Αρχική Τεχνολογία Αρχαία ρωμαϊκή «τεχνολογία» εντοπίστηκε σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία!

Αρχαία ρωμαϊκή «τεχνολογία» εντοπίστηκε σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία!

Απίστευτη “ρωμαϊκή” κατασκευή…
Ένα σπάνιο ορυκτό που έχει επιτρέψει στα θαλάσσια φράγματα από ρωμαϊκό τσιμέντο να επιβιώνουν για πάνω από 2.000 χρόνια βρέθηκε στα τσιμεντένια τοιχώματα ενός παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού στην Ιαπωνία.

Ο σχηματισμός του εν λόγω υλικού (aluminous tobermorite) έδωσε στα τοιχώματα αντοχή τριπλάσια αυτής που προέβλεπε ο σχεδιασμός τους, αναφέρουν ερευνητές του Nagoya University σε επιστημονικό άρθρο στο Materials and Design. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θεωρείται πως θα επιτρέψει σε επιστήμονες να αναπτύξουν πιο ανθεκτικό και φιλικό στο περιβάλλον τσιμέντο.

«Ανακαλύψαμε ότι ένυδρα του τσιμέντου και ορυκτά σχηματισμού βράχων αντέδρασαν με τρόπο παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στο ρωμαϊκό τσιμέντο, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη των τοιχωμάτων του πυρηνικού σταθμού» είπε ο Ιππέι Μαρουγιάμα, μηχανικός περιβάλλοντος του Nagoya University.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ρωμαϊκό τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή θαλασσίων φραγμάτων έχει καταφέρει να επιβιώσει για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια επειδή το θαλασσινό νερό διαλύει ηφαιστειακή τέφρα στο μείγμα, οδηγώντας στον σχηματισμό aluminous tobermorite. Από τη στιγμή που πρόκειται για κρύσταλλο, το τσιμέντο καθίσταται χημικά σταθερότερο και ανθεκτικότερο- ωστόσο η εισαγωγή του απευθείας στο σύγχρονο τσιμέντο είναι δύσκολη. Επιστήμονες έχουν παράξει το εν λόγω ορυκτό στο εργαστήριο, μα απαιτούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 70 βαθμών Κελσίου. Επίσης, εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει πως τα θερμά περιβάλλοντα είναι επιβλαβή για την αντοχή του τσιμέντου, κάτι που οδήγησε σε κανονισμούς οι οποίοι περιορίζουν τη χρήση του σε θερμοκρασίες κάτω των 65 βαθμών Κελσίου.

Ο Μαρουγιάμα και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν πως aluminous tobermorite σχηματίστηκε στους τοίχους ενός πυρηνικού αντιδραστήρα όταν θερμοκρασίες 40-55 βαθμών Κελσίου συντηρούνταν για 16,5 χρόνια. Τα δείγματα ελήφθησαν από τον Πυρηνικό Σταθμό Χαμαόκα, που λειτουργούσε από το 1976 ως το 2009.

Αναλύσεις έδειξαν πως οι παχείς τοίχοι του αντιδραστήρα ήταν σε θέση να διατηρήσουν υγρασία. Ορυκτά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του τσιμέντου αντέδρασαν στην παρουσία αυτού του νερού, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ιόντων πυριτίου και αλουμινίου και το αλκαλικό περιεχόμενο του τοίχου. Αυτό εν τέλει οδήγησε στον σχηματισμό aluminous tobermorite.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σοσιαλδημοκράτες: Δύσκολη προσπάθεια για να ηγηθούν τρικομματικής κυβέρνησης- Ιστορική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών

Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελε το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας της να ήταν κάπως διαφορετικό. Και αυτό γιατί στις τελευταίες εκλογές που έγιναν με αυτήν...

Searching for a glucose Ma Partnership? Here’s Steer Clear Of The Scammers.

Searching for a glucose Ma Partnership? Here's Steer Clear Of The Scammers. On the lookout for a sugars Ma Relationship? Suggestions Prevent The Frauds Even...

Institution Hookup Heritage and Christian Ethics. The Lives and Longings of Growing Older People

Institution Hookup Heritage and Christian Ethics. The Lives and Longings of Growing Older People The Physical Lives and Longings of Rising Adults Supplies a new method...

Σκληρή ανακοίνωση των δικηγορικών συλλόγων – Θα διερευνούνται πειθαρχικά όσοι αναλαμβάνουν υποθέσεις αρνητών

Να τηρούν τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων  και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας από...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!