Ραγδαία αύξηση του εθνικισμού στην περιοχή μας

Σε αποκαλύψεις σχετικά με τα αληθινά σχέδια των γειτόνων των Σκοπίων προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας και πρόεδρος της Βουλγαρικής Εθνικής Κίνησης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη ‘Nova’.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Σκόπια ήταν η πρώτη βουλγαρική πόλη από την οποία ξεκίνησε ο αντίσταση ενάντια στην Ελληνική Εκκλησία και προήλθε η απαίτηση για τη δημιουργία της βουλγαρικής εξαρχείας. «Τα Σκόπια, αποχωρίσθηκαν πριν από 104 χρόνια από τη βουλγαρική κουλτούρα και εκπαίδευση, επειδή οι Σέρβοι εισέβαλαν σε αυτό το τμήμα της χώρας και όλα τα σχολεία και οι εκκλησίες της Βουλγαρίας έκλεισαν», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Μάλιστα, όταν ο Βούλγαρος υπουργός κλήθηκε να κάνει μία πρόβλεψη για το μέλλον της συγκεκριμένης χώρας προκάλεσε αίσθηση με τα λεγόμενά του: «Το μέλλον της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας είναι ότι τα εδάφη της θα αποτελέσουν μέρος της Μεγάλης Αλβανίας ή της Μεγάλης Βουλγαρίας».

Ο ίδιος δικαιολόγησε την προσάρτηση της χώρας στο καθεστώς της Σόφιας λόγω των αρχέγονων ιστορικών σχέσεων που μοιράζονται οι δύο λαοί. Τόνισε επίσης ότι αυτή η κοινή καταγωγή θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο μετά και την συγκρότηση επιτροπής για την κοινή συγγραφή των σχολικών βιβλίων.

Ωστόσο, τα λεγόμενα του Βούλγαρου ΥΠΑΜ προκάλεσαν αίσθηση στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες για τον λόγο ότι ενώ όλοι γνώριζαν για τα αλυτρωτικά σχέδια των Αλβανών και την υιοθέτηση της στρατηγικής της “Μεγάλης Αλβανίας”, φαίνεται πως στο προσκήνιο ήρθε και ο βουλγαρικός εθνικισμός.
Παράλληλα, πολλοί αναφέρουν ότι τα όνειρα περί “Μεγάλης Βουλγαρίας” έχουν αρχίσει να γίνονται εντονότερα ειδικά και μέσα στο κυβερνητικό σχήμα λόγω της παρουσίας του ιδίου του Καρακατσανόφ ο οποίος είναι ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους εθνικιστές, η “Μεγάλη Βουλγαρία” θα εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Οχρίδα, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται και η Μακεδονία.

ΠΗΓΗ