Το μενού των διήμερων συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών είχε πολύ αλάτι, το Βrexit, και πολύ πιπέρι, την Καταλονία. Το υπόλοιπο ήταν ζαχαρωμένο με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και τις αλλαγές στην Ευρώπη των «27».
Η συζήτηση για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κολλήσει για τα καλά ιδίως στο οικονομικό. Οι εταίροι της Τερέζα Μέι ζητούν από το Λονδίνο αποζημίωση για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 60 δισ. ευρώ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε στη σύνοδο ότι η χώρα της δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλει ποσό που υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.
Με φανερή διάθεση να υποβαθμίσει το οικονομικό θέμα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έθεσε για μία ακόμη φορά ως προτεραιότητα τη συζήτηση για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, αφήνοντας ανοιχτή την παρένθεση ως προς το ύψος του ποσού της οικονομικής αποζημίωσης που ζητούν οι «27».
Επιπλέον, η Τ. Μέι απέφυγε να αποσαφηνίσει τις θέσεις της κυβέρνησής της για τα άλλα δύο θέματα επί των οποίων επιμένουν οι εταίροι: τα δικαιώματα των τριών εκατ. Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις επιπτώσεις του διαζυγίου στην Ιρλανδία. Χωρίς την επίλυση του τρίπτυχου, δηλαδή της οικονομικής αποζημίωσης, των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Η.Β. και των σχέσεων με την Ιρλανδία, οι «27» δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε συζήτηση για τις μελλοντικές σχέσεις με το Λονδίνο.
Στη σύνοδο, λοιπόν, που τελείωσε την Παρασκευή δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οι συζητήσεις γύρω από το Brexit λιμνάζουν. Και οι ελπίδες για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στη σύνοδο του Δεκεμβρίου παραμένουν ισχνές. Πάντως, οι «27» έδωσαν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων…
Προς νέα αυταπάτη;
Στη σύνοδο του Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση και για τις αλλαγές στην Ε.Ε., όπως κυρίως τις σχεδιάζουν η καγκελάριος Αν. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν. Οι «27» ενέκριναν την πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, η οποία προβλέπει 12 συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών μέχρι τον Μάιο του 2019.
Οι διαπραγματεύσεις χωρίστηκαν σε πέντε θεματικές ενότητες: ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, εμβάθυνση της ΟΝΕ, αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και καθορισμός των ιδίων πόρων για την Ευρώπη των «27» από το 2021 και μετά.
Η αρχή θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας με τη συνάντηση των ηγετών για την προώθηση της κοινωνικής Ευρώπης και συγκεκριμένα την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ακούγονται ωραία όλα αυτά, αλλά αν πάρουμε ως παράδειγμα το τι απαιτούν οι εταίροι-δανειστές από την Ελλάδα και τα πενιχρά αποτελέσματα της κοινωνικής Ευρώπης με τους νεοφιλελεύθερους στο πηδάλιο, το πιο πιθανό είναι ότι οδηγούμαστε σε μια νέα αυταπάτη.
Αλλαγές στην ευρωζώνη
Στη σύνοδο του Δεκεμβρίου θα γίνει και η πρώτη συζήτηση για τις αλλαγές στην ευρωζώνη με βάση προτάσεις της Κομισιόν, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι 7 χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης. Δεν έχουν προσκληθεί μόνο η Μ. Βρετανία και η Δανία.
Στη συζήτηση για την Τουρκία, οι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να υποβάλει την άνοιξη του 2018 πρόταση για επαναξιολόγηση προς τα κάτω της προενταξιακής βοήθειας προς την Αγκυρα.
Μια συμβολική κίνηση. Ορισμένες χώρες ύψωσαν τη φωνή τους και ζήτησαν πάγωμα της βοήθειας, αλλά επικράτησε η ρεαλιστική άποψη των υπολοίπων. Αλλωστε, υπάρχει η συμφωνία με την Αγκυρα για το προσφυγικό, το οποίο συζητήθηκε χωρίς λήψη αποφάσεων, εκτός από τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ιταλία.
Το πιπεράτο θέμα ήταν η Καταλονία, στο οποίο όλοι πήραν το μέρος της Μαδρίτης και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Το αντίθετο θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη.
Πηγή: https://www.efsyn.gr/