Αρχική Διάφορα Α. Μάλλιου: Η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

Α. Μάλλιου: Η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

της Α. Μάλλιου
δικηγόρου  ΜΔΕ – οικονομολόγου*

Προ ολίγων ημερών εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (127519/2020, ΦΕΚ 4939 Β’/2020), με την οποία καθορίσθηκε ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών1. Με τον νεοφυή αυτόν θεσμό, ο οποίος εντάχθηκε στην έννομη τάξη με τον πρόσφατο Ν.4714/2020, επιχειρείται η ελάφρυνση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Το σημαντικό της πρωτοβουλίας αυτής είναι ότι επιτέλους ο νομοθέτης αποφάσισε να αντιδράσει έστω και εκ των υστέρων την τάση του ελληνικού δημοσίου να ασκεί για τα πάντα και με άκριτο τρόπο ένδικα μέσα, εξαντλώντας όλους τους διαθέσιμους βαθμούς δικαιοδοσίας. Η συνήθης τακτική του ελληνικού δημοσίου είναι η εξάντληση όλων των βαθμών δικαιοδοσίας, ανεξαρτήτως αν υφίσταται ή όχι οιαδήποτε – έστω και περιορισμένη- ελπίδα δικαστικής αποδοχής των ισχυρισμών του.

Έτσι, επί δεκαετίες παρακολουθούμε την άσκηση εφέσεων και αναιρέσεων σε ζητήματα νομολογιακά λυμένα. Παρακολουθούμε τη σχεδόν αντανακλαστική και χωρίς αιτιολόγηση άσκηση εφέσεων για νομικά ζητήματα που έχει ήδη λύσει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα, ιδίως πριν την έναρξη εφαρμογής του Ν.3900/2010, παρακολουθούσαμε και την άκριτη άσκηση αναιρέσεων, για θέματα πεπερασμένα.

Η τακτική αυτή, αν και κάπως είναι η αλήθεια πιο περιορισμένα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να φορτώνει τα πινάκια της διοικητικής δικαιοσύνης και τα εκθέματα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο προσδιορισμός εκδίκασης των υποθέσεων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς εξακολουθεί να έχει αναμονή τριών – τεσσάρων ετών. Και η αναμονή αυτή συνδυάζεται με την καταβολή ποσοστού 50% των καταλογισθέντων ποσών ή τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και την παράλληλη λήψη διασφαλιστικών μέτρων δέσμευσης λογαριασμών.

Συνεπώς, η ανάγκη το ελληνικό δημόσιο να περιορίσει την τακτική του αυτή και να μην φορτώνει τα δικαστικά εκθέματα με λυμένες υποθέσεις, δηλαδή με υποθέσεις χαμένες για αυτό παρίσταται μεγάλη. Η πάροδος των δεκαετιών με τη συνέχιση της τακτικής αυτής καθιστά μάλλον σαφές ότι η εκτελεστική εξουσία όπως επιμέρους δρα, δεν τολμά να αναλάβει το βάρος της κατά περίπτωση λήψης απόφασης για μη άσκηση ενός απρόσφορου ένδικου μέσου ούτε και αυτό της κατάργησης μιας απρόσφορης εκκρεμοδικίας. Για τον λόγο αυτόν, έχει ενδιαφέρον ο πρόσκαιρος και έκτακτος θεσμός της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Με τον θεσμό αυτόν, ο φορολογικός νομοθέτης αποφάσισε να λύσει τον γόρδιο δεσμό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για πέντε περιοριστικούς λόγους για τους οποίους η νομολογία έχει παγιωθεί, να δρομολογήσει ειδική διαδικασία συνοπτικού διοικητικού ελέγχου και περαίωσης υπέρ του φορολογούμενου της εκκρεμούς δικαστικά υπόθεσης.

Η διαδικασία που προβλέφθηκε καθώς και ο τρόπος που αυτή εξειδικεύτηκε με την εν λόγω υπουργική απόφαση δεν είναι ο τελειότερος δυνατός. Περιλαμβάνει αρκετά γραφειοκρατικά βήματα και έχει αφήσει αρκετά κενά, ως προς τα ακολουθητέα βήματα. Επίσης, η καθυστερημένη έκδοση της απόφασης και το εν μέσω καραντίνας στενό χρονικό διάστημα της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, προθεσμία που ευτυχώς μόλις παρατάθηκε έως 31.3.2020, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο μια ευχερή και απρόσκοπτή εφαρμογή. Τέλος, η διαδικασία αυτή θέτει και σειρά συνταγματικών ζητημάτων που συνδέονται τόσο με τον κανόνα της νομιμότητας του φόρου όσο και με το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης.

Παρά τις επιμέρους, όμως, δυσχέρειες εφαρμογής και τα συνταγματικής υφής ζητήματα, η νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει σε ελάφρυνση της διοικητικής δικαιοσύνης, ελάφρυνση που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης των φορολογούμενων στη δράση της εκτελεστικής εξουσίας. Αρκεί, η Επιτροπή να προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο στην εφαρμογή της παγιωμένης νομολογίας. Να μη διστάσει να περαιώσει υπέρ των φορολογούμενων υποθέσεις παραγραμμένες, να μην διστάσει να εφαρμόσει νεότερες και ευνοϊκότερες διατάξεις κυρώσεων, να μην διστάσει να διαγνώσει έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης λόγω υφιστάμενων τελεσίδικων κρίσεων άλλων δικαστηρίων, διοικητικών ή ποινικών.

Ελπίζουμε ότι το έκτακτο αυτό μέτρο, εφαρμοζόμενο με την ευρύτητα που θεσμικά οφείλει να διαθέτει η εκτελεστική εξουσία κατά την εξατομίκευση του φορολογικού περιστατικού, εντέλει αφενός θα ανακουφίσει φορολογούμενους που ταλαιπωρούνται απρόσφορα στα διοικητικά δικαστήρια και αφετέρου θα εξυπηρετήσει το κράτος δικαίου, ικανοποιώντας έτσι το δημόσιο συμφέρον.

*Η Α. Μάλλιου ασχολείται με το φορολογικό δίκαιο, είναι εταίρος του φορολογικού δικαίου της δικηγορικής εταιρείας «ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ – ΒΕΚΡΗΣ» (www.potamitisvekris.com) και εκδότης του νομικού – φορολογικού περιοδικού «ΔΕΛΤΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» (www.dfn.gr), όπου έχει δημοσιευθεί και η σχετική υπουργική απόφαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony Orga­ni­za­tio­nal exper­tise and dili­gence are also appreciated selection for each boy. Ano­ther neces­sary bene­fit depends...

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside Just because your spouse is certainly not suitable...

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!