Αρχική Κοινωνία Αχαΐα:Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη-Το πρόγραμμα των Θεοφανείων σε Πάτρα-Αίγιο-Αχαγιά

Αχαΐα:Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη-Το πρόγραμμα των Θεοφανείων σε Πάτρα-Αίγιο-Αχαγιά

Η Πάτρα γιορτάζει σήμερα τα Θεοφάνια. Τη μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή),Τα Θεοφάνια είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Το όνομα των Θεοφανίων προήλθε από τη φωνή του Θεού ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.Η εορτή των Θεοφανίων ονομάζεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά διά του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.Στην Πάτρα, στο επίκεντρο του εορτασμού των Θεοφανίων είναι ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας. Αύριο στις 6:30 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατυρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Στις 10:30 περίπου θα ξεκινήσει η πομπή, από τον ναό στην οδό Μαιζώνος προς τον Μόλο, μέσω της Αγίου Νικολάου όπου θ αγίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.ΑΝΩ ΠΟΛΗΣτις 10.30, αύριο το πρωί θα γίνει και η εκκίνηση της πομπής από τον Ιερό Ναό Παντοκράτορα προς τη Δεξαμενή στην Ανω Πόλη των Πατρών, για τον αγιασμό των υδάτων.Στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει υπό του Μητροπολίτου Πατρών η τελετή του αγιασμού των υδάτων στο Κολυμβητήριο του ΝΟΠ.
Η Δημοτική Αρχή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, για τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανίων.Συγκεκριμένα:*Στις 10 το πρωί, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και οι Αντιδήμαρχοι, Διονύσης Πλέσσας και Ανδρέας Αθανασόπουλος, θα παραστούν στον Μεγάλο Αγιασμό, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στην Ιερή Πομπή από το Ναό προς το Μόλο της Αγίου Νικολάου, όπου στις 11 το πρωί, θα γίνει η τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού και Αγιασμός των Υδάτων.*Στις 10.30 το πρωί θα γίνει εκκίνηση της πομπής από τον Ιερό Ναό Παντοκράτορα στη Δεξαμενή, για τον αγιασμό των υδάτων, στην οποία θα παραστούν ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς και Βασίλης Θωμόπουλος.*Στις 12.30 το μεσημέρι στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο Κολυμβητήριο του ΝΟΠ, θα παραστούν οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Πελεκούδας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Τάκης Πετρόπουλος.*Στις 10 το πρωί αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παραλία Πατρών, θα τελεστεί αγιασμός των υδάτων. Θα παραστεί η Αντιδήμαρχος Ιουλία Γιαννιτσοπούλου.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα παραβρεθούν, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων, στις τελετές αγιασμού των υδάτων που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Κατσιφάρας θα βρίσκεται στην Πάτρα προκειμένου να συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις εορτασμού των Θεοφανείων και στον αγιασμό των Υδάτων.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος θα παραστεί στις εκδηλώσεις του δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Στην Αχαΐα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα παραβρεθεί στον καθαγιασμό των Υδάτων στην Πάτρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωσταντίνος Καρπέτας στην Πάτρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας στο δήμο Αιγιαλείας, ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος στην Κρήνη, ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Μπούνιας στο δήμο Αιγιαλείας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου στο δήμο Ερυμάνθου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σπυρίδων Καπράλος, Τρύφωνας Φωτόπουλος και Κωνσταντίνος Πετρόπουλος στην Πάτρα, η Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου στο δήμο Αιγιαλείας και ο Θεόδωρος Νασιώτης στα Καλάβρυτα.
ΑΙΓΙΟΜε κάθε λαμπρότητα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, θα εορταστούν τα Θεοφάνεια στην Αιγιάλεια. Στο Αίγιο, και ώρα 9:30 στο Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία των Αγιασμών των Υδάτων.Στη συνέχεια, με σύμμαχο τον καιρό, ο εορτασμός θα συνεχιστεί στο Ιερό Προσκύνημα Ζωοδόχου Πηγής με την Ιερά Πομπή να έχει τελικό προορισμό την προβλήτα που θα πραγματοποιηθεί η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέπει, θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού της Φανερωμένης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του δήμου Αιγιαλείας, καλούνται να παρευρεθούν, οι βουλευτές του νομού Αχαΐας, ο Περιφερειάρχης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικής Ελλάδας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου. Όλες τις δικαστικές, πολιτικές, αστυνομικές, λιμενικές του Αιγίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους προϊσταμένους των δημοτικών υπηρεσιών και τους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Ακόμη τα προεδρεία, τις διευθύνσεις των οργανισμών και ιδρυμάτων, διευθυντές σχολείων, σωματεία και συλλόγους, ενώσεων και Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων να δώσουν το «παρών».
Η πομπή θα ξεκινήσει από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, στις 11.30, με προορισμό το κεντρικό λιμάνι (κατάντη του Ιερού Προσκυνήματος) για την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Τα του Ιερού Κλήρου έχουν οριστεί από την Ιερά Μητρόπολη. Τα της Τάξεως από το Αστυνομικό Τμήμα και το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου. Τελετάρχης έχει οριστεί ο Θεόδωρος Λίμπας, Σημαιοφόρος του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου.

ΑΧΑΓΙΑΜε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάζονται αύριο τα Άγια Θεοφάνεια στη Δυτική. Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στον Αγιασμό των Υδάτων, στο λιμανάκι των Αλυκών Κάτω Αχαΐας, θα παραστεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, η δημοτική Αρχή και πολύς κόσμος, αν βέβαια οι καιρικές συνθηκες το επιτρέψουν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δένδιας : Η Τουρκία κάνει «επίδειξη δύναμης» και τορπιλίζει το διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

Δένδιας : Η Τουρκία κάνει «επίδειξη δύναμης» και τορπιλίζει το διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

Μητσοτάκης στους Αγίους Αναργύρους: Πάρκο τεχνολογίας το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ

Στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και της ΟΣΕ - ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση του οικοπέδου του παλιού αμαξοστασίου...

Θ. Σκυλακάκης: H αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου

H αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου ανέφερε μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ενώ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!