Αρχική Uncategorized Αν (χτυπήστε ξύλο!) γινόταν επιστράτευση

Αν (χτυπήστε ξύλο!) γινόταν επιστράτευση

Η μετανάστευση (λόγω μνημονίου) των νέων στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας «βόμβα» για τις εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΜΕ ΜΙΑ σειρά μέτρων ανάγκης, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, προσπαθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως ο Στρατός Ξηράς, που τον αφορά και τον «καίει» άμεσα το θέμα, να αντιμετωπίσουν το μείζον -εθνικής σημασίας- θέμα της ελλείψεως των εφεδρειών και κατ’ επέκταση της δυνατότητας μιας ικανοποιητικής και αποτελεσματικής επιστρατεύσεως, αν ποτέ απαιτηθεί, που έχει προκληθεί εξαιτίας της αποδημίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων, ελέω μνημονίου.

Πρακτικώς, αυτό «μετα­φράζεται» σε περίπου 150.000 – 170.000 άνδρες, ηλικίας 18-45 ετών, στρατιωτικώς ικανοί, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από το 2010 και εντεύθεν, τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου, με αποτέλεσμα το πολύ σοβαρό αυτό γεγονός να προβληματίζει τους αρμοδίους ή τουλάχιστον να πρέπει να τους προβληματίζει

. Βεβαίως πέραν της καθαρώς οικονομικής και κοινωνιολογικής πλευράς του θέματος, που (πρέπει να) απασχολεί τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στην απευκταία περίπτωση που απαιτηθεί σήμερα να γίνει επιστράτευση, είναι βέβαιο ότι στις αποθήκες θα υπάρχουν όπλα και πυρομαχικά, αλλά δεν θα υπάρχουν επίστρατοι για να τα χρεωθούν και να πάνε να πολεμήσουν, αφού 150.000-170.000 άνδρες βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στην περίπτωση αυτή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όχι πιθανόν γιατί δεν θα θέλουν, αλλά γιατί δεν θα μπορούν να έλθουν στη χώρα, για διάφορους λόγους και προφανείς λόγους.

Επίσημα στοιχεία

Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2016 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατέθεσε επίσημα στοιχεία στη Βουλή, βάσει των οποίων πληροφορηθήκαμε ότι την περί­οδο 2008-2013 είχαν φύγει από την Ελλάδα 233.000 νέοι/νέες ηλικίας 25-39 ετών, ενώ 550.000 είναι τα άτομα ηλικίας 18-65 ετών που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι φέτος. Αν υπολογίσουμε ότι από αυτούς οι μισοί περίπου λογικώς είναι άρρενες (270.000 άνδρες) και το 80% αυτού του αριθμού σε στρατολογικώς καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ενεργό ηλικία (18-45 ετών), τότε μπορούμε να διαπιστώσουμε με τρόμο ότι σήμερα μια ολόκληρη εφεδρεία ικανών ανδρών -περί τους 150.000 άνδρες κατ’ ελάχιστον- απουσιάζει από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Το θέμα τότε το είχαμε θέσει προς την πολιτική και, στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για άμεση δράση στο σκέλος και στο επίπεδο που τους αναλογεί.

Έτσι, λοιπόν, έχουν αποφασιστεί τα εξής:

• Κηρύχθηκε το 2017 ως «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής».

• Αυξήθηκε κατακόρυφα και εντατικοποιήθηκε ο αριθμός των εκπαιδεύσεων των εθνο­φυλάκων, δηλαδή των εφέδρων εκείνων οι οποίοι ζουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς και σε όλες τις περιοχές των χερσαίων συνόρων του ηπειρωτικού χώρου, και οι οποίοι αποτελούν κυριολεκτικώς την «πρώτη γραμμή άμυνας» φέροντας όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό στο σπίτι τους από τον καιρό της ειρήνης.

• Αλλαγή στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως στους εθνοφύλακες και στους εφέδρους.

Στο προαναφερθέν πλαίσιο, το ΓΕΣ, με πρωτοβουλία της ηγεσίας προχώρησε στη λήψη δυο άμεσων μέτρων: Πρώτον, στη συγκρότηση «Κινητής Ομάδας Εκπαίδευσης» (ΚΟΕ) με επικεφαλής τον υποδιοικητή του σχηματισμού της Χίου Συνταγματάρχη (καταδρομέα) Δ.A., ο οποίος εί­ναι πρωταθλητής Ελλάδος στην «πρακτική σκοποβολή».

