Αρχική Οικονομία Αναγκαία η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Αναγκαία η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, άνοιξε τις διεργασίες του 3ου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε χθες στους Δελφούς, απευθύνοντας μήνυμα στις τράπεζες «να τηρούν τους κανόνες». «Για τις τράπεζες το νούμερο ένα ζήτημα είναι η κερδοφορία τους», είπε, ωστόσο «το ζήτημα επιτοκίων των δανείων είναι ένα ζήτημα που περιπλέκει τα έσοδα των τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν συνεχείς προκλήσεις που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή κρίση» διευκρίνισε η επικεφαλής του SSM.

«Ο ELA καθόρισε τα χαρακτηριστικά τους, αλλά περιορίστηκε το 2017 στο 50% της χρηματοδότησης των τραπεζών. Την υπόλοιπη, οι τράπεζες την πήραν από τις αγορές και αυτό βοήθησε στην ανάκαμψη των καταθετών. Αποτέλεσε ένα κίνητρο. Επιπλέον, έγιναν αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη διεύρυνση των διοικητικών συμβουλίων τους από νέους και έμπειρους τραπεζίτες, οι οποίοι μένει να αποδείξουν τη φήμη τους, κάτι που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μεταβάλουν και τη νοοτροπία τους».

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε πως εκεί «η κατάσταση είναι ειδική. Το ζήτημα του χρέους τις έχει πλήξει ισχυρότερα από ό,τι άλλες χώρες, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, έχει ακόμη capital controls, κάτι που αποτελεί πληγή γι’ αυτές. Σε αυτό τις βοήθησε βέβαια η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, οπότε και αναμένουμε σταδιακή χαλάρωση ή και άρση των capital controls».

Τον Μάρτιο τα μαντάτα

«Για τις ελληνικές τράπεζες το πρωτεύον ζήτημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αγγίζουν το 50%» τόνισε. «Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, διότι τις εμποδίζει από το να διαθέτουν πόρους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή αδυνατούν να δίνουν δάνεια στην πραγματική οικονομία. Η ΕΚΤ επιδιώκει μια νέα προσέγγιση με άμεσες και πλήρεις προβλέψεις, ώστε να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι παρατηρήσεις στη νέα αυτή προσέγγιση είναι ξεχωριστές για κάθε τράπεζα, ενώ η τελική δημοσίευσή τους αναμένεται για τις ελληνικές τράπεζες στα μέσα Μαρτίου… Το σίγουρο είναι πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Ηδη έχουν σημειώσει πρόοδο – για παράδειγμα με το νομικό και δικαστικό πλαίσιο, για την ταχύτερη εξυγίανσή τους μέσω της εξωδικαστικής αναδιάρθρωσής τους. Η νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ένα σωστό βήμα, όμως θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να προβλέπεται και η προστασία των συμβολαιογράφων που έχουν δεχθεί επιθέσεις».

«Ο διάλογος μεταξύ τραπεζών και πελατών πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πιστεύω ότι το νέο σύστημα θα αλλάξει τη νοοτροπία εξυπηρέτησης και εξόφλησης δανείων» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «φέτος η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα κάνει στρες τεστ και θα ελέγξει την ανθεκτικότητα 37 τραπεζών, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ελληνικές. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Μάιο για τις ελληνικές τράπεζες, πριν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας δηλαδή».

«Δεν υπάρχουν εύκολες εποχές για τις τράπεζες, αλλά οι συνθήκες είναι τώρα ευνοϊκές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Οι ελληνικές τράπεζες ασθένησαν και μπήκαν στην εντατική, αλλά σιγά σιγά επανακάμπτουν» κατέληξε.

Σε πολύ καλύτερη θέση οι τράπεζες σε σχέση με τα stress tests του 2015

Μπορεί η Ντανιέλ Νουί να μην έχει όπως είπε «κρυστάλλινη σφαίρα» και άρα να μην είναι σε θέση να κάνει καμία πρόβλεψη για ελληνική ή άλλη τράπεζα, για τo τι πρέπει να περιμένουμε από τα stress tests, ωστόσο υπάρχουν δεδομένα που επιτρέπουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι συγκρατημένα -όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις- αισιόδοξο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εurobank Νίκος Καραμούζης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα και οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τα stress tests του 2015.

«Η νέα άσκηση αντοχής ξεκίνησε με καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες, ευνοϊκές προοπτικές και μεγαλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες» είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου, IFRS 9, ο αντίκτυπος του οποίου εκτιμάται μεταξύ 5-5,5 δισ. ευρώ και το οποίο θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς», ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση του Trouble Asset Review (TAR), που είναι η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Αλλωστε, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, η κατάσταση του κλάδου έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και για πρώτη φορά από το 2014 εξέδωσαν ομόλογα, ενώ υπογράμμισε και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ερωτηθείς για την προληπτική γραμμή στήριξης, ο Ν. Καραμούζης επανέλαβε ότι δεν είναι αυτό το ζωτικό ερώτημα, αν χρειάζεται ή όχι, αλλά το πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

«Οι προϋποθέσεις αυτές είναι καθαρή απάντηση για τις τράπεζες, με ολοκλήρωση των stress tests, καθαρή απάντηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, πλήρης άρση των capital controls» υπογράμμισε.

Για τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί σοκ επενδύσεων τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζεται πως μειώθηκε το κεφάλαιο της χώρας από το 2010 μέχρι σήμερα, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται ένας μόνιμος υπερδιπλασιασμός του ποσοστού των επενδύσεων.

Το δύσκολο κομμάτι, όπως είπε, είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων, με δεδομένο ότι η ακαθάριστη εγχώρια αποταμίευση κινείται τα τελευταία χρόνια κάτω από το 10%.

Ετσι, αποτελεί ανάγκη να καταφύγουμε σε ξένα κεφάλαια για να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τις επενδύσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων, τρία είναι τα σημεία, σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο, που μπορούν να έχουν καθοριστική επίδραση:

Πρώτον, η σωστή υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων, υπό το πρίσμα ότι η σοβαρότητα με την οποία θα ασκείται η οικονομική πολιτική θα διαμορφώνει τις συνθήκες πρόσβασης στις αγορές.

Δεύτερον, η διαπραγμάτευση για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Και τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η Ελλάδα θα εφαρμόσει έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν και το πώς θα κατανεμηθούν στο εξής οι δημόσιοι πόροι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ηλιόπουλος : Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «βαρύ χτύπημα...

Τσίπρας: Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, τότε η δημοκρατία τραυματίζεται

Την «βαθύτατη ανησυχία του για τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών», εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την δολοφονία του δημοσιογράφου...

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία Καραϊβάζ – Η ΕΛ.ΑΣ θα βρει τους ενόχους

Τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με...

Φ. Γεννηματά: Σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού η υπόθεση της AMK στην Πειραιώς

Τη διαφωνία της στον τρόπο που αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!