Αρχική Uncategorized Αναβαθμίζουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια για να τα πάρουν τζάμπα οι δανειστές! Δεν...

Αναβαθμίζουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια για να τα πάρουν τζάμπα οι δανειστές! Δεν βάζουν ούτε τσακιστό ευρώ και αναγκάζουν να τα πληρώσει όλα ο Έλληνας φορολογούμενος!

ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΕΡΔΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ, ΌΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ FRAPORT!!

από τον Νίκο Βραχιολίδη
Βρέθηκε λύση για τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ! ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ!
Θα κάνει η ΔΕΗ σε όλες τις παλιές μονάδες της!
Οι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν, θα κάνουν το ίδιο; 
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙΣ;;;
Οι επενδυτές ήρθαν για να βγάλουν κέρδη και όχι για να ξοδέψουν!
Το επιχείρημα είναι ότι αφού η εταιρεία δαπανά εκατομμύρια για να…

εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια που κρατά, γιατί να μην πρέπει να κάνει το ίδιο και ο επενδυτής για τις μονάδες που θα αγοράσει…
Για κοιτάξτε όσοι θα υπογράψετε συμβόλαια με δαύτους μην υπάρχει όρος που να δεσμεύει την ΔΕΗ να πληρώσει αυτή τις αναβαθμίσεις, μετά την αγορά τους!!! Όπως έγινε και με την Fraport!
το παρακάτω ρεπορτάζ από το energypress.gr:
Διευρύνεται το ασιατικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ, καθώς εκτός των Κινέζων, έχουν εσχάτως ενσκύψει και Ιάπωνες. Πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες για ένα παλιό γνώριμο της ΔΕΗ, τον όμιλο Hitachi, που σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή της Πτολεμαίδας IV, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, από την οποία και εξαρτάται ο εκσυγχρονισμός του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της δημόσιας επιχείρησης.
 
Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι η κίνηση της Hitachi συνδυάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με το ενδιαφέρον του ιαπωνικού ομίλου για αναβάθμιση πεπαλαιωμένων μονάδων της ΔΕΗ ή και κατασκευή νέων. Ο συγκεκριμένος είναι άλλωστε από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της Hitachi Power Europe. Εχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι Ιάπωνες θεωρούνται επιλεκτικοί επενδυτές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πολύ μικρή παρουσία τους στην ελληνική αγορά. 
 
Δεν περνά απαρατήρητο ότι για μια ακόμη φορά, το ενδιαφέρον, προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης, φυσικά με τη διαφορά ότι οι ιαπωνικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν σε επίπεδο Κομισιόν τις επιφυλάξεις που ισχύουν για τις κινεζικές. Σε ευρωπαϊκό πάντως επίπεδο, την πόρτα της ΔΕΗ φέρονται να έχουν χτυπήσει, εταιρείες μόνο από την Αν. Ευρώπη.
 
Την ίδια στιγμή, κινητικότητα καταγράφεται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την DG Comp σχετικά με το πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι κοινοτικοί ήραν τις αρχικές τους ενστάσεις ως προς το αν συνιστά αποεπένδυση, η πώληση μιας άδειας, της Μελίτης, αντί για μιας έτοιμης μονάδας. Ετσι, και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στο Αμύνταιο ή τη Μεγαλόπολη, η άδεια της Μελίτης θα περάσει κι αυτή ως περιουσιακό στοιχείο, στο λιγνιτικό πακέτο.
 
Κύκλοι της ΔΕΗ επιμένουν ότι η ελληνική πρόταση να ενταχθεί στο πακέτο, ο ΑΗΣ Αμυνταίου, είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η συζήτηση για τη Μεγαλόπολη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι οι κοινοτικοί δεν έχουν ακόμη πειστεί, και ότι ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης παραμένει στο τραπέζι.
 
Επικαλούνται το γνώριμο επιχείρημα ότι μπορεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου να είναι παλαιός, και να χρήζει επενδύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ, όταν όμως γίνουν αυτές, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το 2035. Οσο για τις κοινοτικές αιτιάσεις γιατί να πρέπει να αγοράσει ο επενδυτής μια μονάδα όπου απαιτείται να ρίξει κεφάλαια, η ΔΕΗ απαντά ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με όλες τις μονάδες της ΔΕΗ. Το επιχείρημα είναι ότι αφού η εταιρεία δαπανά εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια που κρατά, γιατί να μην πρέπει να κάνει το ίδιο και ο επενδυτής για τις μονάδες που θα αγοράσει…
 
Σ εαυτό το σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες με την DG Comp, και ενώ το θέμα των λιγνιτών έθεσε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. ΠΕΝ Γ.Σταθάκης στον Επίτροπο Π.Μοσκοβισί. Παρά το γεγονός όμως ότι έχουν απαντηθεί μια προς μια οι παρατηρήσεις-ενστάσεις των κοινοτικών, εκείνοι επιμένουν αντί για το Αμύνταιο, να μπούν στο πακέτο οι μονάδες της Μεγαλόπολης. 
 
Μπορεί ακόμη να μην έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεδομένου ωστόσο ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει “ευελιξία”, πολλώ δε μάλλον όταν απώτερος στόχος της είναι να γλιτώσει από τη συζήτηση τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
 
Επίσημα μπορεί στη κυβέρνηση να το αρνούνται, εφόσον όμως τα πράγματα δυσκολέψουν, η λιγνιτική λίστα θα χρειαστεί να αναπροσαρμοσθεί, και ως γνωστόν, πολυτέλεια επιλογών δεν υπάρχει. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021. Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό...

Αυξάνεται η χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤ στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δώσει το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund). Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση...

Eurobank: Αύξηση των δεικτών εμπορίου και μεταποίησης το 3ο τρίμηνο 2020

Στις 4 Δεκεμβρίου 2020, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει τους εθνικούς λογαριασμούς του 3ου τριμήνου 2020. Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώσουν...

2nd Annual Capital Link Hong Kong Maritime Forum – Χονγκ Κονγκ, Διεθνής παραγωγή και πρωτοβουλία σκέψης στο χτ’ισιμο εθίμων και καινοτομιών

Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση του Χόνγκ Κόνγκ, η Capital Link είχε την τιμή να διοργανώσει το 2nd Annual Hong Kong Maritime Forum που...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!