Αρχική Uncategorized Έχει πολύ… ψωμί το λαθρομεταναστευτικό

Έχει πολύ… ψωμί το λαθρομεταναστευτικό

Ένα τεράστιο πανελλαδικό φαγοπότι.
Οι περισσότεροι απ’ όσους συμμετέχουν στο «πάρτι» που έχει στηθεί γύρω από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ελάχιστα μοιάζουν να ασχολούνται με τα όσα φέρνουν το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η όξυνση των συγκρούσεων σε πολλές χώρες που γεννούν πρόσφυγες, τα τρομοκρατικά χτυπήματα εντός της Ευρώπης, παρατηρεί σε ρεπορτάζ του (υπογράφεται από τον Άρη Χατζηγεωργίου) ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Ισως, σύμφωνα με την εφημερίδα, να φταίει η «μέθη» που προκαλούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριο σκοπό να κρατήσουν τους πρόσφυγες όσο γίνεται μακρύτερα από τον… πολιτισμένο κόσμο. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχουν δεσμευθεί σε πρώτη φάση για την Ελλάδα και άλλα 3 δισ. (συν ακόμη 3 αργότερα) για την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες έχουν αναλάβει να συγκρατήσουν τα κύματα που φθάνουν από την Ανατολή.
Η Τουρκία, που ετοιμάζεται να βάλει μέσω δημοψηφίσματος ένα σουλτάνο στο κεφάλι της, δείχνει επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί ως διαπραγματευτικό όπλο. Το πολύ πολύ να αφήνει από εδώ και μπρος μερικές εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα να θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος στο Αιγαίο. Και η Ελλάδα;
Εδώ το «πάρτι» συνεχίζεται όπως στον «Τιτανικό» πριν συγκρουσθεί με το παγόβουνο. Ολοι ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι «business as usual» με προμήθειες και έργα εκατομμυρίων χωρίς διαγωνισμούς και «κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων» λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, προσλήψεις ημετέρων κατά χιλιάδες με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθώσεις ακινήτων που ουδέποτε χρησιμοποιούνται.
Την άνοιξη του 2016 η κυβέρνηση ξεκίνησε να μισθώνει ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα και να τα γεμίζει σκηνές και αντίσκηνα. Μετά άρχισε να προσθέτει οικίσκους σε διάφορα μεγέθη και προδιαγραφές ξεκινώντας ταυτόχρονα αλλεπάλληλους διαγωνισμούς για να προμηθευτεί καινούργια. Ακολούθως θέλησε να στεγάσει τους πρόσφυγες σε διαμερίσματα αλλά χρειάστηκαν «δύο χρόνια», όπως πρόσφατα είπε ο Μουζάλας, για να βρεθούν τα κατάλληλα από τις οργανώσεις που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο αμειβόμενες αδρά. Και τώρα που τα διαμερίσματα έχουν βρεθεί και συνεχώς προστίθενται περισσότερα, συνεχίζει να κρατά ανοιχτούς τους καταυλισμούς-αποθήκες ψυχών πληρώνοντας για τη συντήρησή τους και τη μίσθωση των χώρων.
Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση έφερε τη Μεγάλη Τρίτη στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος. Αφορά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να κατασκευάζεται στην περιοχή Χωρύγι του Κιλκίς. Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής μιλούσαν μέχρι το περασμένο φθινόπωρο με ενθουσιασμό οι επιτελείς του Γιάννη Μουζάλα λέγοντας πως οσονούπω ξεκινά η λειτουργία της με 1.000 πρόσφυγες που θα έμεναν σε 220 οικίσκους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ενοίκια των 10.000 ευρώ το μήνα είχαν αρχίσει να καταβάλλονται από το καλοκαίρι στην ιδιοκτήτρια του χώρου εταιρία και συνεχίζουν να πληρώνονται έως τώρα. Παράλληλα και σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια έχουν ξοδευθεί 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου, 16.004 ευρώ για οδικές προσβάσεις, 68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης και 37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάσης. Είναι σαφές ότι έχουν ξοδευτεί ακόμη περισσότερα, καθώς κάποια έργα μπορεί να μην έχουν τιμολογηθεί ακόμη. Επίσης, τα παραπάνω έργα εκτελέστηκαν όπως και τα περισσότερα στις 50 δομές πανελλαδικά από υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κάτι που σημαίνει ότι αφιερώθηκαν χιλιάδες εργατοώρες που πληρώθηκαν από τον Έλληνα φορολογούμενο. Αποτέλεσμα;
Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να δηλώνει επισκεπτόμενος την περιοχή ότι η δομή δεν θα λειτουργήσει και «έπειτα από δική του εντολή και ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα», ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες στο χώρο, ο οποίος «απλώς θα φυλάσσεται»…
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ουδόλως μοιάζει αποφασισμένος να παρέμβει για να συνεργασθούν οι δύο υπουργοί του. Υπενθυμίζεται ότι και το καλοκαίρι του 2016 χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες μέχρι να αποφασίσει να εκπαραθυρώσει το γενικό γραμματέα Υποδοχής, Οδ. Βουδούρη όπως ζητούσε ο Γ. Μουζάλας. Εννοείται ότι αυτοί οι πέντε μήνες πήγαν χαμένοι για την οργάνωση των δομών φιλοξενίας εν όψει του τότε επικείμενου χειμώνα. Το κουμάντο συνέχισε να κάνει ατύπως ο κ. Μουζάλας επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά του στη Βόρεια Ελλάδα και αφήνοντας τις δομές των νησιών να ασφυκτιούν, με συνέπεια να ξεσπάσουν αλλεπάλληλα κρούσματα ταραχών μετά το καλοκαίρι.
Οι χώροι φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα άρχισαν σταδιακά να αδειάζουν καθώς μεταφέρονταν άνθρωποι στα διαμερίσματα αλλά παραμένουν ανοιχτοί προς μεγάλη χαρά των ιδιοκτητών τους που συνεχίζουν να εισπράττουν μισθώματα:
● 15.000 το μήνα για τη Σόφτεξ (Κορδελιό Θεσσαλονίκης), όπου μένουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού της κυβέρνησης, 400 άτομα, ενώ χωρούν 1.900.
● 6.500 για τη Σινατέξ (Καβαλάρι Θεσσαλονίκης), όπου παραμένουν 128 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 500.
● 13.000 ευρώ μηνιαίως για το ακίνητο ΔΙΟΝ (Ευκαρπία Θεσσαλονίκης), όπου φιλοξενούνται πλέον 116 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι για 400.
● 10.000 ευρώ για την ΑΛΕΞΥΛ (Δερβένι Θεσσαλονίκης), που χωρά 850 άτομα αλλά έχουν απομείνει 128!
● 23.000 για τo Κτήμα Κορδογιάννη στα Βασιλικά, που χωράει 1.500 άτομα αλλά έχουν απομείνει 46, ενώ το αρχικό μισθωτήριο έληξε τον Νοέμβριο του 2016. Στην ίδια δομή ισχύει ανοιχτή σύμβαση για «την τροφοδοσία μέγιστης δύναμης 3.000 ατόμων ημερησίως, προϋπολογισθείσης αξίας 2.554.200,00 €, εκτός ΦΠΑ, σε βάθος εξαμήνου»!
● Στο Κτήμα Ηρακλής στην Πιερία έχουν μείνει 38 άτομα αλλά η ανοιχτή σύμβαση σίτισης μιλά «για την τροφοδοσία μέγιστης δύναμης 420 ατόμων ημερησίως, προϋπολογισθείσης αξίας 357.588,00 €, εκτός ΦΠΑ, σε βάθος εξαμήνου».
Δίνουν χρήματα σε δομές που έχουν… εκκενωθεί
Την ίδια στιγμή υπάρχει μια σειρά 13 δομών στη Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα και Ήπειρο οι οποίες έχουν εκκενωθεί εντελώς -ορισμένες από τα περασμένα Χριστούγεννα- αλλά συνεχίζουν να δίνονται χρήματα για έργα και προμήθειες. Ενδεικτικά:
● Στον Κατσικά Ιωαννίνων δόθηκαν 64.000 ευρώ για επαύξηση ηλεκτρικής ισχύος από χαµηλή τάση σε µέση τάση 800 KVA στη ∆οµή Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών. Τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ η δομή ήδη εμφανιζόταν κενή, ίσχυε σύμβαση για σίτιση 400 ατόμων αξίας 68.092 ευρώ.
● Στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που ήταν επίσης κενό, εμφανιζόταν σύμβαση σίτισης με εταιρία κέτερινγκ αξίας 76.603 ευρώ.
● Κενό είναι και το Κτίριο Καραμανλή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης αλλά εγγράφεται σειρά πιστώσεων για «ανακατασκευή τμήματος του ηλεκτρολογικού δικτύου» (6.600 ευρώ), «ανακατασκευή φθαρμένων υαλοστασίων» (8.000 ευρώ), «κατασκευή κλωβών για την προστασία 12 αερολεβήτων» (10.500 ευρώ), «διαμόρφωση χώρου πλυντηρίων» (10.000 ευρώ), «αντικατάσταση τμημάτων από αμίαντο στην οροφή του κτιρίου (!)» (6.000 ευρώ) και «αποκατάσταση φθορών του υδραυλικού-αποχετευτικού δικτύου» (20.000 ευρώ).
● Κενό είναι και το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι Καβάλας αλλά θα πληρωθούν 49.000 ευρώ για την «κατασκευή υποσταθµού µέσης τάσης τύπου κιόσκι ισχύος 500 KVA στη δοµή φιλοξενίας προσφύγων – µεταναστών».
● Χωρίς κόσμο και ο βιομηχανικός χώρος Frakapor στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου ισχύει επίσης ανοιχτή σύμβαση κέτερινγκ για την τροφοδοσία μέγιστης δύναμης 1.000 ατόμων ημερησίως, προϋπολογισθείσης αξίας 851.400,00 €, εκτός ΦΠΑ, σε βάθος εξαμήνου.

