Αρχική Απόψεις Αήττητος είναι και δεν είναι

Αήττητος είναι και δεν είναι

*Από την “Π”

 

Οταν οι εφημερίδες γράφουν για βαριές ασθένειες, έχουν- φυσιολογικά- υπόψη τους, ότι τη σχετική ύλη θα τη διαβάσουν και οι αναγνώστες που οι ασθένειες τους αφορούν σε πρώτο πρόσωπο. Είναι πάσχοντες οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους. Συνεπώς, ο τρόπος που δίνεις ένα θέμα πρέπει να διέπεται από συναίσθηση, ευαισθησία και ιδιαίτερη ευθύνη.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ή η ανάγκη μας να δώσουμε καλά νέα μπορεί να μας οδηγήσουν σε αντιδεοντολογικές γενικεύσεις. Αν σήμερα αρκετές μορφές καρκίνου είναι θεραπεύσιμες, ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο, αυτό συνιστά μια ήττα της νόσου, επιτρέπει επίσης την εκτίμηση ότι σε ένα βάθος χρόνου η ασθένεια θα αναχαιτιστεί ολοκληρωτικά, αλλά αυτά δεν σημαίνουν ότι ο καρκίνος νικήθηκε κιόλας, κι ούτε βέβαια ότι ισχύει ελπίδα, μεγαλύτερη ή μικρότερη, για όλους τους πάσχοντες.
Κάποιοι από αυτούς, ανεξάρτητα πόση αλήθεια γνωρίζουν, δεν έχουν καμία. Αλλά είναι αρκετά λιγότεροι από όσοι στο παρελθόν. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον όρο «ευτυχώς», όταν το «ευτυχώς» δεν αφορά όλους, και κυρίως δεν αφορά έναν αναγνώστη που σε διαβάζει και ανήκει στην κατηγορία του «δυστυχώς».
Ακούμε γιατρούς να εκφράζουν την άποψη ότι ο καρκίνος σήμερα είναι «χρόνια νόσος». Οι γιατροί ξέρουν καλύτερα από εμάς. Αλλά σε ό,τι αφορά τη σημασία των λέξεων, δεν ξέρουν απαραιτήτως καλύτερα. «Χρόνια» είναι μια νόσος που πιθανότατα θα είναι η αιτία θανάτου μας ή καταλύτης για επιπλοκές που θα προκαλέσουν τον θάνατό μας. Με τον καρκίνο μπορεί να ισχύει αυτό- και θα είναι μια μάλλον καλή εκδοχή, αν θυμηθούμε το παρελθόν όπου άμα τη γνωματεύσει είχε τελεσιδικήσει το αποτέλεσμα- αλλά μπορεί και όχι ακριβώς. Για κάποιους καρκινοπαθείς το τέλος δεν είναι μια υπόθεση αορίστου χρόνου, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καρδιοπάθειες ή, φυσικά, με τις χρόνιες βρογχίτιδες, που μπορεί να μη σε σκοτώσουν εν τέλει ποτέ ή, ακριβέστερα, όχι μπορεί να τις προλάβει άλλος.
Παράλληλα με την ιατρική έρευνα, λοιπόν, η οποία ευτυχώς (εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί) προοδεύει ραγδαία, αλλά ίσως όχι τόσο αποτελεσματικά όσο κάποτε είχε υπεραισιόδοξα ελπιστεί, θα πρέπει να δίνουμε βάρος, γιατροί, δημοσιογράφοι και αναλυτές, με ιδιαίτερη προσοχή στη δεοντολογία. Η δημόσια έκφραση γενικεύσεων απαιτεί την προσοχή της. Η απόφανση «ο καρκίνος δεν είναι αήττητος» είναι ορθή, αλλά ταυτοχρόνως δεν είναι: Εξαρτάται για ποιον καρκίνο μιλάμε. Και για τίνος τον καρκίνο μιλάμε, επίσης.
Αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι οι επιθέσεις αισιοδοξίας είναι αναγκαίες. Πρέπει να ενθαρρύνονται οι ασθενείς, προκειμένου να μην εγκαταλείπουν μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί ή, έστω, για να μην εγκαταλείπουν μια μάχη πολύ πρόωρα, μη κάνοντας χρήση των περιθωρίων τους για καλή ποιότητα ζωής, που μπορεί και να πρόκειται και για περιθώρια να ζήσουν χωρίς να έχουν όλη την ώρα την ασθένεια στο μυαλό τους. Συνέβη σε πολλούς αυτό, να φύγουν από τη ζωή πολύ αργότερα από όσο είχαν φοβηθεί ότι θα γινόταν, προλαβαίνοντας να ζήσουν πολλά ωραία πράγματα ακόμα ή και -καπρίτσιο της μοίρας- προλαβαίνοντας να δουν να φεύγουν κάποιοι που ήσαν υγιέστατοι όταν ασθένησαν εκείνοι. Εδώ το «ευτυχώς» ή «δυστυχώς», αφορά την πλευρά από την οποία κοιτάζεις το θέμα.
Εχει σημασία η αισιοδοξία επίσης προκειμένου να συμφιλιωθεί η κοινωνία με την ιδέα του καρκίνου, έτσι που να δει ποιο φιλικά, πιο φυσιολογικά την πρόληψη. Μέχρι σήμερα, η δαιμονοποίηση της νόσου (αυτό το προσβλητικό για τον πάσχοντα, εν τέλει, «επάρατος», ακόμα τυρρανάει τη δημοσιογραφική γλώσσα), άπλωνε ένα πέπλο φοβικότητας απέναντι στην ιδέα των εξετάσεων, καθώς μας στοιχειώνει η ιδέα των «φρικτών ειδήσεων». Στην προσπάθειά μας να απωθήσουμε το ενδεχόμενο, καταφέραμε να το προκαλούμε, αποφεύγοντας την ακτινογραφία ή την εξέταση αίματος. Η διάχυση της πληροφορίας, συνεπώς, ότι «η επάρατος» μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν διαγνωστεί γρήγορα πολύ περισσότερο, θα σώσει κόσμο.
Αλλά και πάλι, θέλει προσοχή. Και σεβασμό στον άνθρωπο που πάσχει.
Πηγή: http://www.pelop.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γερμανία, λειτούργησε εις βάρος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ! Αλλά και τα όσα δεινά έχει...

Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

Η ELPEN χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και...

Intrakat: Τα νέα έργα και οι στόχοι για αύξηση της κερδοφορίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν σημαντικές και για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των νέων έργων, λόγω της αναγκαστικά περιορισμένης λειτουργίας...

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες

Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες του εγκλήματος που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!