Αρχική Κοινωνία «Ανιχνευτής» CERN το Επιστημονικό Πάρκο

«Ανιχνευτής» CERN το Επιστημονικό Πάρκο

Το επιστημονικό κέντρο του CERN που αποτελεί παγκόσμια, τον μεγαλύτερο οργανισμό αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και υποδομών, ανέθεσε στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τον ρόλο του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας (BIC) στην Ελλάδα, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Κατά μια έννοια, το Επιστημονικό Πάρκο θα αναλάβει ρόλο εθνικού «αντιπροσώπου» του CERN. Αποστολή του, θα είναι να “ανιχνεύει” εταιρείες στον Ελληνικό χώρο οι οποίες αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις ερευνητικές υποδομές του Διεθνούς Ερευνητικού Οργανισμού. Επιπλέον, το ΕΠΠ μέσα από την ανάληψη της λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας (BIC) θα έχει ως αποστολή να βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να ωριμάσουν τα προϊόντα τους, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ’ επέκταση να είναι επιλέξιμα από το CERN.
ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητής Βασίλης Αναστασόπουλος, τόνισε στην «Π» ότι η επιτυχία αυτή, οφείλεται στην συστηματική δουλειά των στελεχών του ΕΠΠ σε ζητήματα δικτύωσης των ερευνητών με τον παραγωγικό κόσμο, καθώς επίσης και υποστήριξης της καινοτομίας και ωρίμασής της, σε ποιοτικά εμπορικά προϊόντα.
Μετά από μια πανελλαδική αξιολόγηση, οι υπεύθυνοι του CERN είχαν την δυνατότητα να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων του Επιστημονικού Πάρκου της Πάτρας και να το επιλέξουν ως το μοναδικό BIC από όλους τους σχετικούς φορείς της χώρας μας.
Αυτή η διάκριση, έχει διττή σημασία για το Επιστημονικό Πάρκο, τόνισε στην «Π» ο κ. Αναστασόπουλος. Πρώτον, αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις πολύ απαιτητικές και δεύτερον, ανεβάζει την αξία του, γιατί θα είναι ο μόνος φορέας που αναγνωρίζει το CERN στην Ελλάδα, που μπορεί να «τρέξει» τις δικές του, απαιτητικές διαδικασίες αξιολόγησης συνεργασιών.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών από το CERN. Ο οργανισμός όμως, ενδιαφέρεται, αυτές οι εταιρείες να καλύπτουν τις απαιτήσεις και τα πρότυπά του και επιπλέον να ωριμάζουν κιόλας, ώστε η συνεργασία τους, να έχει διάρκεια.
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ;
Ποιος όμως, μπορεί να γίνει προμηθευτής προϊόντων και υπηρεσιών, στο CERN; Και τι να προμηθεύσει; Οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Από έπιπλα, τα οποία σήμερα προμηθεύει η γνωστή εταιρεία «Δρομέας», μέχρι υλικά και διεργασίες υψηλής τεχνολογίας. Πολλές από αυτές τις εταιρείες, ούτε καν τις έχουμε ακούσει. Για παράδειγμα, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι, μια ελληνική εταιρεία από την Αλεξανδρούπολη, προμηθεύει το CERN με ηλεκτρονικά, για τον έλεγχο των αισθητήρων του επιταχυντή.
Υπάρχει μια άλλη εταιρεία, η οποία είναι εξειδικευμένη σε συγκολλήσεις μετάλλων σε υγρό ήλιο, δηλαδή στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμούς κελσίου), ενώ μια ακόμα εξειδικεύεται στην δημιουργία μεταλλικών κατασκευών, απαλλαγμένων από οποιαδήποτε ραδιενεργή πρόσμιξη, για να μην επηρεάζονται οι εξαιρετικά ευαίσθητες μετρήσεις και ανιχνεύσεις σωματιδίων.

 

*Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Σωτήρη Παπανδρέου σήμερα στην «Π».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης αν αυξηθούν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων

Την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω μίας ανοδικής τάσης τους παγκοσμίως, σχολίασαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ομιλία...

ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αρχίσει το β’ 3μηνο του 2021 – Οι καταλύτες της ανάκαμψης

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού...

ΣΥΡΙΖΑ: «Έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας»

Με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Το μάθημα της...

Μητσοτάκης: Ανάγκη συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ – Η καλή γειτονία να διέπει τις σχέσεις των συμμάχων

Τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!