Αρχική Πολιτική Αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν

Αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν

Επίκαιρη η πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες, σε ανάλογο σκηνικό επιθετικής συμπεριφοράς της Αγκυρας πριν από 22 χρόνια στα Ιμια, είχαν προκρίνει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το βόρειο μέτωπο.

Η νέα όξυνση της ελληνοτουρκικής κρίσης και η επιθετική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν προκάλεσαν ήδη συζητήσεις στην Αθήνα, για το αν μέσα στη νέα συγκυρία που διαμορφώνεται, θα ήταν σκόπιμο να ακυρωθούν οι όποιες διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Πριν από 22 χρόνια είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα και μάλιστα με πολύ πιο σκληρούς όρους. Η κρίση στα Ιμια συνέβη την εποχή που Ανδρέας Παπανδρέου και Κίρο Γκλιγκόροφ είχαν φτάσει κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

Τους λόγους που η ελληνοτουρκική κρίση δεν θα έπρεπε να ανακόψει, αλλά να επιταχύνει την πορεία προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ είχε αναλύσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το τραγικό επεισόδιο στα Ιμια («Mega», 7.2.1996).

Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής:

Τσίμας: «Ενα ερώτημα που γεννιέται τώρα, εκ των υστέρων, είναι αν μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τα επεισόδια στην Ιμια, και κυρίως μετά τον τρόπο με τον οποίο αυτό το επεισόδιο το εισέπραξε η κοινή γνώμη, ως μια ήττα, μια πίκρα, μια ταπείνωση, είναι δυνατόν τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό που φαινόταν ότι ήθελε να προχωρήσει, σε μια συμφωνία στο άλλο ανοιχτό μέτωπο, στο Σκοπιανό. Πολλοί φοβούνται ότι τώρα, πιεζόμενη υπό τις κραυγές ότι “είσαστε προδότες”, “είσαστε μειοδότες”, ότι “προδώσατε τα εθνικά συμφέροντα στην Ιμια”, δεν θα τολμήσει να κάνει μια συμφωνία με τους Σκοπιανούς, στο κρίσιμο θέμα κυρίως του ονόματος, όπως φαινόταν ότι ήταν έτοιμη να κάνει. Φοβάστε κι εσείς;».

Μητσοτάκης: «Αντικειμενικά θα σας πω ότι, ναι, υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Αλλά, από την άλλη μεριά θα σας πω ότι, αν έπρεπε μία φορά να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, μετά το επεισόδιο το οποίον έγινε και μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, εκατό φορές περισσότερο πρέπει σήμερα να τελειώσουμε με τα Σκόπια. Εκατό φορές περισσότερο.

»Εθνική επιταγή είναι να κλείσομε αυτό το μέτωπο όσο μπορούμε γρηγορότερα. Για να μπορέσει η Ελλάς απερίσπαστη να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα προς Ανατολάς, που σας είπα ότι δεν έληξε. Εχομε όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσομε, αλλά έχομε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη. Πρέπει να ενισχύσομε το εθνικό μας μέτωπο. Και τα Σκόπια για μας και η παράταση της εκκρεμότητος είναι μια ανωμαλία. Αλλωστε, κ. Τσίμα, γιατί να το κρύβομε;

»Ο κ. Παπανδρέου ήταν έτοιμος να συμφωνήσει. Δεν ενημερώθηκε ίσως πλήρως ο ελληνικός λαός, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ήδη τον Δεκέμβριο ο Σάιρους Βανς είχε θέσει προκαταρκτικό θέμα προς τις δύο πλευρές εάν επιθυμούν ένα ή πλείονα ονόματα. Φυσικά η Ελλάς -και χαίρω γι’ αυτό- απήντησε ότι θέλει ένα. Το πρόβλημα ήταν τα Σκόπια, τα οποία όμως εντός του Δεκεμβρίου απήντησαν και αυτά ότι θέλουν ένα.

»Κατά συνέπεια τώρα μιλούμε για ένα όνομα. Και από την ώρα που μιλούμε για ένα όνομα. Είναι σαφές και το γνωρίζουν οι πάντες. Αλλοτε τηρούνται τα προσχήματα».

Τσίμας: «Τι όνομα θα είναι αυτό;».

Μητσοτάκης: «Μικτό».

Τσίμας: «Μια σύνθετη ονομασία».

Μητσοτάκης: «Σύνθετο όνομα».

Τσίμας: «Και αυτό θα είναι μια καλή λύση αυτή τη στιγμή;».

