όταν έπεσε μετά από μάχη 10 ωρών
που έδωσε μόνος του ο Γρηγόρης Αυξεντίου †
Ελλάδα και Κύπρο,
το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει…
Περιεχόμενα:
1. Ν. Λυγερός Αναφορά στον Γρηγόρη Αυξεντίου (κείμενο και βίντεο)
3. Γρηγόρης Αυξεντίου 1928 – 1957 ο Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα
4. Ο «Αποχαιρετισμός» (στο θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου) του Γιάννη Ρίτσου
5. Η Ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου
6. Ποίημα: Σε πήρε η λευτεριά – Ν. Λυγερός
7. Παραπομπές
Εσύ που πέθανες όρθιος ακόμα και με τη φωτιά στο σώμα πρέπει να μάθεις ότι η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση της Κύπρου έχει αρχίσει, γιατί όλα όσα έκανες τόσα χρόνια αγώνα αποσκοπούσαν στον ίδιο και μοναδικό στόχο.
Ενώ εσύ ήξερες από τότε ότι η θάλασσα είναι το μέλλον όταν είσαι νησί, αφού αποτελείς ένα κάστρο. Και τώρα με τους πετρελαιώνες μπορείς να δεις τη διαφορά που κάνει τη διαφορά για την πατρίδα μας.
Γιατί τώρα όσοι δεν έσκυψαν και δεν γονάτισαν ποτέ είναι μαζί νεκροί και ζωντανοί για να υπερασπισθούν την ίδια γη τη μεσοθάλασσα που δεν έπαψε να αγαπά την ελευθερία όσο και να την πλήγωσαν ανά τους αιώνες.
Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξέρεις ότι αρχίσαμε την επανάσταση που έχει ως θεμέλιο την ελευθερία γιατί δεν ξεχάσαμε το έργο σου όσο και αν το ήθελαν άλλοι γονατισμένοι.
Μαζί σου θα παλέψουμε ακάθεκτα έως το τέλος, για να φύγει κάθε βάρβαρος από το χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου, γιατί ο Χρόνος είναι μαζί μας.[1]
ο Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα
Πολλοί Έλληνες και ξένοι ποιητές εμπνεύστηκαν από τον αγώνα και το θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου και έγραψαν ποιήματα προς τιμήν του, το σημαντικότερο εκ των οποίων «Ο Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου. Τον δύο μόλις μέρες μετά τη θυσία και τον ηρωικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου ως φόρο τιμής στον ήρωα.
«Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου/ το σώμα και το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου,/ ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονώ, απ’ το χωριό Λύση,/ οδηγού ταξί το επάγγελμα, πούμαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα/ τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (Γιάννης Ρίτσος). [3]
5. Η Ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου
Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.
Ποιος ξέχασε τι σημαίνει φασισμός;
Τι άλλο θέλεις;
7. Παραπομπές:
1. 15933) Αναφορά στον Γρηγόρη Αυξεντίου. Perfection 15 7 7/2014.
2. Βικιπαίδεια el.wikipedia.org
3. Βίντεο www.YouTube.com
4. Σαν Σήμερα.gr, sansimera.gr
5. 6081) Σε πήρε η λευτεριά. (ποίημα). Perfection 11 7 7/2010. La liberté t’a emporté. (poème).
6. Πηγή: Σοφία Ντρέκου | Ν. Λυγερός Λόγοι
Δείτε ακόμη:
- Η παράδοση του μέλλοντος – Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού για το Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης – Κύπρου Γρηγόρης Αυξεντίου
- Στο χρυσοπράσινο φύλλο – Οι ραγιάδες και η Κύπρος μας – Δύσκολες εποχές για τους ραγιάδες
- Ν. Λυγερός: Μην λες ότι είσαι του Τσέ… Όταν πεθαίνει κάποιος.. El Che
- Η Μάχη [αφιέρωμα] Με τη φαρέτρα γεμάτη πας στη μάχη
- Ν. Λυγερός: Κάθε βήμα και μια μάχη.. Μόνο μετά το θάνατο