Αρχική Πολιτική Αλ. Τσίπρας: "Εχετε χάσει την μπάλα - Κάνετε το λιοντάρι στον γιατρό...

Αλ. Τσίπρας: “Εχετε χάσει την μπάλα – Κάνετε το λιοντάρι στον γιατρό και την πάπια στον κλινικάρχη”

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντάς της ότι δεν συναισθάνεται τι συμβαίνει στην χώρα.

«Είστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα. Όχι μόνο της πανδημίας. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «…Ό,τι κι αν συμβαίνει εσείς απαντάτε “πετύχαμε η διαχείρισή μας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και για ό,τι πάει στραβά “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”».

«Βγείτε λίγο από τον κόσμο σας για μια στιγμή», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μέρα με την ημέρα ο απολογισμός που έχουμε στα νοσοκομεία είναι απολογισμός που προσομοιάζει με πολεμικά ανακοινωθέντα».

«Σας ζητώ να μην απαντήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις οικογένειες των ανθρώπων που χάνονται. Δεν τους νοιάζει αν απαντάτε στον Τσίπρα, αλλά αν απαντάτε κάτι σε αυτούς. Γιατί δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ, γιατί δεν φροντίσετε να αραιώσετε τα δρομολόγια στα ΜΜΕ, ώστε να μη δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης. Γιατί δεν συνταγογραφείτε τα τεστ εδώ και ένα χρόνο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σας ζητάμε να το κάνετε στοχευμένα στους εργασιακούς χώρους. Στα σχολεία, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Μας λέγατε ότι δεν χρειάζονται αυτά και έρχεστε τώρα και αναγγέλλετε τη παροχή τους στα φαρμακεία: Self testing. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας, γίνεται ατομική υπόθεση. Αντί να φροντίσετε συντεταγμένα και πρωτίστως με ασφάλεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός, λέτε στους πολίτες πηγαίνετε στα φαρμακεία και βγάλτε άκρη».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, εξαπέλυσε πυρά για τον επικοινωνιακό χειρισμό της ανακοίνωσης για τα self tests: «Και αποδείχτηκε ότι ούτε το  αν και πώς θα καταγράφονται τα όποια αποτελέσματα του Self testing είχε συνεννοηθεί η κυβέρνηση με τους φαρμακοποιούς, ούτε καν είχατε συνεννοηθεί μεταξύ σας. Στην αρχή ο κ. Σκέρτσος είπε δεν θα καταγράφονται κάπου τα αποτελέσματα. Μετά ο κ. Πιερρακάκης είπε να το σώσει και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα. Δωρεάν τα τεστ έλεγε η εξαγγελία, μετά μάθαμε ότι αν θέλει ένας πολίτης να ζητήσει από το φαρμακοποιό για τον βοηθήσει με το τεστ, θα πληρώνει ένα προκαθορισμένο αντίτιμο».

«Και στο ερώτημα γιατί δεν υιοθετήσατε την πρόταση μας να συνταγογραφούνται και να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες που το επιθυμούν, τα πιο αξιόπιστα τεστ, τα PCR, απαντήσατε ότι το θέμα είναι οικονομικό. Και μάλιστα ο νέος στρατηγός ο κος Σκέρτσος πέταξε και έναν αριθμό: 2,4 δις. Τι μας είπε δηλαδή ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ότι ένα χρόνο τώρα, οι αλγόριθμοι, τα έξυπνα τεστ, η περίφημη EVA που θα τέσταρε δειγματοληπτικά κάποιους από τους 3 εκατομμύρια τουρίστες, όλα αυτά που κάνατε τόσο καιρό, διαφωνώντας με το αυτονόητο μαζικό scanning του πληθυσμού, τα κάνατε όχι γιατί ήσασταν παγκόσμια πρωτοπορία όπως μας λέγατε – αλλά γιατί δεν είχατε λεφτά. Γιατί ήταν ασύμφορο. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση που παρέλαβε 37 δις από την προηγούμενη, σε μια χώρα που δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό περιορισμό, είπε στους πολίτες ότι η σωτηρία της ζωής τους είναι ασύμφορη. Από τα πεταμένα λεφτά για τις ΜΕΘ του κ. Πέτσα. Στα πεταμένα λεφτά των PCR του κ. Σκέρτσου».

Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνοντας στην επίθεσή του επεσήμανε πως «μιλάτε λες είμαστε στο 2014, να μας λέτε «το πρόγραμμα σας δε βγαίνει. Εδώ δε μιλάμε για το πρόγραμμα μας. Μιλάμε για τα στοιχειώδη».

