Αρχική Διάφορα Απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου: νόμιμη η απαγόρευση της Μπούρκας σε δημόσιους χώρους

Απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου: νόμιμη η απαγόρευση της Μπούρκας σε δημόσιους χώρους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε με απόφασή του τη δημόσια απαγόρευση του νικάμπ (μαντίλας που αφήνει σε κοινή θέα μόνο τα μάτια) την οποία θεσμοθέτησε το Βέλγιο το 2011.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση εγγυάται την κοινωνική συνοχή, την «προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών», χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Σημειώνεται ότι το Βέλγιο απαγόρευσε το νικάμπ με νόμο του Ιουνίου του 2011, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται δημόσιες εμφανίσεις «με το πρόσωπο σε μάσκα ή κρυμμένο, εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος, με τρόπο που καθίσταται μη αναγνωρίσιμο». Οι ποινές που προβλέπονται για την παράβαση είναι έως και επτά μέρες φυλάκιση.

Η πρώτη χώρα που είχε απαγορεύσει τη χρήση νικάμπ ήταν η Γαλλία, λίγους μήνες πριν το Βέλγιο, τον Απρίλιο του 2011.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν στην περίπτωση του βελγικού νόμου, εξετάζοντας την επιχειρηματολογία της απόφασης που ελήφθη το 2014 σε δικαστική απόφαση που αποτέλεσε δεδικασμένο, επικυρώνοντας την ίδια απαγόρευση που θεσπίστηκε στη Γαλλία.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο εξέτασε δύο προσφυγές για διακρίσεις και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, της Βελγίδας Samia Belcacemi και της Μαροκινής Yamina Oussar, μουσουλμάνες, εναντίον του νόμου απαγόρευσης του νικάμπ, που υιοθέτησε το Βέλγιο στις 11 Ιουνίου 2011.

Οι δύο μουσουλμάνες υποστήριξαν ότι επιλέγουν ελεύθερα να φορούν νικάμπ και ως εκ τούτου παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, με τον απαγορευτικό νόμο.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν πως στις δύο περιπτώσεις ο σχετικός περιορισμός «αποσκοπεί να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συμβίωσης ως στοιχείου προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του άλλου» και πως «μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητος σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Επικύρωσαν επίσης τις κυρώσεις που προβλέπονται για τους παραβάτες. Η βελγική νομοθεσία προβλέπει ποινική κύρωση που μπορεί να φθάσει έως και φυλάκιση σε περίπτωση υποτροπής. Το Δικαστήριο υπενθύμισε πως η εφαρμογή αυτών των κυρώσεων δεν είναι αυτόματη.

Οι δικαστές υπογράμμισαν, επίσης, πως η απόκρυψη του προσώπου σε δημόσιο χώρο είναι μια «μικτή» παράβαση της βελγικής νομοθεσίας, δηλαδή υπόκειται στην ποινική διαδικασία αλλά και στη διοικητική, επιτρέποντας στο βελγικό κράτος ένα περιθώριο εκτίμησης στην εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων….

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Whenever you understand the different tricks that making the lady want you, overlook you, then you certainly’ve had gotten the answer to generate the...

Whenever you understand the different tricks that making the lady want you, overlook you, then you certainly’ve had gotten the answer to generate the...

Nous etes Juif et vous souhaitez rencontrer d’autres personnes de ce communaute

Nous etes Juif et vous souhaitez rencontrer d’autres personnes de ce communaute parmi une grande communaute Les membres vous attendent pres de i  votre logis! Mon grand...

‘I Know Narcissists. Listed Below Are Four Evidence You Are Relationship One’

'I Know Narcissists. Listed Below Are Four Evidence You Are Relationship One' We grew up with narcissists around myself, and my personal struggles working with...

RESPONSIBLE LENDING – MAKING CERTAIN YOU ARE ABLE TO AFFORD THE MORTGAGE

RESPONSIBLE LENDING – MAKING CERTAIN YOU ARE ABLE TO AFFORD THE MORTGAGE Since 2010, brand new lending that is responsible came into force for...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!