Αρχική Uncategorized «Βίκος» και «Ζαγόρι» να αναλάβουν άγονα σχολικά δρομολόγια στην Ήπειρο

«Βίκος» και «Ζαγόρι» να αναλάβουν άγονα σχολικά δρομολόγια στην Ήπειρο

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος Πριν από μερικές ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο των Ιωαννίνων, πήρε μια θαρραλέα αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη απόφαση, καταψηφίζοντας την εισήγηση για επιβολή προστίμων για την εταιρεία που παράγει τα νερά «Βίκος». Όλες οι ενδείξεις δείχνουν οτι το ίδιο θα γίνει και με το «Ζαγόρι», όπου η εταιρεία ζήτησε αναβολή. Ορθά το συμβούλιο κρίνοντας το ζήτημα ως τυπικό,  όχι μόνο απάλλαξε τις εταιρείες από ογκώδη πρόστιμα 2,8 εκατ. ευρώ αλλά τους έδωσε και μια σοβαρή οικονομική «ανάσα» καθώς αντί για 300.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνουν 125.000 με το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών είσπραξης.
Όπως έχω πει πολλές φορές πρέπει η υγιής επιχειρηματικότητα να στηριχθεί στην Ήπειρο, να καινοτομεί, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Η πολιτική υποστήριξη όμως πρέπει και να συνοδεύεται και από τις ανάλογες κοινωνικές ευθύνες εκ μέρους των εταιρειών. Ανοίγω τη συζήτηση αυτή για τον εξής λόγο.  Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των σχολικών μαθημάτων, ο ανάδοχος των σχολικών μεταφορών που είχε αναλάβει το δρομολόγιο Μικρή Γότιστα- Μικρό Περιστέρι- Χρυσοβίτσα παραιτήθηκε.  Το αποτέλεσμα σήμερα είναι οι γονείς να αναλαμβάνουν τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο με δικά τους έξοδα για μια απόσταση 20+20 χιλιομέτρων με ότι έξοδα και αλλαγές στον οικογενειακό προγραμματισμό αυτό συνεπάγεται.
Με λόγια απλά, αν οι γονείς δουλεύουν τα παιδιά δεν θα μάθουν γράμματα.Στην Ελλάδα λέμε οτι όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό ισχύει πολλαπλάσια στην Ήπειρο,οπότε δεν έχει νόημα να αναφέρουμε πως και γιατί έφυγε ο προηγούμενος ανάδοχος και ποιες σκοπιμότητες επέβαλλαν την έλευση του τωρινού και άρτι παραιτηθέντα. Σε κάθε περίπτωση, δημόσιοι διαγωνισμοί της Περιφέρειας είναι, ας πούμε οτι ο πλειοδότης κερδίζει και άλλωστε πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι μαθητές.
Φυσικά αφού το θέμα τακτοποιήθηκε κανείς δεν ασχολήθηκε παραπάνω. Ουδείς αρμόδιος άκουσε ότι έξι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στοιβάζονταν μέσα σε ένα ταξί ή οτι αφήνονταν αρκετά μέτρα μακριά από τα σπίτια τους προκειμένου ο οδηγός να «προλάβει». Όλα τα παραπάνω συνιστούν λόγους καταγγελίας της σύμβασης και παρά τις διαμαρτυρίες των γονέων, στην Περιφέρεια Ηπείρου κανείς δεν μίλησε.
Έπρεπε ο ίδιος ο ανάδοχος να τα βροντήξει και να φύγει για να βγει στην επιφάνεια το πρόβλημαΗ ουσία λοιπόν είναι οτι οι αιρετοί πρέπει να επιδεικνύουν τα ανάλογα αντανακλαστικά και να μην περιμένουν τα γεγονότα να τους ξεπεράσουν. Απόδειξη αυτού είναι η επίσημη απάντηση δια στόματος Περιφερειάρχη προς τους γονείς οτι πρέπει να περιμένουν να γίνει εκ νέου δημοπρασία για το δρομολόγιο και προσφορά από κάποιον ιδιώτη. Κάνω λοιπόν δύο προτάσεις.
Η πρώτη αφορά στην αποζημίωση των γονέων για όσο καιρό υποχρεούνται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτό γίνεται κατ εφαρμογή της ΚΥΑ 24001/ 11-6-2013 με βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης από τον διευθυντή της εκάστοτε σχολικής μονάδας. Αν δεν το έχει κάνει ας το κάνει άμεσα. Αν η Περιφέρεια το εφαρμόζει ήδη πάω πάσο. Η δεύτερη πρόταση αφορά στο τηλεφώνημα που πρέπει να γίνει προς τις δύο εταιρείες που παράγουν το «Βίκος» και το «Ζαγόρι».
Προτείνω με τα χρήματα που προορίζονται για εταιρική κοινωνική ευθύνη να αναλάβουν την εν λόγω σχολική γραμμή – και όποιες άλλες θεωρούνται «άγονες», όχι μόνο στο Μέτσοβο αλλά και όπου αλλού στην Ήπειρο υπάρχει τέτοια ανάγκη, τουλάχιστον μέχρι να προκύψουν ανάδοχοι.
Εκεί λοιπόν που δεν υπάρχει Περιφέρεια και κράτος, ο ιδιωτικός τομέας όταν δουλεύει μαζί με τις πολιτικές ηγεσίες, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες. Μπορεί οι δύο εταιρείες να διαφωνούν σε πολλά, ας βρουν εδώ όμως κοινό τόπο για αυτό το σημαντικό θέμα. Αφού για εκείνες βασική ανάγκη και πηγή πλούτου είναι το νερό, η ηγεσία της Περιφέρειας οφείλει να τους δείξει πως για την τοπική κοινωνία εξίσου βασική ανάγκη και πηγή πλούτου είναι και τα γράμματα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα ηγεσίας για Ν. Ανδρουλάκη – «Mάχη για τη 2η θέση» Παπανδρέου-Λοβέρδου

