Αρχική Κοινωνία Αλλάζοντας τη σχέση καταναλωτή-παραγωγού

Αλλάζοντας τη σχέση καταναλωτή-παραγωγού

Οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς που πέρασε ήταν για τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Χωρίς Μεσάζοντες» γεμάτες από δουλειά. Από τις 18 ώς τις 20 Δεκεμβρίου έκανε την έκτη διανομή προϊόντων μέσα στο 2017 και ήδη ετοιμάζεται για την επόμενη.

Ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός είναι μια νέα πρόταση για την πόλη των Ιωαννίνων. Ιδρύθηκε μέσα από συνέλευση το 2016, αλλά υπήρξε πίσω του μια πορεία διανομής τροφίμων «χωρίς μεσάζοντες» ήδη από το 2012, όταν και τέθηκε για πρώτη φορά στην τοπική κοινωνία, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούσαν η κρίση και τα μνημόνια, το αίτημα για πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά τρόφιμα κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Η επιτυχία των έξι οργανωμένων διανομών τροφίμων την προηγούμενη χρονιά έδειξε πλέον ότι ο συνεταιρισμός ήρθε για να μείνει και να ανοίξει νέες προοπτικές.

Διαθέτοντας ήδη μια βάση πιστοποιημένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα και στοχεύοντας παράλληλα να αναδείξει όσο γίνεται και την παραγωγή της Ηπείρου, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο που από τη μία πλευρά επιτρέπει την πρόσβαση όλων σε ποιοτικά προϊόντα κι από την άλλη ενισχύει τους παραγωγούς.

Σε τεχνικό επίπεδο ο συνεταιρισμός λειτουργεί ως σταθμός διανομής τροφίμων με προπαραγγελίες ανά μήνα για τις οποίες ενημερώνονται οι καταναλωτές.

Σε συγκεκριμένη ημερομηνία οι παραγωγοί φέρνουν τα τρόφιμα στην έδρα του συνεταιρισμού και γίνεται η διάθεση.

Ο ίδιος ο συνεταιρισμός λειτουργεί με βάση το καταστατικό του, πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής ευθύνης και τα μέλη του έχουν ισότιμη σχέση και συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα και μειωμένες τιμές στα διαθέσιμα είδη.

Ανοίγει έτσι κι έναν νέο δρόμο στη θεσμική μορφή των καταναλωτικών συνεταιρισμών στη χώρα μας μαζί με αντίστοιχες κινήσεις πανελλαδικά, επιλύοντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα που συναντά και παγιώνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο καταναλωτικής πίστης.

Με βάση τις αρχές τις αλληλεγγύης δίνει και ένα εναλλακτικό παράδειγμα για την ίδια την κατανάλωση, που αποκτά δεσμούς και ταυτότητα, όταν συνδέει τον παραγωγό με τον καταναλωτή.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. Αννα Γαλανάκη διατρέχει την πορεία ώς τώρα του συνεταιρισμού και κάνει κάλεσμα για τις επόμενες δράσεις:

«Πριν από ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2016, όλοι εμείς που συμμετείχαμε στο κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες”, στην πρώτη ιδρυτική συνέλευση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από την άτυπη ομάδα πολιτών στον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Χωρίς Μεσάζοντες Ιωαννίνων, ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο τα εμπόδια που έβαζαν οι νόμοι και οι αρχές. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 111 και σήμερα έχουμε φτάσει στα 160 και συνεχίζουμε. Από τον Μάιο του 2017, που καταφέραμε να τελειώσουμε με τα διαδικαστικά και τη γραφειοκρατία, έχουμε κάνει έξι διανομές με τα βασικά προϊόντα που χρειάζεται κάθε οικογένεια. Λάδι, ρύζι, όσπρια, αλεύρι, μέλι, πετιμέζι, ζυμαρικά, αρωματικά βότανα, ξηροί καρποί, απορρυπαντικά έχουν μπει στα ράφια του συνεταιρισμού και από εκεί στα σπίτια των καταναλωτών. Με τιμές και ποιότητα εξαιρετική, από παραγωγούς με πιστοποίηση και έλεγχο, κάνουμε μια προσπάθεια να τους ενισχύσουμε. Με τα δωρεάν προϊόντα που δίνουν κάθε φορά οι παραγωγοί, αλλά και αυτά που αφήνουν οι καταναλωτές στο “Καλάθι της Αλληλεγγύης”, έχουμε ενισχύσει δομές που φροντίζουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη (ΕΛΕΠΑΠ, Μονή Δουραχάνης, ΚΕΘΕΑ). Στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει η 7η διανομή. Καλούμε τους Γιαννιώτες να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό, ώστε να έχουν λόγο στην ποιότητα και την τιμή των προϊόντων που καταναλώνουν».

Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Χωρίς Μεσάζοντες»

Ο Κώστας Πλατής, μέλος του Δ.Σ., μιλώντας για τους στόχους και την εξέλιξη του συνεταιρισμού, σημειώνει

«Κύριο μέλημά μας είναι να σταθεροποιηθεί οικονομικά ακόμα περισσότερο ο ΣΥΝΧΩΜΕ. Δεν εννοούμε τη δημιουργία κέρδους, το οποίο εξάλλου είναι αντίθετο στο καταστατικό μας, αλλά να έχουμε διαθέσιμους οικονομικούς πόρους που θα μας επιτρέπουν να λειτουργούμε με αξιοπρέπεια, σε ένα ικανοποιητικό και όμορφο περιβάλλον για τους καταναλωτές και τους εθελοντές. Να έχουμε πόρους με τους οποίους να επεκτείνουμε τις δράσεις αλληλεγγύης που ήδη υποστηρίζουμε. Αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί με την προσφορά ποιοτικών προϊόντων, σε προσιτή τιμή για τον καταναλωτή και με σεβασμό στον κόπο του παραγωγού. Το τρίπτυχο αυτό είναι η “καρδιά” της φιλοσοφίας μας. Η μέχρι τώρα λειτουργία μας στηρίζεται σε μηνιαίες διανομές με προπαραγγελίες μέσω διαδικτύου. Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί η μηχανογραφική μας υποστήριξη με τη δημιουργία e-shop μέσω του οποίου θα αντιμετωπιστούν προβλήματα παραγγελιών και διανομής. Αμεσο αποτέλεσμα του προηγούμενου είναι η δυνατότητα να αυξήσουμε τις διανομές μας κατ’ αρχάς σε δύο μηνιαίως. Αυτό πολύ πιθανόν να αυξήσει τον τζίρο μας, να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, να φτάσουμε να κάνουμε διανομές κάθε δεκαήμερο, να μεγαλώσουμε τον χώρο μας και ποιος ξέρει, ίσως λειτουργούμε σε ημερήσια βάση. Τότε ίσως οι εθελοντές να μην επαρκούν και να χρειαστεί να προσλάβουμε τον πρώτο μας εργαζόμενο… και ποιος ξέρει πόσους ακόμα. Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά στηριζόμαστε στους εθελοντές. Πρέπει όλοι και πρωτίστως τα μέλη του συνεταιρισμού να στηρίξουν το έργο του Δ.Σ. σε θέματα που αφορούν τις παραγγελίες, τις διανομές, τις δράσεις αλληλεγγύης. Δεν περισσεύει κανένας. Ολοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Υπουργείο Εργασίας: Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της...

Κορωνοϊός: 2.854 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι – Στους 130 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.854 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 7 θάνατοι.  Παράλληλα, σε 130 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες...

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στο Τόκιο – Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή έναρξης

Η Φλόγα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων άναψε στο Στάδιο του Τόκιο, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο μεγάλης γιορτής της Ανθρωπότητας που θα διαρκέσει μέχρι...

Καταδίκη της Αγκυρας για τα Βαρώσια από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!