Αρχική Uncategorized Αυστηροποιείται η διαδικασία των ελέγχων για την υποχρεωτική εφαρμογή των ΡΟS

Αυστηροποιείται η διαδικασία των ελέγχων για την υποχρεωτική εφαρμογή των ΡΟS

Πιο αυστηρές οι διατάξεις για όσους δεν συμμορφώνονται με τα POS

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 86437-03/08/2017 – ΦΕΚ 2881/Β/21-8-2017, προβλέπεται ότι οι υπόχρεοι για να μην επιβαρυνθούν από το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως τα ειδικά μηχανήματα θα πρέπει να αποδείξουν εντός τριάντα ημερών από την υποβολή της καταγγελίας ή από την κοινοποίηση ελέγχου ότι πράγματι έχουν θέσει σε εφαρμογή και χρησιμοποιούν τα POS για τις συναλλαγές των φορολογούμενων.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τροποποιείται η προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία «ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία τιμολόγιο που αποδεικνύει την αγορά τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα».
Στο εξής προβλέπεται ότι «ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα».

Με άλλα λόγια, όσοι επαγγελματίες δεν το έχουν ήδη κάνει, πρέπει να περάσουν άμεσα στην εποχή της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Διαφορετικά, απειλούνται με πρόστιμο. Αλλωστε, η προθεσμία για την υποχρεωτική χρήση POS από περίπου 400.000 επαγγελματίες που ανήκουν σε 85 διαφορετικές κατηγορίες, από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, μέχρι κάθε είδους καταστήματα λιανικού εμπορίου, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, έχει παρέλθει εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από τις 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όλες οι αιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί, αλλά τις τελευταίες 5 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας κατατέθηκαν 50.000 αιτήσεις ή 10.000 ημερησίως, οι οποίες δημιούργησαν μια μικρή συμφόρηση. Ωστόσο ο κύριος όγκος διεκπεραιώθηκε αυθημερόν, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις ήταν 2 – 3 ημερών και αφορούσαν κυρίως ασύρματα POS για τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Το ζητούμενο πλέον, σημειώνουν, είναι να γίνεται χρήση των POS, ώστε να μην περιοριστούν για διακοσμητική χρήση.

Πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κάνει πιο αυστηρές τις διατάξεις και να επιταχύνει την συμμόρφωση όλων των υπόχρεων επαγγελματιών στο νέο καθεστώς των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα σε μία προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.
Να σημειωθεί, ότι τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν προμηθευτεί POS είναι τσουχτερά. Όσοι έχουν υποχρέωση εγκατάστασης και αποδοχής τερματικών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών, απειλούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

kathimerini.gr

 

Διαβάστε επίσης :

Κοινή Υπουργική Απόφαση 86437-03/08/2017 – ΦΕΚ 2881/Β/21-8-2017
Τροποποίηση της αριθ. 45231/20-04-2017 (Β΄ 1445) κοινής υπουργικής απόφασης «Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240)».
Κοινή Υπουργική Απόφαση 45231/2017 – ΦΕΚ 1445/Β/27-4-2017 (Κωδικοποιημένη όπως ισχύει)
Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/ 2016, (Α΄ 240).

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Tinder Launches Tinder U, A Romance Service for College Students Just

Tinder Launches Tinder U, A Romance Service for College Students Just Whether youre shopping for like or people to talk about a relationship with, Tinder...

Sesion plenaria cantidad 78 – jueves, 3 de septiembre de 2015

Sesion plenaria cantidad 78 - jueves, 3 de septiembre de 2015 Inscripcion y no ha transpirado bases en la web Recepcionista, superior sobre...

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname On a longue serie les gros ordre en compagnie de acheves aupres Paname Vous-meme soyez...

A way to floop the pig: Card battles – experience Your Time suggestions, methods, and tips and advice

A way to floop the pig: Card battles - experience Your Time suggestions, methods, and tips and advice Working out for you keep your nice,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!