Ευρύ προβάδισμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αποτυπώνει η ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων στο 74,88% της Επικράτειας. Στις κάλπες είχαμε αθρόα συμμετοχή-ρεκόρ 270.000 περίπου πολιτών. Mε ενσωματωμένο το 74,88% των ψήφων (το 80,38% των εκλογικών κέντρων) ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται καθαρά με 37,33% (74.405 ψήφοι). Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,72% (55.241) και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,76% (51.352). Έπονται οι Παύλος Χρηστίδης με 3,23% (6.437), Χάρης Καστανίδης με 3,13% (6.229), και ο Παύλος Γερουλάνος με 2,83% (5.649). 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επί του 15% των ψηφοδελτίων

Έσπασε κάθε ρεκόρ η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 15% των ψήφων, οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν:
  • Νίκος Ανδρουλάκης:     40,11%
  • Γιώργος Παπανδρέου:  26,78%
  • Ανδρέας Λοβέρδος:      24,13%
  • Χάρης Καστανίδης:         3,63%
  • Παύλος Χρηστίδης:         3,21%
  • Παύλος Γερουλάνος:       2,13%

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα ο Χρ. Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Αύριο το μεσημέρι, ο υπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μετα

Μέτρα της ΕΛ.ΑΣ τη Δευτέρα στην Αθήνα λόγω της επετείου δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προγραμματίσει η Τροχαία για τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών, που έχουν εξαγγελθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παράλληλα, από την ΓΑΔΑ έχουν σχεδιαστεί μέτρα για το ενδεχόμενο επεισοδίων, τα οποία θα κινηθούν στο ίδιο πνεύμα με τα μέτρα για το Πολυτεχνείο. Ειδικότερα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο, με την εντολή η παρουσία τους να είναι διακριτική και να μην απαντούν σε προκλήσεις, αλλά να επέμβου

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!