Μητσοτάκης: «Είναι η καλύτερη δυνατή λύση αυτή την ώρα. Θα σας πω και κάτι άλλο. Πρέπει να τελειώσει το πρόβλημα των Σκοπίων γιατί σήμερα υπάρχει ο Γκλιγκόροφ. Ο Γκλιγκόροφ είναι ένας παλιός ηγέτης με κύρος, ο οποίος πρόσφατα είχε την τύχη να γλιτώσει από μια σκληρή απόπειρα εναντίον της ζωής του, ο οποίος επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Ελλάδα. Και έχει το κύρος να δώσει λύση. Και ακόμα κάτι άλλο.

»Εχουμε πρόβλημα με τη Σερβία, την τέως Γιουγκοσλαβία, η οποία ναι μεν χάριν της Ελλάδος -είδα ο ίδιος τον Μιλουτίνοβιτς, επικοινώνησα τηλεφωνικά και με τον Μιλόσεβιτς για να του πω, προς Θεού, δεν μπορείτε να μας εγκαταλείψετε τελευταία ώρα- πλην όμως η Νέα Γιουγκοσλαβία έχει πολύ σοβαρούς λόγους και πιέζεται πολύ ισχυρά να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, όπως ζητείται σήμερα.

»Αρα αυτή η εκκρεμότητα πρέπει το ταχύτερο να λήξει. Αυτό που θα έκανε ο κ. Παπανδρέου να το κάνει ο κ. Σημίτης. Εκεί θα δείξει αν πράγματι είναι πρωθυπουργός ή αν δεν είναι σε θέση να ασκήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική».

Η στροφή του Α. Παπανδρέου προς μια λύση αμοιβαία αποδεκτή στο ζήτημα του ονόματος δηλώθηκε δημόσια σε δική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου ενάμιση χρόνο νωρίτερα («Mega», 26.5.1994).

Χατζηνικολάου: «Να ρωτήσω, μήπως τελικά όλοι εσείς οι πολιτικοί, οι ηγέτες όλου του πολιτικού φάσματος, είσθε λίγο υπεύθυνοι για το γεγονός ότι έχει γίνει στη συνείδηση του απλού πολίτη πρώτο εθνικό θέμα, πρώτη απειλή κατά του έθνους το θέμα των Σκοπίων, ενώ στην πραγματικότητα τα μεγέθη και η Ιστορία δείχνουν ότι η Τουρκία είναι η μεγάλη απειλή; Θέλω να πω, μήπως για λόγους κομματικής σκοπιμότητας όλα τα κόμματα δημιούργησαν μια εσφαλμένη εικόνα;».

Παπανδρέου: «Οχι σε ό,τι με αφορά. Πιστεύω ότι πραγματικά τα Σκόπια, αν δεν αλλάξουν πορεία… Και τι ζητούμε; Ζητούμε να κατεβάσουν τη σημαία, να αλλάξουν τη σημαία. Δεν μπορεί να είναι ο Ηλιος της Βεργίνας στη σημαία τους. Να ακυρώσουν ή να ερμηνεύσουν διαφορετικά τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία είναι σαφώς αλυτρωτικά και επιθετικά, με στόχο τη Μακεδονία του Αιγαίου.

»Και, τέλος, να υπάρχει ένα όνομα, το οποίο να μην αποπροσανατολίζει και να μη γίνεται η βάση, ο θεμέλιος λίθος επεκτατικών πολιτικών. Διότι στην ουσία, περί αυτού πρόκειται. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό. Δεν νομίζω ότι έχουμε υπερβάλει. Είναι σημαντικό. Και το έχει δείξει ο χρόνος. Ασφαλέστατα, το μέγα θέμα και το πρώτο είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι δύο αυτοί όροι του Α. Παπανδρέου έγιναν αποδεκτοί και έτσι υπογράφηκε από τις δύο χώρες η Ενδιάμεση Συμφωνία (13.9.1995). Καθώς φαίνεται όμως, οι επίγονοι των δύο ηγετών δεν αντλούν από την πείρα εκείνων διδάγματα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στην εξωτερική μας πολιτική.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητ

Κορωνοϊός: 6.602 νέα κρούσματα και 86 θάνατοι – Στους 630 οι διασωληνωμένοι

Σε 6.602 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 86 θάνατοι. Παράλληλα, σε 630 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες...

Στις 30 Νοεμβρίου το 3rd Family Business Conference – Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

Από την Θεσσαλονίκη ξεκινά το πρώτο συνέδριο της σειράς “3rd Family Business Conference - Towards a sustainable future”
Στις 30 Νοεμβρίου 2021 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 3rd Family Business Conference, σε υβριδική μορφή, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences για τρίτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με χρυσούς χορηγούς την Alpha Bank και την EY Ελλάδος

Ηλεία – Νεκρός 65χρονος εκπαιδευτικός που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Ένας 65χρονος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που προκάλεσε η ξαφνική βροχόπτωση και ανασύρθηκε νεκρός στην περιοχή Βρανά Βαρθολομιού. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε μέσα στο όχημά του. Νωρίτερα, έγινε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!