Αρχική Κοινωνία Αποχαιρετισμός στον εθνικό ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου που πολέμησε μόνος †

Αποχαιρετισμός στον εθνικό ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου που πολέμησε μόνος †

Αφιέρωμα της Σοφίας Ντρέκου

 

Ήταν Κυριακή 3 Μαρτίου του 1957,
όταν έπεσε μετά από μάχη 10 ωρών
που έδωσε μόνος του ο Γρηγόρης Αυξεντίου †

Ελλάδα και Κύπρο,
το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει…

Αλλά ότι χτίζεις στους πολέμους…
γκρεμίζεις στην ειρήνη…!!! [Σ. Ντρέκου]

Περιεχόμενα: 
1. Ν. Λυγερός Αναφορά στον Γρηγόρη Αυξεντίου (κείμενο και βίντεο)

2. Βίντεο: Εθνικός ύμνος στο Κρησφύγετο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Κύπρος
3. Γρηγόρης Αυξεντίου 1928 – 1957 ο Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα
4. Ο «Αποχαιρετισμός» (στο θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου) του Γιάννη Ρίτσου
5. Η Ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου
6. Ποίημα: Σε πήρε η λευτεριά – Ν. Λυγερός
7. Παραπομπές
1. Ν. Λυγερός: Αναφορά στον Γρηγόρη Αυξεντίου

Εσύ που πέθανες όρθιος ακόμα και με τη φωτιά στο σώμα πρέπει να μάθεις ότι η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση της Κύπρου έχει αρχίσει, γιατί όλα όσα έκανες τόσα χρόνια αγώνα αποσκοπούσαν στον ίδιο και μοναδικό στόχο.

Η Ελευθερία της Κύπρου δεν είναι πια αδιανόητη. Κι αν υπάρχει ακόμα κατοχή μετά την εισβολή είναι για να τη διώξουμε δίχως άλλη καθυστέρηση. Έζησες την απαγόρευση της ελληνικής σημαίας γιατί το γαλανόλευκο δεν ήταν αρεστό στους εχθρούς και στους ραγιάδες.

Ενώ εσύ ήξερες από τότε ότι η θάλασσα είναι το μέλλον όταν είσαι νησί, αφού αποτελείς ένα κάστρο. Και τώρα με τους πετρελαιώνες μπορείς να δεις τη διαφορά που κάνει τη διαφορά για την πατρίδα μας.

Γιατί τώρα όσοι δεν έσκυψαν και δεν γονάτισαν ποτέ είναι μαζί νεκροί και ζωντανοί για να υπερασπισθούν την ίδια γη τη μεσοθάλασσα που δεν έπαψε να αγαπά την ελευθερία όσο και να την πλήγωσαν ανά τους αιώνες.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξέρεις ότι αρχίσαμε την επανάσταση που έχει ως θεμέλιο την ελευθερία γιατί δεν ξεχάσαμε το έργο σου όσο και αν το ήθελαν άλλοι γονατισμένοι.

Μαζί σου θα παλέψουμε ακάθεκτα έως το τέλος, για να φύγει κάθε βάρβαρος από το χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου, γιατί ο Χρόνος είναι μαζί μας.[1]

3. Γρηγόρης Αυξεντίου 1928 – 1957 
ο Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα
κατά των Άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο.

Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής.
Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά».

Στην Κύπρο θεωρείται εθνικός ήρωας, και τιμάται κάθε χρόνο με μνημόσυνο στο Μοναστήρι Μαχαιρά, σε ημερομηνία που πλησιάζει εκείνην του θανάτου του.[2]

4. Βίντεο: Το μεγαλειώδες ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αποχαιρετισμός»

Πολλοί Έλληνες και ξένοι ποιητές εμπνεύστηκαν από τον αγώνα και το θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου και έγραψαν ποιήματα προς τιμήν του, το σημαντικότερο εκ των οποίων «Ο Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου. Τον δύο μόλις μέρες μετά τη θυσία και τον ηρωικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου ως φόρο τιμής στον ήρωα.

«Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου/ το σώμα και το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου,/ ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονώ, απ’ το χωριό Λύση,/ οδηγού ταξί το επάγγελμα, πούμαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα/ τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (Γιάννης Ρίτσος). [3]

5. Η Ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου


Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.

Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή – Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.
Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».
Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.
Η σπηλιά όπου δόθηκε η ύστατη μάχη Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ».
Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.
Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.[4]
6. Σε πήρε η λευτεριά – Ν. Λυγερός
Ποιος θυμάται τους νεκρούς της δημοκρατίας;
Ποιος ξέχασε τι σημαίνει φασισμός;
Ο Σωτήρης έπεσε, ο Γρηγόρης ζει,
μέσα στο χώμα μας
κι εσύ αναρωτιέσαι ακόμα
ποιος είναι ο ρόλος;
Δεν είδες την Ειρήνη και την Μελίνα;
Τι άλλο θέλεις;
Ακόμα κι ο Νίκος περιμένει.
Έλα τώρα μαζί μας.

7. Παραπομπές:
1. 15933) Αναφορά στον Γρηγόρη Αυξεντίου. Perfection 15 7 7/2014.
2. Βικιπαίδεια el.wikipedia.org
3. Βίντεο www.YouTube.com
4. Σαν Σήμερα.gr, sansimera.gr
5. 6081) Σε πήρε η λευτεριά. (ποίημα). Perfection 11 7 7/2010. La liberté t’a emporté. (poème).
6. Πηγή: Σοφία Ντρέκου | Ν. Λυγερός Λόγοι

Δείτε ακόμη:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Α.Τσίπρας: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ» με αξία τη ζωή που θα εμπνέει σιγουριά και κύρος

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» παρουσίασε, σε διαδικδυακή εκδήλωση, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση...

ΝΔ: Ακόμα περιμένουμε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση για τις δηλώσεις Δρίτσα

«Εννέα ώρες μετά τις προσβλητικές, για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους, και ανεπίτρεπτες, για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλώσεις του κ. Δρίτσα,...

Στο «Σωτηρία» ο Μητσοτάκης : Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός μέχρι να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που...

Στο «Σωτηρία» ο Μητσοτάκης : Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός μέχρι να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!