Αρχική Οικονομία Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία έφεραν κατάρρευση μισθών

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία έφεραν κατάρρευση μισθών

Είναι από τις φορές που οι αριθμοί δεν μπορούν να φτιασιδώσουν την πραγματικότητα. 

Και η πραγματικότητα είναι ότι την ώρα που επιχειρείται να στηθεί το αφήγημα της «επόμενης ημέρας» και της εξόδου από την κρίση, οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι μπορεί το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους να εμφανίζει μια έστω μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι, αυτό όμως δεν οφείλεται στους μισθούς αλλά στις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία.

Συγκεκριμένα, το κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας καταγράφει άνοδο 0,8%, ωστόσο τη διαφορά κάνουν οι λοιπές επιβαρύνσεις- κοινώς εισφορές και φόροι στην απασχόληση- που καταγράφουν αύξηση 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, μια αύξηση σαφώς μικρότερη από την απίστευτη επίδοση του πρώτου τριμήνου (+ 17,3%), αλλά ενδεικτική της κατάστασης.

Αυξάνονται οι μισθοί στις Βαλτικές χώρες, πέφτουν στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες; Στις Βαλτικές δημοκρατίες παρατηρούνται, επίσης, μεγάλες αυξήσεις εισφορών- φόρων στην απασχόληση (π.χ. + 9,7% στη Λιθουανία), αλλά την ίδια ώρα καταγράφονται επίσης μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς (π.χ. + 8,7% στην Εσθονία).
Όσον αφορά στο «σκληρό» πυρήνα της Ευρωζώνης, καταγράφεται είτε ισορροπία, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου οι αυξήσεις των μισθών και των λοιπών επιβαρύνσεων είναι ανάλογες (2,2% και 2,4% αντιστοίχως) είτε αυξήσεις στις αποδοχές την ώρα που ασφαλιστικές εισφορές και φόροι μένουν στα ίδια περίπου επίπεδα όπως συμβαίνει στη Γαλλία (+ 2,1% και 0,9% αντιστοίχως).

Στον αντίποδα, οι μισθοί στην Ελλάδα σημειώνουν πτώση 1,8%, μετά από δύο θετικά τρίμηνα (2,5% και 0,6% αντιστοίχως), κάτι που παρατηρείται μόνο στην Πορτογαλία όπου όμως καταγράφεται και μείωση των ασφαλιστικών- φορολογικών βαρών, όπως επίσης στη Φινλανδία όπου ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές επιβαρύνσεις σημειώνουν ταυτοχρόνως «βουτιά» 7,8%.

Μπαλώνει τα στοιχεία η κυβέρνηση με μπαράζ επιδομάτων

Τα στοιχεία αυτά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαλώσει τις τρύπες στο κράτος Πρόνοιας και όχι μόνο, με ένα μπαράζ επιδομάτων και ενισχύσεων έκτακτου άρα μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα.

  • Πρώτα το μέρισμα,
  • μετά το ειδικό επίδομα των 400 ευρώ σε νέους μη επιδοτούμενους ανέργους,
  • το έκτακτο βοήθημα για την εξόφληση οφειλών προς τη ΔΕΗ,
  • η ειδική ενίσχυση των 650 ευρώ για όσους εργαζόμενους στη Μάνδρα έμειναν χωρίς δουλειά λόγω των καταστροφών
  • αι τέλος (;) το έκτακτο επίδομα που κυμαίνεται από 500 ως 2.100 ευρώ για τους μόνιμους κατοίκους 27 νησιών του Αιγαίου, που θα δουν το ΦΠΑ να… ίπταται από την Πρωτοχρονιά.

Σημειωτέον ότι με βάση άλλα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση, βρίσκεται στην τελευταία θέση στο σύνολο της Ε.Ε., όσον αφορά στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, κοινώς στο ποσοστό των «κενών» θέσεων σε σχέση με το σύνολο των καλυμμένων θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, καταγράφεται ένα ποσοστό μόλις 0,5%, έναντι μέσου όρου 1,9% στην Ευρωζώνη, που αν μη τι άλλο αποτυπώνει τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και τα φτωχά ποσοστά απασχόλησης στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ

Most Popular

«Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον» από την Αγρυπνία των Θεοφανείων στη Μονή Βατοπαιδίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η ιερά αγρυπνία για την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων: «Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον», ήχος δ΄ άγια, μάθημα Λιτής Θεοφανείων, μέλος Ματθαίου Βατοπαδινού (+1849) Ψάλλει ο Χορός των Βατοπαιδινών Πατέρων Ζωντανή ηχογράφηση από την αγρυπνία των Θεοφανείων 2022

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»: Μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον...

Κυβερνοεπίθεση στη Βουλή: Χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν λογαριασμούς

Στόχος επίθεσης από χάκερς έγινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να απ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!