Αρχική Κοινωνία ΑΧΑΪΑ: Ξεσηκώνεται το Αίγιο για το «Μακεδονικό» – Πορεία ιερέων και συλλαλητήριο...

ΑΧΑΪΑ: Ξεσηκώνεται το Αίγιο για το «Μακεδονικό» – Πορεία ιερέων και συλλαλητήριο με δήμο και φορείς – Μεσίστιες οι σημαίες

Με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας επείγον θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων με την προσωνυμία «Μακεδονία», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» Ιερατική Σύναξη των ιερέων της επαρχίας Αιγιαλείας, έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και νωρίς απόψε έκτατη σύσκεψη, παρουσία δήμου, τοπικών φορέων και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

 

Συναποφασιστηκε γενικό συλλαλητήριο εντόνου διαμαρτυρίας και εθνικής αγωνιστικότητας απ’ όλους μαζί με τον λαό της Αιγιαλείας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, μετά την Θεία Λειτουργία και ώρα 11π.μ. στην κεντρική πλατεία του Ιερού Ναού Φανερωμένης.
Η στάση της τοπικής εκκλησίας έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κατά των κινητοποιήσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό να εκτυπωθούν φυλλάδια διαφωτιστικά ως προς το θέμα και να διανεμηθούν σε όλο το λαό μας προς ενημέρωση και αφύπνισή του.

 

Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα στα ΜΜΕ και να διαβαστεί την ημέρα του συλλαλητηρίου.

 

Να διαβιβασθεί στον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους φορείς των ελληνικών κομμάτων του Κοινοβουλίου».

 

Σε κοινή γραμμή πλεύσης για την ονοματοδοσία του κρατιδίου των Σκοπίων βρίσκονται ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος και ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος.
Ο Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής παρέστη σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Νέοι Ορίζοντες» Αίγιο με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Η σύσκεψη αποσκοπούσε στον συντονισμό ενεργειών, προκειμένου να διατρανωθεί η άρνηση του χριστεπώνυμου πλήθους στην παράδοση του ονόματος της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στο κρατίδιο των Σκοπίων.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του κ.κ. Αμβροσίου για την υπεράσπιση της Ελληνικότητας του ονόματος της Μακεδονίας ο Αχαιός ανεξάρτητος Βουλευτής δήλωσε:
«Ανέκαθεν ο φλογερός Ιεράρχης ήταν μπροστάρης στους αγώνες για του Χριστού την πίστη της Αγία, της πατρίδος την ελευθερία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ο Σεβασμιότατος έδειξε τον δρόμο του ιερού αγώνα και πρέπει σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες. Αν ο κλήρος και ο λαός δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Είμαι, όμως, αισιόδοξος και τούτη την φορά, ότι ο ξεσηκωμός θ α είναι καθολικός και δεν θα δωρίσουμε την Μακεδονία μας, ούτε θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό της από τους ψευτομακεδόνες της γειτονιάς μας» .

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Η Ελλάδα μας χάνεται, η Ιστορία μας μολύνεται!»
Λαμβάνοντας τον λόγο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους ιερείς για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του, σημείωσε πως έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις η Μακεδονία χάνεται και η Ελλάδα ακρωτηριάζεται! «Σας καλώ να ξεσηκωθούμε! Όλοι οι Αιγιαλείς, όλοι οι Έλληνες! Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι αγώνες των Μακεδονομάχων πηγαίνουν χαμένοι! Η Ιστορία μας μολύνεται! Γι’ αυτό και εγώ σήμερα, από την ιστορική Βοστίτσα, σας ζητώ, αδελφοί μου και παιδιά μου εν Κυρίω, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας! Να πούμε το δικό μας «όχι» ώστε να αποτραπεί η παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στο κρατίδιο των Σκοπίων! Είναι κάτι που οφείλουμε στους προγόνους μας αλλά και στις επόμενες γενιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, προτείνοντας συγκεκριμένες μορφές αντίδρασης (αναφέρονται στο κάτωθι ψήφισμα), οι οποίες και έγιναν δεκτές από το σύνολο των ιερέων. Και κατέληξε ως εξής: «Θέλω να γνωρίζετε πως έπειτα από αυτόν τον αγώνα, έπειτα από αυτήν την επανάσταση, δεν θα βγούμε χαμένοι. Το όνομα του Θεού θα δοξαστεί!».

 

Το ψήφισμα

 

Ακολούθως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος ανέγνωσε το κάτωθι ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν (διά της υπογραφής τους) άπαντες οι ιερείς:

 

«Στράβων: ΄΄Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία΄΄.

 

Ως γνωστόν, η Μακεδονία μας υπήρξε άλλοτε θύμα βαρβαρικών εισβολών, σήμερον δε ζει υπό την απειλή της απληστίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο από το 1991, μετά την απόσχισή του από το ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας καπηλεύεται και απροκάλυπτα σφετερίζεται το όνομα της Μακεδονίας μας, αμφισβητώντας την ελληνικότητά της. Αλλά η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι, ως γνωστόν, αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδος εδώ και τέσσερεις χιλιάδες χρόνια. Οι παραχαράκτες γείτονές μας ανέκαθεν διαστρεβλώνουν την ιστορία της Μακεδονίας και παραποιούν την ιστορική αλήθεια.

 

Όμως, το ελληνικό αίμα σε δύσκολους καιρούς κατά την πορεία της Ιστορίας της Μακεδονίας και ο τίμιος ιδρώτας των Ελλήνων κατά τις ημέρες ειρήνης και ευτυχίας, πότισαν επί ολόκληρες χιλιετίες την ελληνική μακεδονική γη.

 

Εξ άλλου, το ελληνικό έθνος στον χώρο αυτό της Μακεδονίας μεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων και ερμήνευσε με την λεπτότητα του πνεύματός του τις υψηλές διδασκαλίες των φιλοσόφων του, τις οποίες από εκεί διέδωσε και μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο. Ο χώρος της Μακεδονίας είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με τη δράση του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι μεγαλούργησαν υλοποιώντας το μεγαλόπνοο σχέδιό τους για την πολιτιστική και πολιτισμική ενότητα του τότε γνωστού κόσμου. Στη Θεσσαλονίκη έδρασαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του Βυζαντίου, όπως ο Συμεών και ο Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοποι της πόλεως και γεννήθηκαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι ιεραπόστολοι και φωτιστές των Σλάβων.

 

Και τώρα, ένα αλλογενές κρατίδιο, εκμεταλλευόμενο τις γενικότερες ανακατατάξεις στον ευαίσθητο τούτο χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίο δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα.

 

Προχθές μάλιστα η αλβανική ιστοσελίδα «infoshqip.com», επικαλούμενη «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», αναφέρει ότι η επωνυμία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» θα είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Σκόπια.

 

Μάλιστα, το αλβανικό Μέσο μεταδίδει πληροφορίες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ως Νεομακεδονική ή της εκκλησίας των Σκοπίων ως «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας».

 

Σήμερα λοιπόν παρατηρείται μία έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όλοι οι φορείς των πολιτικών κομμάτων αλλά και πρόσωπα που σημάδευσαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας καθημερινά κάνουν δηλώσεις και παρεμβάσεις για το θέμα.

 

O μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ιστορικό στέλεχος άλλοτε της Αριστεράς καλεί την Κυβέρνηση να μείνει πιστή στην εθνική γραμμή που αποφάσισε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία». Σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα σημειώνει πως «τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας».

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του είπε: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον, αλλά πολύ περισσότερο τίθεται ένα θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας αυτής, που έχει απήχηση στην πορεία την εκκλησιαστική γενικότερα και στην οικογένεια των Εκκλησιών που είναι στην Ορθοδοξία μας. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας».

 

Η Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη όταν πρόκειται περί επιβουλής κατά των προαιώνιων ιδανικών του Έθνους μας, παρά τω πλευρώ του οποίου βρέθηκε πάντοτε πρόμαχος.

 

Γνωρίζει το καθήκον και το ιερό και ιστορικό χρέος αυτής και θα το πράξει, όπως απ’ αρχής μέχρι σήμερον ευσυνειδήτως και επιμελώς το έπραξε.

 

Διά τούτο αποφασίζουμε:

 

Διακηρύσσουμε απεριφράστως ότι η Μακεδονία μας είναι Ελληνική και μόνον.

 

Εκφράζομε την έντονη αγωνία και ανησυχία μας για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως και καταδικάζομε όλες τις μεθοδεύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μία λύση του θέματος εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και θα θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική και εθνική της ακεραιότητα.

 

Συντασσόμεθα απολύτως και υποστηρίζουμε την πρόσφατη απόφαση της ΔΙΣ ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

 

Εφιστούμε την προσοχή και την εγρήγορση του ευσεβούς Ορθοδόξου Χριστιανικού πληρώματος διά το εθνικής και μεγίστης ιστορικής σημασίας θέμα.

 

Προτείνουμε:

 

Να πραγματοποιηθεί πορεία των κληρικών της Αιγιαλείας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ημέρα συζήτησης του εθνικού μας θέματος, και ώρα 12 το μεσημέρι, στην οδό Μητροπόλεως του Αιγίου, η οποία θα εκκινήσει από τα φανάρια στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Σολωμού και θα καταλήξει στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Την ίδια ώρα να κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών του Αιγίου. Επίσης την ημέρα αυτή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες των Ιερών Ναών της πόλεως.

 

Μετά το πέρας της πορείας οι ιερείς να μεταβούν στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων διά μία ώρα με σκοπό να διανείμουν φυλλάδια στους διερχομένους οδηγούς.
Πηγή: http://www.skaipatras.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι – Έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο της...

Σαρηγιάννης: 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα

Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα, τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς μέσα σε τέσσερις ημέρες τέσσερις νέοι άνθρωποι, οι οποίοι...

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Πώς θα καταβληθεί

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως εξήγησε, ένα μέρος  του επιδόματος θα...

Συντάξεις Νοεμβρίου – Oι ημερομηνίες καταβολής τους για όλα τα ταμεία

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!