Αρχική Πολιτική Απελπισμένοι οι γιατροί φεύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν αντέχουν άλλο...

Απελπισμένοι οι γιατροί φεύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν αντέχουν άλλο…

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, iatrikanea / medlabnews.gr
Άλλη μια εκδήλωση έγινε την περασμένη εβδομάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην οποία ειδικοί από το εξωτερικό ήρθαν να ενημερώσουν γιατρούς, προκειμένου να μεταβούν στο εξωτερικό, είτε για εργασία είτε για συνέχιση σπουδών είτε για λήψη ειδικότητας.
Δεκάδες γιατροί παραβρέθηκαν στην εκδήλωση δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους πρωτίστως και το ενδιαφέρον τους να ξεκινήσουν όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται έτσι ώστε να είναι έτοιμοι μετά από λίγους μήνες να φύγουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν για χώρες όπου ομιλούν την Αγγλική (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία) αλλά και όπου αλλού ζητούν γιατρούς εκδηλώνοντας ακόμα την διάθεση να μάθουν και γλώσσα ακόμα, προκειμένου να μπορούν να εργαστούν εκεί.
Σε σχέση με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που είχαν γίνει παλαιότερα η μεγάλη διαφορά ήταν οι ηλικίες των γιατρών που παραβρέθηκαν αυτήν την φορά. Παλαιότερα έβλεπες να υπερισχύουν οι φοιτητές ιατρικής και γιατροί που θα ξεκινούσαν ειδικότητα. Αυτήν την φορά οι γιατροί ήταν άνω των σαρανταπέντε. Δηλαδή γιατροί που είτε είχαν θέση σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, είτε είχαν ιατρείο, πολλών ετών και όμως είναι αποφασισμένοι να το κλείσουν και να κάνουν μια αρχή στο εξωτερικό.
Μιλώντας με πολλούς από τους παρευρισκόμενους έβλεπες ότι οι άνθρωποι είχαν τα δίκια τους και το πολύ σημαντικό ήταν αποφασισμένοι. Άλλωστε γι’αυτό περίμεναν αρκετή ώρα στην ουρά για να μπορέσουν να μιλήσουν με τους ειδικούς από το εξωτερικό και να ενημερωθούν ή να πάρουν ενημερωτικά φυλλάδια με τα χαρτιά και τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνουν.
Ειδικευμένοι γιατροί που εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, σου λένε ότι δεν αντέχουν να βρίσκονται για χρόνια στο καθεστώς των συμβάσεων και να ελπίζουν ότι θα παραταθεί η σύμβασή τους για έξι μήνες ακόμα… Τουλάχιστον στο εξωτερικό θα έχουν σύμβαση, αλλά πέρα από τις παροχές που την συνοδεύει, θα έχουν και οικονομικές απολαβές τέτοιες που θα ζουν με αξιοπρέπεια.
Γενικά εκείνο που διαπίστωνες στην πρόσφατη εκδήλωση ήταν ότι προτασσόταν σε σχέση με άλλες φορές το οικονομικό. Σου έλεγαν δεν μπορώ να πάω στην επαρχία πχ στην Σαντορίνη, για να δουλεύω για 600 Ευρώ τελικά και που είναι ζήτημα αν στο τέλος σου μένουν και αυτά. Δυστυχώς δεν συγκρίνονται με τα 7.000 με 10.000 Ευρώ που μπορούν να πάρουν ειδικευμένοι γιατροί στο εξωτερικό. Νέος γιατρός που εργαζόταν στην Ιρλανδία, ήδη ένα χρόνο είχε υπογράψει σύμβαση με νοσοκομείο για 140.000 Ευρώ.
Από την άλλη γιατροί κάποιας ηλικίας, λένε ότι με αυτήν την φορολογία σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό αλλά και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει ένα γιατρός στην Ελλάδα, είναι αδύνατον να μπορεί να δουλεύει. Έχοντας επιπλέον και άλλα θέματα όπως οι καθυστερήσεις των πληρωμών, τα clawback και τα rebate, αλλά και η έλλειψη φαρμάκων από την αγορά, αναλώσιμων υλικών, οι περιορισμοί κεφαλαίων αλλά και οι νέες αλλαγές των συστημάτων υγείας και πολλά άλλα.
Τελικά το brain drain των γιατρών όχι μόνο φαίνεται να μην ανατρέπεται αλλά μάλλον επιτείνεται το τελευταίο διάστημα. Κανείς δεν φαντάζεται ότι ο γιατρός στην σημερινή Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή διωγμό. Το κάθε μέρα και καλύτερα έχει πάψει να ισχύει στην Ελλάδα των μνημονίων χρόνια τώρα. Όμως στην υγεία το κάθε χρόνο και χειρότερα είναι κάτι που ισχύει για δεκαετίες. Συνεχώς υπάρχουν περιορισμοί και συνεχώς υπάρχουν περικοπές στα πάντα.

 

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αν μπορείς να φύγεις από την Ελλάδα φύγε, όπως έλεγε ένας γιατρός, που είχε έρθει στην εκδήλωση, με την γυναίκα του και τα παιδιά του και είπε ότι είχε ήδη 25 χρόνια ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά μη βλέποντας φως αποφάσισε να ξαναγυρίσει στην Γερμανία από όπου είχε έρθει κάποτε μετά τις σπουδές του. Όσο νωρίτερα πάρεις την απόφαση, έλεγε, τόσο καλύτερα θα είναι. Όσο μένεις εγκλωβίζεσαι με τις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Και συμβούλευε άλλους παρευρισκόμενους, “μάθε όσο γίνεται νωρίτερα τι χρειάζεται για να δουλέψεις στο εξωτερικό και ψάξε για όλες τις κενές θέσεις που δημιουργούνται σε κράτη για γιατρούς. Χρειάζεται αρκετό χρόνο για συγκέντρωση εγγράφων και πιστοποιητικών. Όμως, όσο είναι νωρίς κάν΄το. Όσο μένεις χάνεις. Χάνεις ευκαιρίες χάνεις χρήματα, χάνεις προσόντα χρήσιμα για το βιογραφικό σου.

ΠΗΓΗ: http://medlabgr.blogspot.com/2017/05/brain-drain.html#ixzz4hmwLrRNj

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο...

Attica Economic Review: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία και τις τράπεζες

Στις επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση στην χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank "Attica Economic Review" το οποίο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!