εκφράζεται στον μουσουλμανικό κόσμο και την Ασία.

 

Η κριτική επισκόπηση για την επίδραση του λαϊκισμού στη φιλελεύθερη δημοκρατία που πραγματοποιείται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου συμβάλλει στη συζήτηση για τα ουσιώδη διλήμματα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σήμερα.

 

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

 

Ο συγγραφέας

 

Ο Άγγελος Χρυσόγελος είναι ερευνητής σε ζητήματα λαϊκισμού και διεθνών σχέσεων στο Global Populism Cluster του Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στο London School of Economics και το King’s College London. Κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (EUI) της Φλωρεντίας και είναι εταίρος της δεξαμενής σκέψης Chatham House

 

About Online Press

Δες επίσης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

                                                    Νοέμβριος 2018   Κυριάκος Αθανασιάδης Βαγγέλης Γιαννίσης Χίλντα Παπαδημητρίου Δημήτρης Σίμος      ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *