17/09/2019 [13:40]

Αχαΐα: Παράνομη αλιεία και μαύρη αγορά στο «Διβάρι του Πάπα» – Έκθετο το Πολεμικό Ναυτικό


Αναστάτωση προκαλεί στην κοινωνία του οικισμού Γκέρμπεσι, η παντελής εγκατάλειψη που νιώθουν, παρά την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Οχυρό του Αράξου, αφού η φύλαξη της παρακείμενης λιμνοθάλασσας αλλά και της κτηνοτροφίας της περιοχής, φαίνεται να μην έχει ορατά αποτελέσματα στους κατοίκους, το ίδιο και στους ενασχολούμενους με το Διβάρι του Πάπα.
Οπως καταγγέλλουν (επώνυμα) στην «Π», ψαράδες προερχόμενοι από το Μεσολόγγι, ανεμπόδιστοι εισβάλουν, μέσα στη νύχτα, κατακλέβοντας ότι κανείς μπορεί να φανταστεί. Οι μαρτυρίες καταδεικνύουν ένα μεγάλο κενό στην ασφάλεια του μέρους.
«Επειδή δεν μπορούν να μπουν από το Οχυρό, χρησιμοποιούν ως δίοδο τον εξωτερικό δρόμο. Δεν τους ενοχλεί κανείς, αφού το ναυτικό δείχνει να μην ενδιαφέρεται καθόλου» λέει επαγγελματίας της περιοχής. Με δεδομένο ότι το Διβάρι, ακόμα και όταν δεν είναι μισθωμένο και κατά συνέπεια δεν λειτουργεί, πρέπει να φυλάσσεται από το Π.Ν, παρατηρούνται όλη νύχτα, βάρκες να ψαρεύουν ελεύθερα, γεμίζοντας την αγορά του Μεσολογγίου με τσιπούρες και κεφάλια, προερχόμενα από εκεί. Η ανοχή των επιτελών χαρακτηρίζεται «εκτός ορίων», πολλές φορές και σε συνεννόηση με ντόπιους, για να μπαίνουν από χωράφια, απολύτως ανενόχλητοι, σαν «κύριοι».
Γνώστες της κατάστασης μιλούν στην «Π» για ασυδοσία το τελευταίο τρίμηνο, με 4 και 5 βάρκες παράνομες στο Διβάρι, ενώ όταν υπάρχουν τηλεφωνικές οχλήσεις στο Ναυτικό, από εκεί τους απαντούν…«να μην ενοχλούν τους ναύτες, βραδιάτικα», παρότι έχει την απόλυτη αρμοδιότητα.
Στο οικονομικό σκέλος, η δράση αυτή σημαίνει, τσάμπα ψάρι που κατόπιν το πωλούν στη «μαύρη αγορά», οικονομώντας 3.000 ευρώ ο καθένας αλιέας τη βραδιά, ακόμα και 6.000 ευρώ αν είναι πολλές βάρκες.
Σε πολλούς από τους δράστες έχει μεν μεταφερθεί η έκκληση να σταματήσουν τις παράνομες πράξεις τους, ωστόσο οι απαντήσεις είναι ωμές: «Αν μπορείτε πιάστε μας». Αν τύχει μάλιστα και περάσουν από κάποια στάνη, δεν διστάζουν να φορτώσουν στη βάρκα τους και κανένα… αρνί (!), με θύματα ανυποψίαστους κτηνοτρόφους, που καταγράφουν μεγάλες απώλειες ζώων.

 

Σε ό,τι αφορά τη μίσθωση σε ιδιώτη από το Πολεμικό Ναυτικό, το Διβάρι του Πάπα, αναμένεται να περάσει σε τροχιά επαναλειτουργίας επίσημα, μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από κάποιες εναπομείνασες διαδικασίες. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, η Διεύθυνση του Ταμείου Εθνικού Στόλου το έδωσε στον «Συνεταιρισμό Aγιος Ιωάννης», με κατάθεση εγγυητικής 80.000 ευρώ και μεγάλης ευγγυητικής με άλλες διασφαλίσεις. Παράλληλα θα εκτελεστούν αναγκαία έργα, που προβλέπονται στη σύμβαση, ένα μεγάλο δηλαδή «λίφτινγκ» σε σπίτια, πύλες, πλαστικά, υλικά, σίδερα, οικοσκευές και άλλα που σήμερα είναι «ξεχαρβαλωμένα».
Η μίσθωση θα είναι για 10 χρόνια (5 χρόνια συν 5 υπό όρους, όπως η εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών άνω των 200.000 ευρώ),ενώ θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης, από παράνομους αλιείς, να υπάρχει ησυχία και να μη διώχνονται τα ψάρια, με υποχρεωτικές περιπολίες του Πολεμικού Ναυτικού, καθ’ υπόδειξη και μόνο του μισθωτή