Ρωσία και ΗΠΑ συγκρούστηκαν διπλωματικά για άλλη μία φορά στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της εντολής της ομάδας που ερευνά την ευθύνη χρήσης χημικών όπλων στη Συρία δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνταν κατ’ ελάχιστον για να εγκριθεί. Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο αμερικάνικο σχέδιο.

Η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Ερευνας (JIM) του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος είχε επιρρίψει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις την ευθύνη για επίθεση με τη χρήση του απαγορευμένου νευροτοξικού αερίου σαρίν την 4η Απριλίου, επρόκειτο να εκπνεύσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Για να εγκριθεί μια απόφαση πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Βέτο για δέκατη φορά

Η Ρωσία είχε ασκήσει νωρίτερα για δέκατη φορά το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης για τη Συρία, μπλοκάροντας το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη συνέχιση της διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Ουάσινγκτον και Μόσχα είχαν αξιώσει να διεξαχθεί διπλή ψηφοφορία την Πέμπτη επί των ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης του ΣΑ που είχαν καταρτίσει. Τα δύο τελικά σχέδια πρότειναν αμφότερα την παράταση της εντολής των ερευνητών για έναν χρόνο.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, απαιτούσε να αναθεωρηθεί η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Ερευνας (JIM) και να μπει στο συρτάρι η τελευταία του έκθεση.

Από την άλλη, το αμερικανικό σχέδιο αρνιόταν κάθε αναθεώρηση της έκθεσης αυτής και προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και, δυνητικά, τη χρήση βίας.

ΠΗΓΗ