Για τις επιτάξεις γιατρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «ένα χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη γιατρού. Και έρχεστε στο «και πέντε» και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δε μπορούσατε να προσλάβετε έναν χρόνο; Δεν ήταν εφικτό;».

«Δεν είναι δυνατό την ώρα που βιώνει αυτή την τραγωδία η μέση οικογένεια, εσείς λέτε ψέματα για να καλύψετε την ανικανότητά σας», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν κάνετε μια ΠΝΠ ώστε να προσληφθούν οι γιατροί αυτοί;»

«Κάνετε τους νταήδες με τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά με τους κλινικάρχες μέλι – γάλα. Κάνετε το λιοντάρι στο γιατρό, αλλά την πάπια στους κλινικάρχες. Φυσικά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι εφικτό στις ΜΕΘ που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές να περιθάλψουν βαριά περιστατικά, αλλά είναι εφικτό να περιθάλψουν τους ασθενείς που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης», σημείωσε στη συνέχεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει χάσει κάθε ηθική πυξίδα».

Έκανε λόγο για δύο «μεγάλα σκάνδαλα που εν μέσω πανδημίας δρομολογούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το ένα αφορά την υπόθεση ΣΙΣΚΟ και το άλλο τις εξελίξεις με την τράπεζα Πειραιώς. Ένα χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση σας ζητά να δώσετε στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Σίσκο για την τηλεκπαίδευση. Μια τηλεκπαίδευση με πολλά προβλήματα, που ταλαιπώρησε ελληνικές οικογένειες, αλλά εν πάσει περιπτώσει μια σύμβαση που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε υποπτευθεί πως κάτι συμβαίνει. (…) Και εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν με αναθέσεις και τα προσωπικά δεδομένα έγιναν δώρο στην εταιρία. (…) Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, δίνετε στην εταιρία πρόσβαση σε δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας – μαθητές και εκπαιδευτικούς»

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρία έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών Ελλήνων. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σαιτ μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν.  Εδώ λοιπόν τα 2 εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία από αυτά τα δεδομένα. Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές της καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες στο διαδίκτυο  1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Εδώ μιλάμε για τεράστιο σκάνδαλο: Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει τη παραίτησή της», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Εντάξει, δε ξέρω για την Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη  παράδοση, δε θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού, φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία. Και είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν έγινε εν αγνοία του κου Μητσοτάκη».

Πυρά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

Ως προς το ζήτημα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η τράπεζα έχει λάβει την τελευταία δεκαετία κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.  Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής».

«Για να το κάνω πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο. Αλλά όχι μόνον αυτό. Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν προηγούμενο», είπε και επεσήμανε: «Για τις τράπεζες σοσιαλισμός, για τους πολίτες να πληρώνουν». «Αυτό που σχεδιάζετε στα καφενεία λέγεται ληστεία και στα νομικά γραφεία, απιστία, καραμπινάτη», είπε και τόνισε πως «για να αποφύγετε αυτό αλλάξατε το νόμο».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μη πληρώνοντας στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ, οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου».

«Και η νέα αυτή θυσία όμως του Έλληνα φορολογουμένου κινδυνεύει να πάει στράφι, καθώς η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους».

«Ότι σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για  κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους. Και για αυτό βέβαια το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να τροποποιήσετε τους ποινικούς κώδικες αμέσως μετά την εκλογή σας για να αμνηστεύσετε τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία. Αυτός ήταν ο νταλκάς σας. Και για να ξεκαρφωθείτε, βάλατε και κάνα δυο διατάξεις ακόμη. Αλλά αυτός ήταν ο νταλκάς σας. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και για το μείζον αυτό ζήτημα και την πρωτοφανή και σκανδαλώδη διάταξή σας, να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Να το έχετε υπόψιν σας, εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Να το έχετε υπόψιν σας, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις. Οι μάσκες έπεσαν. Και να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης και φον ντερ Λάιεν παρουσιάζουν από την Αθήνα την «Ελλάδα 2.0»

Την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υποδεχθεί το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το επίσημο...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας

Πράσινο φως πήραν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα δύο πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την πανδημία του κορωνοϊού, αυτά της Πορτογαλίας και...

Μαραθώνια συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν – Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών σε ΗΠΑ και Ρωσία

Μια ευρεία γκάμα θεμάτων έθεσαν επί τάπητος στο πλαίσιο της συνάντησης τους στην Villa La Grange, στη Γενεύη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος...

Κορωνοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι

Σε 549 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι. Ο αριθμός...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!