Αρχική Οικονομία Αλλαγές στα Τέλη κυκλοφορίας - Τι θα πληρώσουν όσοι αγοράσουν ΙΧ από...

Αλλαγές στα Τέλη κυκλοφορίας – Τι θα πληρώσουν όσοι αγοράσουν ΙΧ από τον Ιανουάριο

Αλλάζουν όλες οι κλίμακες για τα τέλη ταξινόμησης αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, για όσα οχήματα ταξινομηθούν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου στη χώρα μας ή και ευρύτερα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών συμμορφώνεται και η χώρα μας στο νέο και πιο αυστηρό ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης των ρύπων (WLTP) και ανατρέπεται όλος ο παλαιός τρόπος υπολογισμού των τελών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης όμως να μη προκύψουν υπέρογκες αυξήσεις για τον εκτελωνισμό και την ετήσια χρήση οχημάτων εξαιτίας του νέου συστήματος μετρήσεως των ρύπων, που είναι υψηλότεροι σε σχέση με το προηγούμενο πρότυπο (NEDC).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλες τις αλλαγές τις αλλαγές στα τέλη των νέων αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν από 1.1.2021 η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν προϋπολογίζει καμία αύξηση ή μείωση κρατικών εσόδων.

Πρακτικά βέβαια, ξεχωριστά ο κάθε ιδιοκτήτης και για κάθε όχημα θα βλέπει κάποιες διαφορές, ανάλογα  αν το αγόρασε καινούργιο έως 30 Δεκεμβρίου 2020 ή από 1 Ιανουαρίου 2021.

Για την αποτροπή των αυξήσεων που κανονικά θα έρχονταν, διευρύνονται τα κλιμάκια ή μειώνονται οι χρεώσεις ανά γραμμάριο διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπει το αυτοκίνητο ανά χιλιόμετρο. (gr CO2/km).

Η αλλαγή αφορά στα νέα οχήματα που θα κυκλοφορήσουν και η σύγκριση σε κάθε όχημα θα πρέπει να γίνεται με τα ποσοστά CO2 που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση, που είναι όμως ξεχωριστή για κάθε μοντέλο και για κάθε κινητήρα.

Με βάση το άρθρο 38 του νομοσχεδίου, για τα οχήματα που κυκλοφορούσαν ή θα κυκλοφορήσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν αλλάζει κάτι και αν υπολογίζονταν με τους ρύπους, ισχύει η κλίμακα με τις υφιστάμενες χρεώσεις. Και συγκεκριμένα:

Για παράδειγμα, εάν ένα μοντέλο ΙΧ που κυκλοφορεί σήμερα με την υφιστάμενη μέτρηση  εκπέμπει ρύπους πχ 100 γραμμάρια , πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 90 ευρώ, Αν το ίδιο αυτοκίνητο αγοραστεί από Ιανουάριο και δείχνει πχ 150 γραμμάρια ρύπων με τη νέα μέτρηση, θα πληρώνει τέλη 105 ευρώ, παρότι είναι ουσιαστικά το ίδιο αυτοκίνητο. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι νέες μετρήσεις ρύπων θεωρούνται πιο αξιόπιστες από αυτές που γνωρίζαμε ως τώρα.

Αντίστοιχες στην ίδια λογική, αλλαγές επέρχονται με το προς ψήφιση νομοσχέδιο και για τα τέλη ταξινόμησης κατά την αγορά του αυτοκινήτου, παρότι εκεί θα αργήσουν σχετικά να φανούν οι αλλαγές λόγω και της ολιγόμηνης ειδικής παράτασης που έχει ζητήσει η χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

G gleOu conquerant de l’univers surs inexact avis en ligne

G gleOu conquerant de l'univers surs inexact avis en ligne Nous avons chic brutaliser i  propos des brins en tenant TripAdvisorSauf Que B kingEt de...

Ultimas citas de chicas varones y no ha transpirado viceversa

Ultimas citas de chicas varones y no ha transpirado viceversa Aihnoa y rym chicas y no ha transpirado igual que sujetar con un chico si...

Modo ammettere un sincero abile di dialetto

Modo ammettere un sincero abile di dialetto La accompagnatore definitiva giacche ti permette di approvare per mezzo di arrendevolezza un vero abile di gergo mettendoti...

Just how to restart a relationship After a life threatening falling-out

Just how to restart a relationship After a life threatening falling-out Steps to make Amends With A Companion Just how to reconstruct a commitment With a...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!