Αρχική Διάφορα Αυτό είναι το σχέδιο για το «ανοικτό κέντρο εμπορίου» στο Αγρίνιο (εικόνες)

Αυτό είναι το σχέδιο για το «ανοικτό κέντρο εμπορίου» στο Αγρίνιο (εικόνες)

Την πρόταση που θα κατατεθεί για το «ανοικτό κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγρινίου» καθώς και το σχετικό σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου  και του Εμπορικού Συλλόγου καλείται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη.

Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο που θα  κατατεθεί προς έγκριση χρηματοδότησης στα πλαίσια της καινοτόμου δράσης «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου»  του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»).

Η Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτεί δράσεις αστικής ανάπλασης με στόχο της δημιουργία «ανοιχτών εμπορικών κέντρων» σε πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων. Στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής των δρόμων που θα χαρακτηριστούν ως ανοιχτά κέντρα και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Η σχετική εισήγηση θα γίνει από τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκρίζη ενώ στις παρατάξεις παραδόθηκε το Σχέδιο Μνημονίου που θα υπογράψουν ο δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογο και οι αναλυτικές Τεχνικές Εκθέσεις.

Η πρόταση για το «ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγρινίου» είναι  συνολικού προϋπολογισμού 1.877.632,03 € (με ΦΠΑ). Η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου. Τα καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης εξυπηρετούν το σύνολο του αστικού ιστού του Αγρινίου καθώς και τις περιφερειακές τοπικές κοινότητες και το σύνολο των επισκεπτών του Αγρινίου.

Στην περιοχή παρέμβασης συμμετέχει  ενεργά στην πρόταση το 72% των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής, που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό, το οποίο καλύπτει και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.

Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται σε επιφάνεια 36.857 τ.μ. και εμπεριέχει τμήματα των οδών Σπύρου& Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) μήκους  260 μέτρων , Ζωοδόχου Πηγής (μήκους  80μ) και Καζαντζή (μήκους  45μ).

Επίσης, η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τους  πεζόδρομους Ηλία Ηλιού μήκους  110μ, Διαλέτη μήκους  125μ, Στοά Παπαγιάννη μήκους  85μ, Δημητρακάκη μήκους  50μ, Παπαστράτου μήκους  80μ, 39ου Συντάγματος μήκους 60μ και Καραϊσκάκη μήκους 160μ.

Στην οριοθετημένη περιοχή παρέμβασης βρίσκεται και ο Ιερός Ναός της Μητρόπολης Αγρινίου, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από τις επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στον δημόσιο χώρο που τον περικλείει.

Τα έργα που προβλέπονται 

Σε περίοπτη θέση επί του πεζοδρόμου της οδού Καραϊσκάκη που συνορεύει με το ναό της Μητρόπολης θα τοποθετηθούν οι δύο κίονες που διασώζονται και ανήκουν στον παλαιό ναό της Μητρόπολης Αγρινίου. Στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του πεζοδρόμου Καραϊσκάκη μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την σύνδεση του με την ιστορία του τόπου.Για το λόγο αυτό προβλέπεται η κατασκευή βάθρου προθήκης και τοποθέτηση φωτισμού για την δημόσια έκθεση και ανάδειξη των κιόνων.

Προβλέπεται επίσης αναβάθμιση οδοφωτισμού σε όλη την περιοχή παρέμβασης με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συμβατικών φωτιστικών σωμάτων από νέα φωτιστικά σώματα τύπου LEDυψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Το σχέδιο έξαλλου περιλαμβάνει ανακατασκευή πεζοδρομίων στις εξής οδούς Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) και Καζαντζή και εφαρμογή συστημάτων σκίασης στους πεζοδρόμους Παπαγιάννη και Διαλέτη. Προτείνεται  ένα ενιαίο εφελκιώμενο σύστημα σκίασης για την προστασία από την ηλιοφάνεια, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο του πεζοδρόμου. Η παρέμβαση εκτιμάται θα δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στους πεζοδρόμους που αποτελούσαν την εμπορική «καρδιά» της πόλης του Αγρινίου τις προηγούμενες δεκαετίες

Αξιοσημείωτος εξάλλου είναι ο στόχος της ανάπλασης της ανώνυμης πλατείας που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την κεντρική πλατεία με δημιουργία παιδικής χαράς & ειδικών χώρων για γκραφίτι. Προβλέπεται εξάλλου και η εγκατάσταση σύγχρονων και οικολογικών συστημάτων συλλογής απορριμμάτων μεταξύ των οποίων και βυθιζόμενους κάδους.

Ευχής έργον λοιπόν η πρόταση του Αγρινίου να είναι μεταξύ αυτών που θα εγκριθούν.


ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Α.Τσίπρας: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ» με αξία τη ζωή που θα εμπνέει σιγουριά και κύρος

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» παρουσίασε, σε διαδικδυακή εκδήλωση, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση...

ΝΔ: Ακόμα περιμένουμε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση για τις δηλώσεις Δρίτσα

«Εννέα ώρες μετά τις προσβλητικές, για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους, και ανεπίτρεπτες, για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλώσεις του κ. Δρίτσα,...

Στο «Σωτηρία» ο Μητσοτάκης : Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός μέχρι να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που...

Στο «Σωτηρία» ο Μητσοτάκης : Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός μέχρι να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!