Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι η συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στον βασικό ρόλο του, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας. Η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που εμποδίζουν την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των τραπεζών, κρατώντας καθηλωμένα σημαντικά και πολύτιμα για την ανάπτυξη κεφάλαια.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2017 η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε σε πτωτική τροχιά, αν και με μειούμενο ρυθμό, ενώ η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο.
Παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών εκ μέρους των τραπεζών, στο πλαίσιο και των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πρόβλημα παραμένει. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σήμερα στο 44,6% και –βάσει στόχων– αναμένεται να φτάσει στο 35,2% στο τέλος του 2019.
Ακόμη όμως και με αυτή τη μείωση, ο δείκτης θα παραμείνει σχεδόν επτά φορές υψηλότερος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό όρο, που κινείται στα επίπεδα του 4,6%. Αρκεί να επισημανθεί ότι από τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το 60,2% της χρηματοδότησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, το 43,6% αντιστοιχεί σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων απαιτούνται δραστικότερες παρεμβάσεις. Όσο οι τράπεζες εξακολουθούν να σηκώνουν αυτό το βάρος, η αβεβαιότητα για την κεφαλαιακή τους ισχύ θα διατηρείται, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση στις αγορές και η επιστροφή της εμπιστοσύνης επενδυτών και καταθετών.
Στο πλαίσιο αυτό είναι καιρός να συζητηθεί ξανά σοβαρά η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» ή BadBank για τη συγκέντρωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Η τράπεζα αυτή, η οποία μπορεί να συσταθεί με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, θα λειτουργεί όπως μια εταιρεία διαχείρισης, στην οποία ο δανειολήπτης θα παραμένει υποχρεωμένος για την αποπληρωμή της οφειλής του.
Αναλαμβάνοντας αυτό τον ρόλο θα δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να απελευθερωθούν από ένα τεράστιο βάρος και να εστιάσουν ξανά στη χορήγηση δανείων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Η σύσταση badbank είναι μια κίνηση η οποία θα επιταχύνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην αγορά και θα ενισχύσει την πορεία ανάκαμψης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Είναι, λοιπόν, καιρός να μπει ξανά στην ατζέντα και να υπάρξουν σύντομα οι σχετικές αποφάσεις.