Ο νόμος 4443/2016, οι αναβολές και το «σύνθημα» για ατιμωρητί παιγνίδια στο Χρηματιστήριο
Το ξέπλυμα της χρηματιστηριακής απάτης που ψήφισε με νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να λειτουργεί.
Χθες (18/1/2017) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για χειραγώγηση της μετοχής της Alapis μεταξύ των οποίων και τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Οι νομικοί σύμβουλοι υπεράσπισης «πάτησαν» πάνω στη νομοθεσία που έχει ψηφίσει στα τέλη του 2016 η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οι πελάτες τους πρέπει να αθωωθούν και παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε αντίθετη άποψη το δικαστήριο με ψήφους 2 έναντι ενός αποφάσισε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων.
Επισημαίνεται ότι είχαν προηγηθεί αναβολές της δίκης πριν να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.
Ο εν λόγω νόμος «ξεχειλώνοντας» σχετική κοινοτική οδηγία (2015/2392) τέθηκε σε ισχύ την 9η Δεκεμβρίου του 2016. Αμέσως μετά το bankingnews με δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Σκάνδαλο: Ξεπλένει με νόμο τις χρηματιστηριακές κομπίνες η κυβέρνηση» στις 13 Δεκεμβρίου είχε επισημάνει τις συνέπειες της ψήφισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.
Ειδικότερα στο νόμο 4443/2016 που δημοσιεύτηκε την 9η Δεκεμβρίου 2016 προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 ότι «Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, όποιος, από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 2, κατέχοντας προνομιακές πληροφορίες, τις χρησιμοποιεί, με πρόθεση, αποκτώντας ή διαθέτοντας, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοπιστωτικά μέσα που αφορούν οι εν λόγω πληροφορίες και εφόσον:
α) η μέση ημερήσια αξία των παράνομων συναλλαγών υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ή
β) η ημερήσια αξία των παράνομων συναλλαγών
υπερβαίνει για συγκεκριμένη ημέρα το ποσό των εκατό πενήντα (150.000) ευρώ».
Επίσης στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 προβλέπεται ότι
«Στις περιπτώσεις της παραγράφου 1, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών αν:
α) η συνολική αξία των παράνομων συναλλαγών υπερβαίνει τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ ή
β) η μέση ημερήσια αξία των παράνομων συναλλαγών υπερβαίνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ ή
γ) το περιουσιακό όφελος που πράγματι επήλθε ή η ζημία που πράγματι αποφεύχθηκε ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ ή
δ) ο υπαίτιος είναι πρόσωπο που διαπράττει το έγκλημα της παραγράφου 1 κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το περιουσιακό όφελος που πράγματι επήλθε ή η ζημία που πράγματι αποφεύχθηκε ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ».
Ουσιαστικά όμως με τις διατάξεις αυτές η κυβέρνηση έρχεται να αθωώσει όσους έχουν εμπλακεί σε χρηματιστηριακά παιγνίδια κατά το παρελθόν αλλά και ανοίγει το δρόμο για χρηματιστηριακά παιγνίδια που θα μείνουν ατιμώρητα στο μέλλον. Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι η συνολική αξία των παράνομων συναλλαγών πρέπει να υπερβαίνει τα 2 εκ Ευρώ και η μέση ημερήσια αξία των παράνομων συναλλαγών τις 250.000 Ευρώ ουσιαστικά βγάζει εκτός ποινικών ευθυνών σωρεία περιπτώσεων χειραγώγησης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr