Του Ιωάννου Ρίζου

Ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Φλωρίνης κ. Νικηφόρος Μανάδης, δημοσίευσε σε τοπικό site, ένα κείμενο που έγραψε το 1992 εναντίον του παπισμού, για να μας αποδείξει ότι δεν είναι φιλοπαπικός και οικουμενιστής. Δεν ξέρω σε τι διαφέρει η προσπάθεια του, από την προσπάθεια κάποιου που συλλαμβάνεται για κάποια παρανομία και επιδεικνύει στους αστυνομικούς σαν απόδειξη της τιμιότητας του φωτογραφίες από την εποχή που ήταν πρόσκοπος.

Μας έδειξε ο πρωτοσύγκελος ποιος πιθανόν να ήταν τότε, κι όχι βέβαια το ποιός είναι τώρα.
Και λέω ποιός πιθανόν να ήταν τότε, γιατί τότε, ζώντος του μακαριστού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου, ποιός από αυτούς που τώρα αλωνίζουν στις ενορίες, θα τολμούσε να παρεκκλίνει της Πίστεως με τις αιρετικές κουρελολογίες του;
Τώρα όμως που έφυγε ο αληθινός τσοπάνος , τα τότε τσοπανόπουλα όχι μόνο παράτησαν την ποίμνη στις αρρώστειες και στην χλαπάτσα, αλλά άνοιξαν οι ίδιοι τις αυλόπορτες να μπούν οι αρκούδες και οι λύκοι.
Σημασία λοιπόν έχει τι είστε τώρα π. Νικηφόρε, κι όχι τι είσασταν το 1821.

Τι είστε λοιπόν τώρα;
Τόσα χρόνια δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι είστε αυτοί που υποψιαζόμασταν. Μετά όμως τις σφραγίδες, τις υπογραφές και την βιασύνη σας να εξορίσετε την αδελφότητα της Μονής της Αγίας
Παρασκευής μας εξαναγκάζετε να δούμε το πραγματικό σας πρόσωπο.

Είστε αυτός που τιμά, τον κ. Βαρθολομαίο Αρχοντώνη.
Αυτόν που κηρύττει ότι και οι άλλες θρησκείες σώζουν τον άνθρωπο! Αυτόν συνεπώς που βλασφημεί την όλη Θεία Οικονομία. Δηλαδή το ότι ο Χριστός ήρθε στη γη, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να σώσει τον άνθρωπο.

Είστε αυτός που σέβεται, τον κ. Βαρθολομαίο Αρχοντώνη.

Αυτόν που κηρύττει ότι και οι καλοί Μουσουλμάνοι θα πάνε στον παράδεισο!
Είστε αυτός που προβάλλει τον κ. Βαρθολομαίο Αρχοντώνη.

Αυτόν που κηρύττει ότι 343 αιρέσεις είναι «εκκλησίες», που σώζουν τον άνθρωπο!
Είστε αυτός που υπερασπίζεται τον κ. Βαρθολομαίο Αρχοντώνη.
Ø Αυτόν που διδάσκει ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει στον δικό του Θεό όπως του ταιριάζει!

Είστε υπήκοος του κ. Βαρθολομαίου Αρχοντώνη και όχι του Ιησού Χριστού.
Οσφυοκάμπτης του μεγαλύτερου αιρεσιάρχη όλων των εποχών. Του αθροίσματος όλων των βλασφήμων προσώπων που γέννησε η γη. Είστε αυτός που κάλεσε έναν τέτοιον άνθρωπο να «αγιάσει» το μοναστήρι του.
Για τους τυφλούς μπορεί να είστε ο μέγας γέρων.
Για μας είστε τα παραπάνω και τίποτε άλλο.

Αν είχα έναν φίλο παιδεραστή και τον πρόβαλα, τον τιμούσα, τον σεβόμουν και επέβαλα και στους άλλους να κάνουν το ίδιο, θα είμουν ακόμα και για τους κοσμικούς νόμους συνένοχος εγκλήματος. Και εσείς ψευτοαναρωτιέστε αν είστε αιρετικοί, όπως ψελίσσατε στο πρόσφατο ρεσάλτο που κάνατε στη Μονή.

Η δύναμη σας δεν πηγάζει από το το Άγιο Πνεύμα αλλά από την κακία. Από την άγνοια του ποιμνίου σας και την συνεπικουρούμενη κρατική εξουσία. Είστε πράγματι μισθωτοί εργάτες, αλλά την μισθοδοσία σας θα κληθείτε να την αποδώσετε μέχρι την τελευταία μνά.
Μην ανησυχείτε… όχι σε αυτή τη ζωή.
Σε αυτή τη ζωή όλοι σας θα γίνετε επίσκοποι.
Έχετε όλα τα προσόντα που χρειάζεται ο ερχόμενος…

Παραλάβατε από τον π. Αυγουστίνο υγιές ποίμνιο, με πίστη καθαρή και ορθόδοξο φρόνημα. Χιλιάδες προβατάκια μαζεύατε τότε δίπλα στον Χριστό. Βόσκετε τώρα έναν συρφετό ασχέτων και δυσειδαιμόνων με εμφανείς μαθησιακές δυσκολίες.
Αλλοπρόσαλλο εκκλησίασμα, που συγγενεύει πιο πολύ με τους ειδωλολάτρες, μια που η πίστη σε νόθα δόγματα κατά τους αγίους Πατέρες, δεν διαφέρει από την πίστη σε έναν θεό που δεν υπάρχει.

Τα χρόνια πέρασαν. Οι καρδιές σας σκλήρυναν, βαρέθηκαν, απίστησαν,πρόδωσαν, και είπαν: «Αρκετά πρόβατα μαζέψαμε, τώρα είναι ώρα να τα φάμε!»