Αρχική Uncategorized Έχουμε πληρώσει 10 φορές μέσω των ΥΚΩ την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων...

Έχουμε πληρώσει 10 φορές μέσω των ΥΚΩ την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιων !!!

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ…ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Έως έξι φορές υψηλότερα κοστίζει η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το κόστος μοιράζεται στους 6.500.000 καταναλωτές που πληρώνουν το «μάρμαρο» μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος με τη ρύθμιση ΥΚΩ !!!

Η ετήσια επιβάρυνση στους καταναλωτές υπολογίζεται από 650 ως 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι διοικήσεις της ΔΕΗ για δεκαετίες προτιμούσαν και προτιμούν ακόμη τη χρήση μαζούτ για την παραγωγή ρεύματος με τη λειτουργία θερμικών μονάδων στα νησιά, παραβλέποντας ότι η διασύνδεση των νησιών με καλώδιο από την ηπειρωτική Ελλάδα θα είχε λύσει το πρόβλημα.

Οι καταναλωτές έχουν πληρώσει πολλαπλάσια το κόστος της μη διασύνδεσης των νησιών όταν σε ετήσια βάση χρεώνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μέσω των λογαριασμών. Πρόσφατα η ΔΕΗ έλαβε το μήνυμα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι δεν πρόκειται να τις εγκρίνει το ποσό των 735 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τις αναγνώρισε το ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ πιθανό θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αλλά καμία διοίκηση δεν πρόκειται να απολογηθεί έναντι των καταναλωτών που έχουν πληρώσει έως 10 φορές την αξία της διασύνδεσης των νησιών που ακόμη δεν έχουμε.
Τα στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δείχνουν ότι κόστος έφθασε μέχρι τα 380,30 ευρώ η Mwh στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και το μέσο κόστος διαμορφώθηκε στα 240 ευρώ/ Mwh, όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος για την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι περίπου στα 50 ευρώ/Mwh. Η παραγωγή ρεύματος των νησιών βασίζεται σε ποσοστό 85,5% από τη θερμική ενέργεια όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Ιουνίου 2017.
Τα αιολικά πάρκα συμμετείχαν με ποσοστό 9,1% και με 5,5% οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί.
Η Σάμος εμφανίζεται να συνεισφέρει στην παραγωγή ρεύματος με ποσοστό 20,6% μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθεί η Κρήτη με 18,75% , η Ρόδος με 15,06% , η Χίος με 13,06% η έσβος με 12,35%, η Πάρος με 11,53%, η Κάρπαθος με 10,41%.
Τη μικρότερη συμμετοχή εμφανίζει η Μύκονος με ποσοστό 1,57%. Να σημειωθεί ότι το κόστος ανά Mwh στο νησί των ανέμων διαμορφώθηκε στα 237,77 ευρώ τον Ιούνιο 2017.
Το μεγαλύτερο κόστος εντοπίζεται στα Αντικύθηρα με 380,30 στους Οθωνούς με 355,91 ευρώ. Πάντως τα νησιά που διαθέτουν ΑΠΕ παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος.
Στη Σάμο ανέρχεται σε 90,26 ευρώ / Mwh , η Πάρος με 87,18 ευρώ , η Ρόδος με 132,95 ευρώ η Κρήτη με 149,47 ευρώ. Η ηλεκτροπαρωγή από τις θερμικές μονάδες έφθασε τις 318.036 Mwh και οι μονάδες ΑΠΕ έδωσαν 74.617 Mwh τον Ιούνιο του 2017.
Το αντίστοιχο μήνα του 2016 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από θερμικές μονάδες ήταν 474.333 Mwh και από μονάδες ΑΠΕ 90.057 Mwh. Τέλος να σημειωθεί ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στα νησιά δεν έχει μεταβάλλει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει σταθερή τα τελευταία δέκα χρόνια.
πηγη: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Παγετός-Χιονόπτωση: συμβουλές προστασίας

Οι βασικές οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού...

Τι ανοίγει στην αγορά και πώς- Νέα παράταση του lockdown

Με κάθε μήνα lockdown να στοιχίζει στην ελληνική oικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ (συμπληρώνονται την Κυριακή 72 μέρες) και ενώ ο εμπορικός κόσμος...

Ποιές διερευνητικές; Η Τουρκία του Ερντογάν δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου μέχρι και τον Δεκέμβριο!

Δέκα μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών και λίγες ώρες μετά την έμμεση πρόσκληση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν τον Έλληνα...

Ακυρώθηκε από το ΣτΕ η απόφαση μεταφοράς του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 44/2021 απόφασή της, ακύρωσε την απόφαση που είχε ληφθεί με βάση νόμο το 4499/2017...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!