Αρχική Τεχνολογία ΑΠΟ ΤΟ 2018: Η Πάτρα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟ 2018: Η Πάτρα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην Ελλάδα

Η ανάδειξη των πρώτων δύο 5G πόλεων στην Ελλάδα, σε Τρίκαλα και Πάτρα, θα κάνει τα πρώτα της βήματα μέσα στο 2018. Οι δύο πόλεις θα λειτουργήσουν σε μικρή έκταση ως «πιλότος» που θα βάλει τη χώρα στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας των Gigabit. Ενα μονοπάτι αχαρτογράφητο ακόμη για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία πριν από λίγες ημέρες υπό την ομπρέλα του ίδιου οράματος ενέκρινε, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρωτοβουλία WiFi4EU, για τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν δημόσιας ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως η χώρα μας θα έλεγε κανείς ότι ήταν πρωτοπόρος τουλάχιστον ως προς το όραμα. Ολοι θυμόμαστε τη δέσμευση, στα τέλη του 2013, του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι μέσα σε έναν χρόνο θα είχαμε δωρεάν ασύρματο Internet στους δημόσιους χώρους όλης της Ελλάδας. Δέσμευση που είχε μεν μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, αποσπώντας το ενδιαφέρον από το αμιγώς πολιτικό πεδίο, όμως δεν ήταν ρεαλιστική.
Ακόμη και σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, που η ΕΕ ξεκινά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, η Ελλάδα έχει να καλύψει τεράστια κενά. Oπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλης Μαγκλάρας, βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία δωρεάν δημόσιου δικτύου wifi αποτελεί η υποδομή υπερυψηλών ταχυτήτων, δηλαδή δίκτυο οπτικών ινών. Η ανάπτυξή του όμως δεν απαιτεί ένα, αλλά τουλάχιστον πέντε χρόνια, καθώς και μια επένδυση περί τα 2 δισ. ευρώ.
 
Ουραγοί στα δίκτυα νέας γενιάς
Αυτό που εξασφαλίζουν τα δίκτυα νέας γενιάς χάρη στις υψηλές ταχύτητες είναι η μαζική πρόσβαση. Οταν, για παράδειγμα, σε μια πολυσύχναστη πλατεία θα προσπαθούν να συνδεθούν ταυτόχρονα 500 ή 1.000 άτομα, το υπάρχον δίκτυο με ταχύτητες από 9 έως το πολύ 50 Mbps – που συχνά πέφτουν και κάτω από 9 Mbps – δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Τα δίκτυα οπτικών ινών παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς αποτελούν μόλις το 0,2% των συνδέσεων. Σύμφωνα με το Digital Progress Report 2017 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την κάλυψη των Δικτύων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του VDSL, και προτελευταία στις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 30 Mbps.
Επίσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Akamai, καταλαμβάνει παγκοσμίως την 69η θέση ως προς την ταχύτητα πρόσβασης για το 2016, με το 81% των συνδέσεων να δίνουν ταχύτητες έως 4 Mbps, ενώ οι συνδέσεις από 10 Mbps και πάνω αντιπροσωπεύουν το 9,9%. Τα 15 Mbps ξεπερνά μόλις το 3% των συνδέσεων.
 
Η επανάσταση προ των πυλών
Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς βρίσκονται προ των πυλών, στην Ευρώπη τουλάχιστον, και αναμένεται να μετατρέψουν τις πόλεις μας σε smart cities. Η στρατηγική της ΕΕ ορίζει την εμπορική τους εισαγωγή μέχρι το τέλος του 2020, για αυτό και η δοκιμή στο πεδίο, όπως η περιορισμένης κλίμακας εφαρμογή που θα γίνει σε Τρίκαλα και Πάτρα, είναι εξαιρετικά σημαντική. Ουσιαστικά θα δοκιμάσει τη λειτουργία της νέας αρχιτεκτονικής των 5G δικτύων, που περιλαμβάνει μικρές κεραίες τοποθετημένες πυκνά, θα αναδείξει προβλήματα και αστοχίες.
Αν και χρειάζονται άλματα, για την Ελλάδα τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων αποτελούν ευκαιρία να συγχρονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει πραγματικές επενδύσεις στα σταθερά δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Περιορίζονται σε παρεμβάσεις επάνω στις υπάρχουσες καμπίνες, που δεν ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Μαγκλάρας.
 
