Σε θετικό κλίμα και με καλή κατάληξη, φαίνεται να πραγματοποιήθηκεστο Αίγιο, η συνάντηση του δημάρχου Αιγιάλειας Θ. Παναγόπουλου και του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δ. Φιλιππάτου, με εκπροσώπους των εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια» και «Edison», σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων της πόλης για τις έρευνες πετρελαίου που θα διεξαγάγουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, οι δύο πλευρές, συζήτησαν τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες μιας τέτοιας προοπτικής, ενώ ειδικοί των επιχειρηματικών ομίλων διενήργησαν αυτοψία στο νέο λιμάνι για να δουν προδιαγραφές που τους ενδιέφεραν.
Καλά πληροφορημένες πληγές ως προς την πρόοδο των συνομιλιών, έλεγαν στην «Π», ότι «οι εξελίξεις είναι θετικές από τη μία πλευρά και από την άλλη και πολύ σύντομα θα υπάρχει και νέα συνάντηση εργασίας». Τα όσα απομένουν, είναι μεν σημαντικά και για τα δύο μέρη, ωστόσο αποτελούν διαδικαστικά βήματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην παραχώρηση μεγάλου χερσαίου λιμενικού χώρου, για την εγκατάσταση πλωτών γεωτρύπανων, μηχανημάτων, γραφείων κ.ά., ως βάση για τις γεωτρήσεις που θα κάνουν, δυτικά της Πάτρας, προς Αιτωλοακαρνανία και μέχρι τα Ιόνια νησιά.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι εταιρείες θα εκπονήσουν κάποιες μελέτες για τα κόστη και το ποσοστό εξυπηρέτησής τους από το αιγιώτικο λιμάνι, ενώ έχουν ζητήσει από το ΔΛΤ τεχνικά στοιχεία, τα οποία και θα του σταλούν εντός της εβδομάδας.
Αυτό που αποτυπώνει τη χθεσινή συνάντηση, είναι η φράση στελέχους της δημοτικής αρχής στην «Π»: «Καλά νέα έχουμε, είδαν το χώρο και τους κάνει, θέλουν δε να ξεκινήσουν δουλειά…χθες. Ο δήμος διασφαλίζει τα κέρδη του, κατέστησε σαφές ότι θα παράσχει κάθε νομότυπη διευκόλυνση και εφόσον απαιτηθεί θα τους παραχωρηθεί η μισή περίπου έκταση του λιμένα».
Ισχυρά «όπλα» του δήμου, αποτέλεσαν, το οικονομικό σκέλος, ο «παρθένος» χώρος του λιμανιού, η μελλοντική οδική σύνδεση με την Ολυμπία οδό και η νέα σιδηροδρομική γραμμή προς Αθήνα.
«Μικρό καλάθι» ωστόσο κρατάει το ΔΛΤ για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης – ύψους μόνο 20 εκατ. ευρώ πανελλαδικά – από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας, αφού πολύ δύσκολα θα μπορέσει από εκεί να αντλήσει πόρους για ανάγκες του λιμανιού, όπως η κατασκευή λιμενοβραχίονα (με υπάρχουσα αδειοδότηση), σταθμού υποδοχής επιβατών, η σύνδεση νέου και παλιού λιμανιού και τουριστικό καταφύγιο (με επικαιροποίηση αδειοδοτήσεων και μελετών).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