Η διαταγή

Τα μέλη της ΚΟΕ, έπειτα από σχετική διαταγή, ενεργοποιούνται και μεταβαίνουν κάθε φορά σε διαφορετικό νησί του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου εκπαιδεύονται σε σύγχρονες πρακτικές σκοποβολής και αντιμετωπίσεως του εχθρού σε κατοικημένους τόπους (CQB), όπως διδάσκεται τα τελευταία χρόνια σε όλες τις Ειδικές Δυνάμεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αντιστοίχως, για τον ηπειρωτικό χώρο και τους εθνοφύλακες των παραμεθορίων περιοχών έχει υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, και το μέλος της, πρωταθλητής Ελλάδος στην πρακτική σκοποβολή και Υποστράτηγος ε.α των Καταδρομών Γιώργος Σουλής, έχει αναλάβει αφιλοκερδώς την εκπαίδευση των εθνοφυλάκων και των στελεχών των μονάδων Εθνοφυλακής στις σύγχρονες πρακτικές και τεχνικές σκοπεύσεως και μάχης CQB, τεχνικές βολών (βολές μάχης, ταχείας αντιδράσεως κ.λπ.).

Η προσπάθεια αυτή του Στρατηγού Σουλή ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, έχει επίκεντρο τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στο στρατόπεδο των Ειδικών Δυνάμε­ων στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση δυο ομάδων εκπαιδευομένων και μέχρι το τέλος της χρονιάς έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση άλλων τριών, ενώ ο εκπαιδευτικός κύκλος της κάθε ομάδος είναι διαρκείας δύο εβδομάδων.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όταν τον Ιούλιο του 1974 (για την Κύπρο) όλα ήταν μπάχαλο

Το πρόβλημα της επιστρατεύσεως δεν εί­ναι άγνωστο στον Ελληνικό Στρατό, αλλά συνυφασμένο με την ύπαρξή του και τους εθνικούς αγώνες του έθνους, καθώς από το σύνολο των εν πολέμω απωλειών σε έμψυχο δυναμικό, το 92% αυτών ανήκουν στην εφεδρεία.

Η τελευταία μέχρι σήμερα επιστράτευση των ελληνικών ΕΔ πραγματοποιήθηκε, ως γνωστόν, τον Ιούλιο του 1974, με αφορμή την τότε πραγματοποιηθείσα τουρκική εισβολή στην Κύπρο τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1974 και συνεπεία του άφρονος και προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη Λευκωσία εναντίον του Προέδρου Μακαρίου.

Στην Αθήνα υπήρχε δικτατορικό καθεστώς-οπερέτα, με επικεφαλής τον σκιώδη δικτάτορα τότε ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη, και η γενική εντύπωση ήταν ότι, ακριβώς λόγω της παρουσίας στρατιωτικών στην Αρχή, η επιστράτευση θα είχε άριστα αποτελέσματα.

Ωστόσο -δυστυχώς- δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η επιστράτευση, κακώς οργανωμένη, σχεδιασμένη και εκτελεσμένη, απείχε πόρρω από το να χαρακτηριστεί «επιτυχής». Τουλάχιστον όμως σε μονάδες του ηπειρωτικού κορμού, όπως και σε μονάδες και περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς και στις παραμεθόριες περιοχές του Έβρου με την Τουρκία και τις υπό κομμουνιστικό καθεστώς τότε Αλβανία, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία, κατά την επιστράτευση, λόγω ακριβώς των εθνοφυλάκων, οι οποίοι έχουν όπλα και πυρομαχικά στα σπίτια τους από τον καιρό της ειρήνης, δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα. Αλλά αυτές ήταν οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-23/07/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις – Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κόκκινα δάνεια, χαμηλή κερδοφορία και αναβαλλόμενος φόρος οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών – Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ

Τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος απαριθμεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία μεταξύ άλλων εστιάζει στην περαιτέρω αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)...

Autodia – Θα κάνει τη μεγαλύτερη διανομή δικαιωμάτων, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο

«Ζεστό χρήμα» θα δουν στις τσέπες τους χιλιάδες Ελληνες συνθέτες, στιχουργοί και εκδότες μουσικής. Ο πρόωρος «μποναμάς» που ανακοινώνει ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης,...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3rd Family Business Conference – Πάνω απο 6.000 επισκέπτες το παρακολούθησαν μέσω Livestreaming

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου το 3rd Family Business Conference στην Θεσσαλονίκη, με υβριδική μορφή, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων. Σημειώνεται ότι η σελίδα του Livestreaming του Συνεδρίου δέχθηκε 6.473 επισκέψεις. Στο καλωσόρισμα του ο κ. Γιώργος Λιμπέρης, Πρόεδρος και CEO της Palladian Communication Specialists αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένα

Κορωνοχρέη: Σε ισχύ οι 72 δόσεις του ΕΦΚΑ – Ποιους αφορά η ρύθμιση

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021, η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί λη

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!