Οι καταγγελίες Βουδούρη για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση
Όλες αυτές οι περίεργες υποθέσεις στη διαχείριση του προσφυγικού συμβαίνουν πολύ καιρό μετά την εποχή που ο Οδ. Βουδούρης κατήγγειλε τον προϊστάμενό του υπουργό για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση λέγοντας πως λειτουργεί με ένα σύστημα δικών του ανθρώπων χωρίς θεσμοθετημένες αρμοδιότητες. Είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι το περιβάλλον Μουζάλα προωθούσε τη δημιουργία εγκαταστάσεων σε μία συγκεκριμένη δομή με κόστος πολλαπλάσιο από εκείνο που ζητούσε κάποια ανθρωπιστική οργάνωση.
Ο κ. Βουδούρης αντικαταστάθηκε από τον Αν. Σαλτερή, ενώ τοποθετήθηκε και διευθύντρια Υποδοχής η Ανθούλα Καραγγελή, στην οποία αργότερα ο Γ. Μουζάλας πρόσφερε και αύξηση 50% στις αποδοχές της για να φθάσουν τις 4.000 ευρώ μηνιαίως. Η κ. Καραγγελή είναι υπεύθυνη τόσο για το «σχέδιο φιλοξενίας» των προσφύγων όσο και για την πιστοποίηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ζάκυνθος: SOS από σκάφος με 38 μετανάστες

ΡΕΚΟΡ ΑΦΙΞΕΩΝ! Αριθμοί που θυμίζουν ‘εισβολή’

 Γιούχαραν τον Τσίπρα στην Κέρκυρα: «Να πάτε πάλι στο 3%» (vid)

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χατζηδάκης: Ο Τσίπρας έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά

«Εδώ πια δεν είναι θέμα Δεξιάς ή Αριστεράς! Όταν το ψέμα γίνεται επιστήμη και χρησιμοποιείται κατ' επάγγελμα από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής...

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίσαμε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Προχωρά η διαδικασία προτεραιοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου για νόσηση από covid-19 που θα λάβουν την αναμνηστική δόση εμβολίου. Έχουν προηγηθεί οι ασθενείς υπό...

Οικονόμου: Ο Τσίπρας βάφτισε «εθνική ανάγκη» το τσάκισμα της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ

«Αγκυλωμένο στον παρελθόν» χαρακτηρίσε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου...

Κορωνοϊός – 1.305 νέα κρούσματα και 33 θάνατοι – Στους 348 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.305 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 33 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!