Αρχική Οικονομία Ακόμη και στο 3% ξεπουλάνε δάνεια οι τράπεζες σε Γύπες των αγορών,...

Ακόμη και στο 3% ξεπουλάνε δάνεια οι τράπεζες σε Γύπες των αγορών, αποκλείοντας τους οφειλέτες

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Τη στιγμή που πολίτες και επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα «κόκκινα» δάνειά τους, έστω και με ελαφρύ κούρεμα της τάξης του 30-70%, οι τράπεζες ξεπουλούν τα μη κόκκινα δάνεια σε κοράκια των αγορών ακόμα και στο 3% της αξίας τους. Οι τράπεζες εισπράττουν μόλις 3-5 σεντ ανά ευρώ, αν πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, και 20-30 σεντ ανά ευρώ, αν πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς που εκποίησε δάνεια ύψους 1,95 δισ. ευρώ στο 22% της αξίας τους. Συνολικά τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πουλήσει τον τελευταίο χρόνο σε εταιρίες διαχείρισης δανείων «κόκκινα» δάνεια ύψους 13,5 δισ. ευρώ αντί περίπου 680.000.000 ευρώ.

Παράλληλα ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί κι άλλα πακέτα δανείων, με την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών, κυρίως στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019.

Μέρος των επιπλέον πωλήσεων (1,4 δισ. ευρώ) ήδη έχει πραγματοποιηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017. Επιπρόσθετα, οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων από τα 93 δισ. ευρώ σήμερα στα 66,4 δισ. έως τα τέλη του 2019.

Προφανώς γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι, παρόλο που οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως αναδιαρθρώσεις, αύξηση των εισπράξεων, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των επιχειρησιακών στόχων τους και έχουν βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Στην έκθεσή της σημειώνει την ανάγκη οι τράπεζες να επιχειρήσουν την ενιαία αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Εδώ και λίγους μήνες, λοιπόν, οι τράπεζες άρχισαν να… σκοτώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, πουλώντας τα σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι προσφορές που δίνονται για τα δάνεια από τις ξένες εταιρίες αρχίζουν από το 3% της αξίας τους, όταν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια που δεν εξοφλούνται, και φτάνουν έως το 20%-30%, όταν πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις. Την αρχή έκανε η Eurobank με τη μεταβίβαση στη σουηδική Intrum 220.000 μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα εισέπραξε 45.000.000 ευρώ, δηλαδή 3 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου. Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, που πούλησε σε αμερικανοσουηδική κοινοπραξία πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων (300.000 καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες), αξίας 5,2 δισ. ευρώ, αντί 110.000.000 ευρώ. Εισέπραξε δηλαδή περίπου 5,5 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου.

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και το αντίτιμο που έλαβε η Alpha Bank από τον επενδυτικό όμιλο B2Holding για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής άνευ εξασφαλίσεων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Τo τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 90.000.000 ευρώ, δηλαδή η τράπεζα εισέπραξε περίπου 4,5 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου. Πιο πρόσφατη μεταβίβαση δανείων είναι αυτή της Πειραιώς, που πούλησε στην εταιρία διαχείρισης δανείων Bain Capital Credit πακέτο «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αξίας 1,95 δισ. ευρώ αντί 432.000.000 ευρώ, δηλαδή στο 22% της αξίας του.
Το χαρτοφυλάκιο που διατέθηκε προς πώληση στο ξένο fund αφορά επιχειρηματικά δάνεια 180 επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις (1.737 καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία, κατοικίες κ.λπ.).

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η προσπάθεια της Attica Bank να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 700.000.000 ευρώ. Ηδη κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές η Aldridge EDC, ο όμιλος Duet και η κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Pimco, Qualco και Oaktree, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι προσφορές κυμαίνονται μεταξύ 60.000.000 και 75.000.000 ευρώ, δηλαδή στο 8% με 10% της αξίας. Οι τρεις προσφορές θα αξιολογηθούν από τον σύμβουλο και την τράπεζα, προκειμένου να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο επενδυτικό σχήμα, με στόχο η συμφωνία να έχει υπογραφεί έως τα τέλη του μήνα.

Δώδεκα τα funds που έλαβαν άδεια λειτουργίας

Το δεδομένο ενδιαφέρον ξένων funds για την αγορά «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται και στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των εταιριών διαχείρισης προβληματικών δανείων. Τα funds που κατάφεραν και εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδoς έφτασαν αισίως τα 12.
|Οι εταιρίες αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό των τραπεζών, κοινώς θα επιχειρήσουν την είσπραξη απαιτήσεων από τα «κόκκινα» δάνεια είτε ως διαχειρίστριες είτε ως αγοράστριες των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων. Με το αζημίωτο φυσικά…

Πρόκειται για τις Hoist Hellas, Special Financial Solutions, Qquant Master Servicer, DV01Asset Management, B2 Kapital, UCI Hellas, Independent Portofolio Management, Resolute Asset Management, Pillarstone Hellas, ΘΕΑ Αρτεμις, Eurobank FPS και Cepal Hellas (πρώην Aktua Ελλάς). Οι εταιρίες αυτές σύντομα αναμένεται να υποδεχθούν κι άλλες στην αγορά, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και περιμένουν στη σειρά για να αδειοδοτηθούν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!