Αρχική Απόψεις Βαθιά η «πληγή» που προκάλεσαν τα Μνημόνια στο εργατικό δυναμικό

Βαθιά η «πληγή» που προκάλεσαν τα Μνημόνια στο εργατικό δυναμικό

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 είχε επιπτώσεις και στη χώρα μας το 2009. Η πολιτική, όμως, που μας επέβαλαν οι δανειστές με τα Μνημόνια από το 2010 και μετά επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση και προκάλεσε πολλές και μεγάλες «πληγές» στην κοινωνία και την οικονομία. Μία από αυτές είναι η βαθιά «πληγή» στο εργατικό δυναμικό της χώρας, την οποία θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (της ΕΛΣΤΑΤ), αναφέρονται σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω και δίνονται στον Πίνακα.

Στην 1η γραμμή του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνονται σε χιλιάδες ο πληθυσμός, το εργατικό δυναμικό, οι απασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι το 2008, στη 2η το 2009, στην 3η το 2013, στην 4η το 2014 και στην 5η το 2017 (οι λόγοι της επιλογής των ετών αυτών θα φανούν στη συνέχεια).

Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνεται η μεταβολή των στοιχείων του πρώτου μέρους το 2009 σε σχέση με το 2008, η μέση ετήσια μεταβολή την τετραετία 2010-2013, η μεταβολή το 2014 σε σχέση με το 2013 και η μέση ετήσια μεταβολή την τριετία 2015-2017 (η μέση ετήσια μεταβολή δίνεται ώστε να υπάρχει σύγκριση με τις μεταβολές το 2009 σε σχέση με το 2008 και το 2014 σε σχέση με το 2013).

Στο τρίτο μέρος δίνονται οι διαφορές το 2017 σε σχέση με το 2008.

Από το πρώτο μέρος, αλλά πιο ξεκάθαρα, από το δεύτερο μέρος του Πίνακα φαίνεται ότι:

➢ Το 2009 σε σχέση με το 2008, δηλαδή πριν από την επιβολή των Μνημονίων, η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας και της μακροχρόνιας ανεργίας. Ο πληθυσμός, όμως, μειώθηκε ελάχιστα, ενώ το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε.

➢ Την τετραετία 2010-2013, εξαιτίας της επιβολής των δύο Μνημονίων, μειώθηκε ο πληθυσμός και το εργατικό δυναμικό, η ετήσια μείωση της απασχόλησης πενταπλασιάστηκε σε σχέση με το 2009, ή η ετήσια αύξηση των ανέργων υπερδιπλασιάστηκε και η ετήσια αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας πολλαπλασιάστηκε. Το 2013 η μεν απασχόληση έφτασε στο κατώτατο, η δε ανεργία και η μακροχρόνια ανεργία στο ανώτατο επίπεδό τους. Την ίδια περίοδο μειώθηκε ο πληθυσμός και το εργατικό δυναμικό. Η μείωση αυτή οφείλεται στη νέα μετανάστευση.

➢ Το 2014, σε σχέση το 2013, αυξήθηκε η απασχόληση και μειώθηκε η ανεργία. Η μακροχρόνια ανεργία, όμως, αυξήθηκε και συνεχίστηκε η μείωση του πληθυσμού και του εργατικού δυναμικού.

➢ Την τριετία 2015-2018 η ετήσια αύξηση της απασχόλησης ήταν τριπλάσια και η ετήσια μείωση της ανεργίας 1,5 φορά μεγαλύτερη εκείνης του 2014. Η ετήσια μακροχρόνια ανεργία μειώθηκε, ενώ το 2014 αυξήθηκε. Ο πληθυσμός μειώθηκε με ταχύτερο ετήσιο ρυθμό, ενώ το εργατικό δυναμικό με βραδύτερο σε σχέση με το 2014.

Οι διαφορές στο τρίτο μέρος του Πίνακα ανάμεσα στο 2017 και το 2008, παρά τη βελτίωση την τετραετία 2014-2017, δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που απομένουν να αντιμετωπιστούν φέτος και τον επόμενο χρόνο. Το ερώτημα που γεννιέται είναι αν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν οι διαφορές αυτές και όλα να επανέλθουν στα επίπεδα του 2008.

Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό, αυτό είναι αδύνατο, δεδομένου ότι η μείωσή του θα συνεχιστεί λόγω της υπεροχής των θανάτων έναντι των γεννήσεων και της νέας μετανάστευσης (αν συνεχιστεί).

Το ίδιο ισχύει και για το εργατικό δυναμικό, εκτός εάν το ποσοστό πληθυσμού που το αποτελεί αυξηθεί σημαντικά από το πολύ χαμηλό ποσοστό του 52,1% που ήταν το 2017, πράγμα δύσκολο με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία.

Το αν η απασχόληση, η ανεργία και η μακροχρόνια ανεργία θα πλησιάσουν στα επίπεδα του 2008 και πόσα χρόνια θα απαιτηθούν γι’ αυτό θα εξαρτηθεί από τα παραπάνω καθώς και από το πόσο υψηλός θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και αν αυτή θα δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Είναι σαφές ότι η «πληγή» που προκάλεσαν τα Μνημόνια είναι δύσκολο να επουλωθεί.

*πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Πηγή: https://www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ευρεία σύσκεψη για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει του δεύτερου κύματος της  κακοκαιρίας «Ελπίδα», καθώς από αύριο, Δευτέρα...

Νέα Οδός: Ακραία Καιρικά Φαινόμενα τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου

Η Νέα Οδός, σε συνέχεια της από 20 Ιανουαρίου 2022 ανακοίνωσής της, (Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,) ενημερώνει τους οδηγούς ότι τη Δευτέρα 24/1  προβλέπονται σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την Αττική. Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και  το σύνολο των

Εβδομάδα πληρωμών: Τι θα δώσουν υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 28 Ιανουαρίου

Καταβολές άνω των 2,1 δισ. ευρώ σε πάνω από 4 εκατομμύρια δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, την εβδομάδα 24-28 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο θα πληρωθούν, μεταξύ άλλων, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου, καθώς και η οικονομική ενίσχυση όσων εργαζομένων ήταν ενταγμένοι στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Δεκέμβριο. Ειδικότερα: 1. Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου

Οικονόμου: Πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στο ρεύμα

Αβάσιμη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μιλώντας στον «Real Fm» και υποστήριξε ότι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!