Αρχική Uncategorized Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε τμήμα του Υμηττού

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε τμήμα του Υμηττού

Μετά τη μερική ακύρωση από το ΣτΕ του προστατευτικού διατάγματος

Για έναν χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβάλλει αναστολή έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στη βορειοανατολική και νότια πλευρά του ορεινού όγκου του Υμηττού, μετά την πρόσφατη, μερική ακύρωση από το ΣτΕ του προστατευτικού Προεδρικού Διατάγματος του 2011 λόγω “μη τήρησης της διαδικασίας προηγούμενης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ)”.

Η αναστολή, η οποία ισχύει από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου (ΦΕΚ ΑΑΠ/229), αφορά τα τμήματα του βουνού που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια επτά δήμων βάσει των ισάριθμων αποφάσεων του ΣτΕ (2355-2361/2017). Πρόκειται για τους Δήμους Κρωπίας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγµένης, Παπάγου – Χολαργού, Ηλιουπόλεως, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας.

Για το Προεδρικό Διάταγμα “Καθορισμός μέτρων προστασίας του όρους Υμηττού και των μητροπολιτικών πάρκων Γουδή – Ιλισίων” κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης η πλειονότητα των δήμων που “αγκαλιάζουν” το βουνό, πατώντας στο γεγονός ότι του Προεδρικού Διατάγματος δεν προηγήθηκε εκπόνηση ΣΜΠΕ, επιδιώκοντας να “ξεδοντιάσουν” το προστατευτικό καθεστώς, με σκοπό να τακτοποιήσουν περιοχές αυθαιρέτων και να προσθέσουν στο βουνό νέες, ασύμβατες με την προστασία του χρήσεις.

Το εν λόγω Π.Δ. επέκτεινε τη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας του βουνού συγκριτικά με εκείνο του 1978 και περιόριζε τις επιτρεπόμενες χρήσεις ανά ζώνη. Το ΥΠΕΝ ανέθεσε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Ιούλιο του 2016 με σκοπό να επαναδιατυπωθεί βάσει αυτής και το ισχύον Π.Δ.

Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ είχε απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έκρινε, τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ήταν απαραίτητη η ΣΜΠΕ σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής Οδηγίας (2001/42). Η μελέτη παραδόθηκε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, με τις αποφάσεις του ΣτΕ αυτή τη στιγμή ο ορεινός όγκος διαθέτει δύο… καθεστώτα προστασίας. Για το δυτικό κομμάτι του ορεινού όγκου ισχύει το αυστηρό πλαίσιο προστασίας του 2011, ενώ για το υπόλοιπο το Π.Δ. του 1978, γι’ αυτό και το ΥΠΕΝ εξέδωσε την απόφαση αναστολής κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή Σ. Φάμελλου συνοδεύεται και από πίνακα συντεταγμένων της περιοχής στην οποία απαγορεύονται οικοδομικές δραστηριότητες. Βάσει αυτής, επιτρέπεται μόνο η εκτέλεση εργασιών εφόσον βρίσκονται σε ισχύ νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ανχελ Γκουρία: Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021

Παρά το έντονο κλίμα της αβεβαιότητας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, έκανε λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021, μιλώντας στο...

Χαρδαλιάς: Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά – Τι ισχύει για τους τουρίστες από το εξωτερικό

Στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, αλλά και στην άρση των περιορισμών εισόδου στη χώρα εστίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της...

Ρέγκλινγκ – Σταϊκούρας: Κοινή έκκληση για στήριξη των μεταρρυθμίσεων

Την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συζήτησαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των εργασιών...

ΟΑΕΔ-Cisco: Τετραπλασιάζουν τις θέσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια

Την αύξηση των θέσεων ωφελουμένων έως 3.000 και επιλαχόντων έως 1.000 αποφάσισαν ΟΑΕΔ και Cisco, μετά την υπερκάλυψη των 1.000 προσφερόμενων θέσεων του προγράμματος κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια, για τις οποίες...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!