Από που θα γίνει η αρχή

Θετικός στο ενδεχόμενο καθιέρωσης μουσουλμανικών αργιών στη Γερμανία εμφανίστηκε ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέ μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κάτω Σαξονία ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής.

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω το ενδεχόμενο καθιέρωσης μουσουλμανικής αργίας» σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, είπε, τονίζοντας ότι κι η Εορτή των Αγίων Πάντων είναι αργία μόνον στις περιοχές όπου ζουν πολλοί καθολικοί.

«Εκεί όπου υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι γιατί να μην εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας μουσουλμανικής αργίας;»

Το Κεντρικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Γερμανίας (ΖΜD) χαιρέτισε, φυσικά τις δηλώσεις Ντε Μεζιέ υποστηρίζοντας ότι εν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα συμβάλει στην καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη γερμανική κοινωνία. Ο επικεφαλής του ZMD, Αϊμάν Μαζιέκ είπε ότι οι μουσουλμάνοι δεν ζητούν να ισχύει η αργία για όλους, αλλά το μέτρο να λειτουργεί αντισταθμιστικά. Δηλαδή να μπορούν π.χ. να παίρνουν οι μουσουλμάνοι αστυνομικοί άδεια κατά τη διάρκεια της Εορτής του Εξιλασμού (Κουρμπάν Μπαϊράμ) και να αντικαθιστούν χριστιανούς συναδέλφους τους, οι οποίοι θα ήθελαν να πάρουν άδεια το Πάσχα.

Έντονες αντιδράσεις στην CDU

«Οι αργίες στη Γερμανία έχουν μακρά παράδοση. Και δεν βλέπω λόγο να το αλλάξουμε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και βασικός τους υποψήφιος στη μεθαυριανή αναμέτρηση, Μπερντ Άλτουσμαν. Επιτέθηκε μάλιστα στον Ντε Μεζιέ για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις: «Θεωρώ κατ’ αρχήν άτοπες τις συζητήσεις για θρησκευτικές αργίες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

iefimerida

ΠΗΓΗ