Αρχική Uncategorized Έχουμε πληρώσει 10 φορές μέσω των ΥΚΩ την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων...

Έχουμε πληρώσει 10 φορές μέσω των ΥΚΩ την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιων !!!

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ…ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Έως έξι φορές υψηλότερα κοστίζει η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το κόστος μοιράζεται στους 6.500.000 καταναλωτές που πληρώνουν το «μάρμαρο» μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος με τη ρύθμιση ΥΚΩ !!!

Η ετήσια επιβάρυνση στους καταναλωτές υπολογίζεται από 650 ως 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι διοικήσεις της ΔΕΗ για δεκαετίες προτιμούσαν και προτιμούν ακόμη τη χρήση μαζούτ για την παραγωγή ρεύματος με τη λειτουργία θερμικών μονάδων στα νησιά, παραβλέποντας ότι η διασύνδεση των νησιών με καλώδιο από την ηπειρωτική Ελλάδα θα είχε λύσει το πρόβλημα.

Οι καταναλωτές έχουν πληρώσει πολλαπλάσια το κόστος της μη διασύνδεσης των νησιών όταν σε ετήσια βάση χρεώνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μέσω των λογαριασμών. Πρόσφατα η ΔΕΗ έλαβε το μήνυμα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι δεν πρόκειται να τις εγκρίνει το ποσό των 735 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τις αναγνώρισε το ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ πιθανό θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αλλά καμία διοίκηση δεν πρόκειται να απολογηθεί έναντι των καταναλωτών που έχουν πληρώσει έως 10 φορές την αξία της διασύνδεσης των νησιών που ακόμη δεν έχουμε.
Τα στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δείχνουν ότι κόστος έφθασε μέχρι τα 380,30 ευρώ η Mwh στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και το μέσο κόστος διαμορφώθηκε στα 240 ευρώ/ Mwh, όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος για την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι περίπου στα 50 ευρώ/Mwh. Η παραγωγή ρεύματος των νησιών βασίζεται σε ποσοστό 85,5% από τη θερμική ενέργεια όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Ιουνίου 2017.
Τα αιολικά πάρκα συμμετείχαν με ποσοστό 9,1% και με 5,5% οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί.
Η Σάμος εμφανίζεται να συνεισφέρει στην παραγωγή ρεύματος με ποσοστό 20,6% μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθεί η Κρήτη με 18,75% , η Ρόδος με 15,06% , η Χίος με 13,06% η έσβος με 12,35%, η Πάρος με 11,53%, η Κάρπαθος με 10,41%.
Τη μικρότερη συμμετοχή εμφανίζει η Μύκονος με ποσοστό 1,57%. Να σημειωθεί ότι το κόστος ανά Mwh στο νησί των ανέμων διαμορφώθηκε στα 237,77 ευρώ τον Ιούνιο 2017.
Το μεγαλύτερο κόστος εντοπίζεται στα Αντικύθηρα με 380,30 στους Οθωνούς με 355,91 ευρώ. Πάντως τα νησιά που διαθέτουν ΑΠΕ παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος.
Στη Σάμο ανέρχεται σε 90,26 ευρώ / Mwh , η Πάρος με 87,18 ευρώ , η Ρόδος με 132,95 ευρώ η Κρήτη με 149,47 ευρώ. Η ηλεκτροπαρωγή από τις θερμικές μονάδες έφθασε τις 318.036 Mwh και οι μονάδες ΑΠΕ έδωσαν 74.617 Mwh τον Ιούνιο του 2017.
Το αντίστοιχο μήνα του 2016 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από θερμικές μονάδες ήταν 474.333 Mwh και από μονάδες ΑΠΕ 90.057 Mwh. Τέλος να σημειωθεί ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στα νησιά δεν έχει μεταβάλλει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει σταθερή τα τελευταία δέκα χρόνια.
πηγη: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κτηματολόγιο: Χωρίς πρόστιμα οι εκπρόθεσμες δηλώσεις έως τον Δεκέμβριο του 2022

Δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, χωρίς κανένα πρόστιμο, έως τον Δεκέμβριο του 2022, δίνεται...

Νέο υπόμνημα της ΚΕΕ – Ποιες αλλαγές ζητά στο εργασιακό νομοσχέδιο

Συμπληρωματικό υπόμνημα για το υπό συζήτηση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο απέστειλε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, μετά από υποβληθείσες...

Μητσοτάκης στο NATO: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς...

ΟΕΕ: Να επιλυθούν άμεσα 12 προβλήματα στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Με νέα παρέμβασή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θέτει προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, τα προβλήματα, που υπάρχουν στη διαδικασία...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!