Αρχική Πολιτισμός Από τα ρωμαϊκά χρόνια της Θεσσαλονίκης η μαρμάρινη πλατεία

Από τα ρωμαϊκά χρόνια της Θεσσαλονίκης η μαρμάρινη πλατεία

Το πλέον σημαντικό, ίσως, από τα ευρήματα των ανασκαφών για το μετρό Θεσσαλονίκης ανασκάπτεται τον τελευταίο καιρό στις εισόδους του σταθμού «Αγία Σοφία».

Πρόκειται για μεγάλη, μαρμαρόστρωτη ωοειδή πλατεία, η οποία κατασκευάστηκε κατά πάσα πιθανότητα κατά τη ρωμαϊκή εποχή στην περιοχή που ήταν το κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Μέρος της διατηρήθηκε και κατά τον 6ο έως 9ο, ίσως και 10ο αιώνα, αλλά άλλο μέρος της μετατράπηκε σε αγορά. Εκεί εντοπίζονται ημικυκλικές στοές και καταστήματα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε για το σπουδαιότατο αυτό εύρημα και αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτοψία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν γνωμοδοτήσει για την τύχη του.

Στις αρμόδιες διευθύνσεις αρχαιοτήτων δεν είχε κατατεθεί ούτε η πρόταση της σχετικής Eφορείας αλλά ούτε και η μελέτη της Αττικό Μετρό για τη διαμόρφωση των δύο εισόδων άλλωστε.

Η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Ελενα Κόρκα, η οποία επισκέφθηκε προχθές τον χώρο των ανασκαφών, έκθαμβη περιέγραψε μερικά από τα ευρήματα και στάθηκε στη μεγάλη σπουδαιότητά τους. Oπως είπε, πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια ευρήματα από τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Ανάλογά τους δεν έχουν εντοπισθεί πουθενά αλλού.

Στη νότια είσοδο του σταθμού, η πλατεία εκτείνεται σε χώρο περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, από τα οποία τα 180 είναι σε καλή κατάσταση διατήρησης. Πρόκειται για πλατεία και στοές που κατασκευάστηκαν από πολυτελή υλικά. Εκεί υπήρχαν και επιτοίχια ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης, από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ανατολικό τμήμα σκάμματος.

Ανατολικό τμήμα σκάμματος.

Πιθανώς ανήκουν στην εποχή της Τετραρχίας, τότε που ο Γαλεριανός πλούτισε τη Θεσσαλονίκη με σημαντικά κτίρια. Φαίνεται πως τα ευρήματα συνδέονταν, εκτός των άλλων, και με ρωμαϊκό βαλανείο που έχει εντοπισθεί στην Αχειροποίητο. Σε κάποιο σημείο βρέθηκαν κατά χώραν, αλλά πεσμένοι, δύο αράβδωτοι κίονες από πράσινο θεσσαλικό μάρμαρο.

Στη βόρεια είσοδο η πλατεία συνεχίζεται, και πάλι με κάποιες καταστροφές τμημάτων λόγω μεταγενέστερων επεμβάσεων αλλά και βοηθητικών έργων του μετρό (διαφραγματικοί τοίχοι, πάσσαλοι αντιστηρίξεων κ.ά.). Σε εκείνο το τμήμα υπάρχει και ναΐδριο των υστεροβυζαντινών χρόνων. Φαίνεται πως όλο συνδέεται με τη Βασιλική της Αχειροποιήτου και της Αγίας Σοφίας. Εκεί κατά τα βυζαντινά χρόνια είχε δημιουργηθεί αγορά με καταστήματα έργων μικροτεχνίας, κυρίως κοσμημάτων.

Η ανασκαφή έχει επίσης αποκαλύψει ένα οικοδόμημα που ίσως ήταν κρηναίο και διάφορα τοξωτά και άλλα ανοίγματα. Το οικοδόμημα πιθανώς να συνδεόταν με δεξαμενή, η οποία είχε δάπεδα από λίθους.

Γενικά, πρόκειται για μια περιοχή η οποία κατά τη ρωμαϊκή όπως και κατά τη βυζαντινή εποχή έσφυζε από ζωή. Η πλατεία «έβλεπε» στον κεντρικό δρόμο, τον decumanus maximus και γειτόνευε με το μεσοβυζαντινό σταυροδρόμι στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό.

Τμήμα ημικυκλικής στοάς μπροστά από την οποία ανοίγεται η πλατεία

Τμήμα ημικυκλικής στοάς μπροστά από την οποία ανοίγεται η πλατεία

Και τα δύο αποτελούσαν κατά την αρχαιότητα τοπόσημα για τις κεντρικές περιοχές της πόλης και έχουν υποστεί αλλεπάλληλες επεξεργασίες-κατεδαφίσεις, ακόμα και σε ολικά στρώματα καταστροφής, ανοικοδομήσεις και μεταλλάξεις χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο ύψιστης σημασίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χαρδαλιάς – 40 ενεργά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα – Επικίνδυνη φωτιά σε τρία μέτωπα στη Βαρυμπόμπη

Έκτακτη ενημέρωση για την τεράστια πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά και τις υπόλοιπές φωτιές που κατακαίνε σήμερα την...

Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Alpha και Νexi SpA

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank Α.Ε. ("Alpha Bank") και η Νexi S.p.A. ("Nexi") ανακοίνωσαν σήμερα την υπογραφή...

Ο Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής: Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. Εκεί, ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη...

Moody’s: Credit positive τα stress test – H Alpha Bank με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Θετικά βλέπει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες και η Moody’s σε σημερινή της έκθεση. Συγκεκριμένα για την Alpha Bank οι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!