Υψηλές ταχύτητες με «κουπόνι»
Η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε αστικά κέντρα, μέσω των έργων Superfast Broadband (SFBB) και Connected Entreprise (CE), θα γίνεται με τη διάθεση κουπονιών αντίστοιχα σε πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών. Προϋπόθεση η ταχύτητα να είναι τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps. Ουσιαστικά τα κουπόνια θα καλύπτουν μέρος του κόστους σύνδεσης για διάστημα δύο ετών, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ ύψους 300 και 100 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.
Πιθανώς, με τη μορφή ΣΔΙΤ θα τρέξει και η επέκταση του Rural Broadband, το οποίο θα ονομάζεται Regional Broadband, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, για τη συμπλήρωση του δικτύου οπτικών ινών στην περιφέρεια, που ξεκίνησε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Οι ταχύτητες που θα εξασφαλίζονται θα είναι τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση η ανώτερη στα 500 Mbps. Οπως σημειώνει το Digital Progress Report 2017, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που έχουν σχεδιαστεί για επενδύσεις ΤΠΕ μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2014-2020.
Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένωνΗ ασφάλεια των δεδομένων είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του δωρεάν ασύρματου δικτύου στους δημόσιους χώρους. Τα δεδομένα που ήδη ανταλλάσσονται μέσω των διαφόρων εφαρμογών, όπως τοποθεσίας ή καταναλωτικών συνηθειών, θα είναι πλέον ακόμη πιο προσβάσιμα μέσω του δημόσιου δικτύου. Οπως επισημαίνει ο κ. Μαγκλάρας, θα πρέπει να αναπτυχθεί σε νομοθετικό πια επίπεδο ένα κοινό τοπίο για τις συμβάσεις παροχής ασύρματου δικτύου ως προς την προστασία της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δεδομένων, την υποκλοπή συνηθειών, αλλά και την πρόσβαση στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Επίσης, η χώρα μας θα πρέπει να «χτίσει» τα δικά της μεγάλα data centers, προκειμένου δεδομένα, όπως τα τραπεζικά, να μη «μεταφέρονται» για φύλαξη σε άλλες χώρες. Χώρες όπως η Φινλανδία και η Πολωνία διαγκωνίζονται ήδη για το ποια θα κυριαρχήσει σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά της συγκέντρωσης και φύλαξης μεγάλου όγκου δεδομένων που διακινούνται στο Διαδίκτυο. Καθώς προοδευτικά όλα τα προσωπικά δεδομένα θα κινούνται στη σφαίρα του «Gigaworld», απαιτείται να μη μείνουμε εκτεθειμένοι.
Πηγή:http://dete.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μόλις 16 χρονών ο νεκρός από την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα – Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν στη λεωφόρο Θηβών, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εντόπισαν το λευκό αυτοκίνητο με τους τρεις επιβαίνοντες και επειδή το θεώρησαν ύποπτο, έκαναν σήμα στον οδηγό του να σταματήσει. Εκείνος όμως δεν υπάκουσε και έτσι ξεκίνησε η καταδίωξη από τη Θηβών, συνεχίστηκε στο Χαϊδάρι και κατέληξε στις οδούς Φρίξου και Ιωνίας στο Πέραμα, όπου και τελείωσε αιματηρά. Ο οδηγός του αυτοκινήτου όχι μόνο προσπάθησε να διαφύγει τον έλεγχο αλλά επιχείρησε ακόμη και να εμβολίσει τους αστυνομικούς, πέφτοντας πάνω σε μια

Accordo tinder. Tinder e un’app di appuntamenti terribilmente cittadino mediante di piu 50 milioni di utenti.

Accordo tinder. Tinder e un'app di appuntamenti terribilmente cittadino mediante di piu 50 milioni di utenti. Questa concentrazione di appuntamenti e un'applicazione di appuntamenti...

Ένας νεκρός και επτά τραυματίες από την καταδίωξη στο Πέραμα – Βίντεο

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο βγήκε στη δημοσιότητα από τη χθεσινοβραδινή καταδίωξη και την ένοπλης συμπλοκής στο Πέραμα, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων επτά, μεταξύ τους κι έξι αστυνομικών. Στο βίντεο της Καθημερινής ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών που καταδιώκουν το λευκό αυτοκίνητο, καθώς και οι πυροβολισμοί που ακολούθησαν. Παράλληλα, κόσμος τρέχει στους δρόμους για να καλυφθεί από τα πυρά.
Διαβάστε περισσότερα

The Stories Things Tell And Just Why They Inform Them

The Stories Things Tell And Just Why They Inform Them We never thought that the thing such as a match that is burned or...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!