Αρχική Κόσμος Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup

Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικειμενική αξία για τα στεγαστικά παραμένει στα 250.000 ευρώ και για τα επιχειρηματικά συμφωνήθηκε στα 175.000 ευρώ. Στα περιουσιακά κριτήρια ισχύει πλαφόν καταθέσεων στα 20.000-25.000 ευρώ και 100.000 ευρώ στην αξία λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Μπορεί χθες να μην υπήρξε «λευκός καπνός» στο Euroworking Group, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με αυτήν διατηρείται η περίμετρος των 11 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, και δεν παραβιάζεται η… κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο των επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων -και αν δεν προκύψει χάσμα απόψεων για κάποια συγκλονιστική… ανθυπολεπτομέρεια τεχνικού χαρακτήρα- μέχρι τις 5 Απριλίου θα έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο.

Ο ελιγμός της κυβέρνησης να προτείνει για τα συγκεκριμένα δάνεια αντικειμενική αξία μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για τα στεγαστικά, δηλαδή κάτω από τις 250.000 ευρώ, φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς και σύμφωνα με πληροφορίες καθορίστηκε στα 175.000 ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι τα στοιχεία που προσκόμισαν οι τράπεζες καθησύχασαν τις… ανησυχίες των θεσμών ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα σε μη συστημικές τράπεζες που έχουν πολλά επαγγελματικά δάνεια.

Για νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Ετσι μετά από τρεις ημέρες πυρετωδών διαβουλεύσεων γεφυρώθηκαν οι διαφορές κυβέρνησης – θεσμών που είχαν δύο βασικά αγκάθια: τα επιχειρηματικά δάνεια -εκτιμάται ότι στο νέο πλαίσιο θα ενταχθούν περί τα 2 δισ. ευρώ- και τα περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία πέραν της πρώτης κατοικίας και καταθέσεις), τα οποία εκλογικεύτηκαν.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, το ανώτατο όριο των καταθέσεων του δανειολήπτη που θέλει να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 20.000-25.000 ευρώ και η λοιπή ακίνητη περιουσία να είναι μικρότερη των 100.000 ευρώ. Τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια εξάλλου μειώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που ήταν η πρόταση της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα και για τις δύο κατηγορίες δανείων, δηλαδή και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, διατηρείται το ανώτατο όριο των 130.000 ευρώ που αφορά το υπόλοιπο της δανειακής προς ρύθμιση οφειλής, όπως προέβλεπε η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών.

Απομένει, όπως υπογράμμιζαν καλά πληροφορημένες πηγές, να διευκρινιστούν νομοτεχνικά θέματα που αφορούν τις διατυπώσεις άρθρων αλλά και να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη που θα αφορά την ιδιωτική πτώχευση. Αλλωστε οι θεσμοί αλλά και οι τράπεζες επιθυμούσαν ενιαίο πλαίσιο και όχι ξεχωριστά νομοθετήματα, δηλαδή ένα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλο για τα υπόλοιπα.

Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εξάλλου οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη (είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν όπλο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) καθώς θεωρούν ότι μόνο τότε οι τράπεζες θα διαχειριστούν τα δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Επίσης αναζητείται λύση για όσους έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο. Οι δανειστές ζητούν η επιλεξιμότητα των συγκεκριμένων δανειοληπτών να πιστοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στην περίπτωση που απορριφθεί να μην είναι δυνατή η συνέχιση της προστασίας. Αυτό ωστόσο μάλλον προσκρούει νομικά και πιο πιθανό θεωρείται η «απόρριψη» να αποτελεί επιχείρημα της τράπεζας ενώπιον του δικαστή, χωρίς ωστόσο να τον δεσμεύει για το αν θα αποφασίσει την υπαγωγή ή όχι του δανειολήπτη στον νόμο Κατσέλη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace ...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional The Work: Orly...

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic.

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic. Latest summertime, videos went widespread demonstrating a man asking a...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional The Knowledge: ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!