Αρχική Περιβάλλον Αλλάζουμε σελίδα και στο περιβάλλον

Αλλάζουμε σελίδα και στο περιβάλλον

Το περιβάλλον αποτέλεσε κι αυτό έναν τομέα άσκησης συντηρητικών και μεροληπτικών πολιτικών, πολιτικών για λίγους, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ελληνικό περιβάλλον υπήρξε θύμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στερώντας από την κοινωνία μας θέσεις εργασίας, ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη, πόρους και ενέργεια, προκαλώντας, δυστυχώς, παράλληλα ελλείμματα στην ποιότητα ζωής, στη δημόσια υγεία, στο οικολογικό απόθεμα. Η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνιστούν μείωση της δημόσιας περιουσίας, ενός κοινού αγαθού, αλλά και αντιπάλους της ζωής.

Δεν μας κάνει εντύπωση πλέον το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις και τελευταία στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και στην ανακύκλωση, στην προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών κ.λπ. Ολα τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν απλώς αμέλεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ή αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού. Ηταν επιλογή τους.

Ο παλαιός δικομματισμός -και το σύστημα εξουσίας που τον στήριζε- επέλεξε ένα μοντέλο ανάπτυξης εχθρικό προς το περιβάλλον, χωρίς σχεδιασμό, με υπερκατανάλωση πόρων και αξιών, με κοντόφθαλμες λογικές οικονομικής «φούσκας», χωρίς πραγματικό προϊόν. Μια καθαρά πολιτική επιλογή, που αναδείκνυε εμμέσως το περιβάλλον ως αντίπαλο της ανάπτυξης, πολύ απλά γιατί δεν είχε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, αλλά τα υπερκέρδη των λίγων, που είχαν καλύτερη πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων, στα δάνεια με «αέρα», στα μέσα ενημέρωσης, στους ελέγχους περιβάλλοντος και φοροδιαφυγής.

Ομως αυτό το αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο πολιτικής διέδιδε στην κοινωνία, στους πολίτες και στους οικονομικούς παραγωγούς ένα πρότυπο αξιών με θεοποιημένη την ατομική λύση, το πρότυπο του «καταφερτζή» και του ενδιάμεσου, που σου λύνει όλα τα προβλήματα, αρκεί να πάρει την ψήφο σου. Ενα σύστημα αξιών, όπου το ιδιωτικό κυριαρχούσε στο κοινό αγαθό, εφόσον υποτιμούσε και ρύπαινε όλα τα κοινά μας αγαθά, το κλίμα, το νερό, τη θάλασσα, τα δάση, τη θέα, τον αέρα – όλα αυτά που είναι η Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα, φανερό παντού γύρω μας. Ανεξέλεγκτες χωματερές, βρώμικες πόλεις, απορρίμματα εκτός κάδων, αυθαίρετες κατασκευές, παρατημένα λατομεία, καταπατημένες ακτές και δάση, ό,τι από την Ελλάδα μάς πληγώνει.
Δεν νοείται χώρα στον 21ο αιώνα να μην έχει χώρο για βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα. Είναι σαν να μην έχει βιομηχανία. Κι όμως αυτή ήταν η επιλογή των κυβερνήσεων για την Ελλάδα: προσωρινές άδειες αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων στις αυλές των βιομηχανικών μονάδων. Δεν νοείται χώρα ευρωπαϊκή να μην έχει σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας και ελεγκτές, φορείς προστασίας της φύσης και των οικοτόπων. Κι όμως, εκτός από τα μνημόνια και το χρέος, ήταν και αυτό το αποτύπωμα αρνητικών πολιτικών για τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Το περιβάλλον δεν είναι πρόβλημα. Αντίθετα, είναι η ζωή μας και παράλληλα η ταυτότητα και η αξία της χώρας μας. Εχει τη δυνατότητα τροφοδοσίας της ανάπτυξης με αξιοποίηση των ανθρώπων της γνώσης και της καινοτομίας, ενός δυναμικού που έχουμε στην Ελλάδα. Μπορεί να τροφοδοτήσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης, την ανασυγκρότηση της οικονομίας με λειτουργίες κυκλικής οικονομίας, με πολλαπλή αξιοποίηση πόρων και ενέργειας, με προτεραιότητα στην πρόληψη και την εξοικονόμηση. Με αποκέντρωση της ανάπτυξης, με δημιουργία νέων και μόνιμων θέσεων εργασίας που θα παράγουν προϊόν ανταγωνιστικό και εξωστρεφές, με μορφές και ιδιωτικής και κοινωνικής οικονομίας. Με δημόσιες δομές που θα στηρίζουν ισότιμα την οικονομία και θα προστατεύουν τον κοινό μας πλούτο.

Και αυτό πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας. Αλλάζουμε σελίδα σημαίνει αλλάζουμε και εμείς.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Βραβεία ΕΒΕΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφιοτήτων

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία υποβολής αίτησης  για συμμετοχή στα Βραβεία ΕΒΕΑ. Τα Βραβεία θα απονεμηθούν σε 10 κατηγορίες: Βραβείο εξαγωγικής δραστηριότητας...

Εμβόλιο – «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 4-11 ετών – Στους 4 μήνες η αναμνηστική δόση

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 4 έως 11 ετών άναψε η Επιτροπή Εμβολιασμού ενώ αναμένεται να προχωρήσει στην σύντμηση του χρόνου για την αναμνηστική δόση στους τέσσερις μήνες αντί στους έξι. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους εντός των επόμενων 24ωρων θα υπάρξει και η επίσημη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών στους τέσσε

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Πρόκειται για Ελληνα που ήλθε στη χώρα από τη Νότιο Αφρική. Εχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα καραντίνας και η απόλυτη ιχνηλάτηση, τόνισε ο υπουργός ο οποίος εξειδικεύει τα μέτρα που ψηφίστηκαν για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

Κατέθεσε στον ανακριτή ο ο δικηγόρος Μανώλης Μαργωμένος

Σε ανακριτικές πράξεις προχωρά η αρεοπαγίτης Αλεβιζοπούλου, με αφορμή την μήνυση για εκβίαση που έχει καταθέσει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, εναντίον του εκδότη της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!