Το ειδικό σχέδιο της ΕΛΑΣ

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται η Αστυνομία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ειδικά αύριο όπου κορυφώνονται οι εορτασμοί. Η χθεσινή κατάληψη του ιστορικού κτιρίου από εγχώριους αλλά και δεκάδες «εισαγόμενοι» αντιεξουσιαστές -κυρίως από τη Γαλλία- και οι δημόσιες εκλύσεις τους για πόλεμο και επανάσταση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τρομάζει τους αστυνομικούς.

Ειδικότερα, σε εφαρμογή έχουν μπει από χτες τα μέτρα που περιλαμβάνουν κλείσιμο δεκάδων δρόμων, παρουσιά πάνω από 7.000 ένοπλων αστυνομικών και ΜΑΤ σε κρίσιμες περιοχές του κέντρου. Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2017» για τον εορτασμό της 44ης επετείου, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των αντιεξουσιαστών, πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια, λόγω της σύλληψης του 29χρονου Κωνσταντίνου Γ. στην πλατεία Αττικής, την ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση για την 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Άλλωστε, οι αναρχικοί έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους, αφού χτες έκαναν διαδικτυακό κάλεσμα για προμήθειες, κάτι που δείχνει ότι έχουν οχυρωθεί για τα καλά στο κτήριο του Πολυτεχνείου.

Μάλιστα, οι φόβοι για νέες καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους δημιουργεί έντονες ανησυχίες και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κατάληψη στο Πολυτεχνείο από ομάδες αναρχικών, ακόμα και μετά το πέρας των εορτασμών, ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για επιστροφή σε αυτό μετά το τέλος της πορείας των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια αλλάζει όλο το σχεδιασμό. Εκτός από το Πολυτεχνείο, ως «υψηλού κινδύνου κτίρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ, το Χημείο και η Νομική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φετινά μέτρα θα περιλαμβάνουν την παρουσία πάνω από 7.000 ενόπλων αστυνομικών, ωστόσο το δόγμα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι εκείνο της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Στο σχέδιο προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο -ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών- θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, με αστυνομικούς της ομάδας να κατεβαίνουν στους δρόμους με σκοπό να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

ΠΗΓΗ