Του Άρη Δημόπουλου

Νέο μεγάλο σκάνδαλο απασχολεί το τελευταίο διάστημα τις τάξεις του γερμανικού στρατού, σε ένα από τα πολλά κρούσματα τα τελευταία χρόνια που έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Φαινόμενα όπως η σεξουαλική κακοποίηση, ο εκφοβισμός και ο εξτρεμισμός αυξάνονται στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και εξτρεμιστικές συμπεριφορές αυξήθηκαν σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με νέα εσωτερική έκθεση, ασκώντας πρόσθετη πίεση στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen. Η μεγάλη στρατιωτική μεταρρύθμιση που προωθείται στη χώρα από το 2014 παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα.

“Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του μεγάλου αριθμού αναφορών και της δημόσιας συζήτησης σχετικά με ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Ελέγχουμε όλα τα περιστατικά ένα προς ένα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο τους πρώτους μήνες του 2017, αναφέρθηκαν πάνω από 120 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στρατιωτών εντός των μονάδων. Τουλάχιστον αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των ανάλογων περιστατικών στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται πως η Ευρώπη έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία κατά της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο, προσβλέποντας μάλιστα στην δημιουργία ενός “ευρωστρατού”, έτοιμου να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα. 

Τα ερωτήματα ωστόσο που γεννιούνται μπροστά σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλά. Πως ένας τέτοιος πολυεθνικός υπερ-στρατός με τόσο σοβαρά εν γένει προβλήματα θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους Ρώσους, που σίγουρα δεν αστειεύονται;