Αρχική Διάφορα Έρχεται το τέλος των offshore υπηρεσιών ;;;

Έρχεται το τέλος των offshore υπηρεσιών ;;;

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Οι Άγγλοι διαχειριστές πλούτου αρχίζουν να περιορίζουν τους λογαριασμούς των πελατών τους σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) καθώς επιταχύνεται παγκοσμίως η πάταξη των φορολογικών παραδείσων !!!

Το 2016 ο αριθμός των διαχειριστών πλούτου οι οποίοι προσφέρουν σε επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου υπηρεσίες σύστασης υπεράκτιων εταιρειών έχει μειωθεί κατά ένα έκτο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της Wealth-X για λογαριασμό των Financial Times. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των managers που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι εξακολουθούν να προσφέρουν κάποιες «offshore υπηρεσίες».

Ο περιορισμός αυτός οφείλεται εν μέρει στην αυστηροποίηση τα τελευταία χρόνια που ισχύουν για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών. Το 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν το Νόμο περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Ξένων Λογαριασμών (FATCA), ο οποίος ανάγκασε τις τράπεζες στο εξωτερικό και τους managers να παραδίδουν λεπτομερείς πληροφορίες για τους πελάτες τους.

Όπως εκτιμά ο Matt Thomas, συνεργάτης της KPMG, «μετά τη FATCA, έπαψε να υπάρχει η δυνατότητα να κρύβει κανείς χρήματα σε offshore».

Άλλες χώρες έσπευσαν να υπογράψουν παρόμοιες συμφωνίες μεταξύ τους και αυτή τη στιγμή πάνω από 100 φορολογικές αρχές ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες.

«Σχεδόν οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι στον κόσμο θα μπορούν να σε παρακολουθούν και να υπάρχει αναφορά πίσω στη χώρα από την οποία προέρχεσαι», σημειώνει ο Andy Thomson, διευθυντής δραστηριοτήτων στο βρετανικό σύνδεσμο διαχειριστών πλούτων και χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Παλαιότερα, τέτοιες πληροφορίες ήταν δύσκολο να τις βρει κανείς και οι ελεγκτές μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο αν ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν έναν βάσιμες υποψίες ότι κάποιος φοροδιαφεύγει.

Η μυστικότητα που ίσχυε πριν δεν ισχύει πλέον και έτσι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Όπως αναφέρει ο Kinner Lakhani, στέλεχος της Deutsche Bank, «όταν εξαλείφεται αυτή η δυνατότητα, το παιχνίδι στις offshore και onshore γίνεται επί ίσοις όροις».

Η τάση αυτή ενισχύθηκε και από την δημόσια δυσφορία κατά οποιουδήποτε χρησιμοποιεί δομές offshore ακόμη και αν είναι εντελώς νόμιμες.

Τα Panama Papers, μια στοίβα 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων περιλαμβάνουν ονόματα διάφορων υψηλόβαθμων πολιτικών και διασημοτήτων οι οποίοι κατακρίθηκαν για τη χρήση των offshore δομών προκειμένου να μειώσουν τις φορολογικές τους εισφορές.

Πρωθυπουργοί, διάσημοι ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές συγκαταλέγονται μεταξύ των ονομάτων που φιγουράρουν στη λίστα των Panama Papers και βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Σύμφωνα με τον κ. Thompson αυτή η παραφροσύνη έχει αποθαρρύνει τους πελάτες από το να χρησιμοποιούν off shore δομές.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: όταν κάποιος αναφέρει ότι διατηρεί offshore λογαριασμό, η πρώτη σκέψη που κάνουμε είναι ότι φοροδιαφεύγει», σημειώνει ο κ. Thomson συμπληρώνοντας ότι αυτή η ενέργεια συνδέεται με ένα είδος στιγματισμού.

Η Pictet & Cie, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ελβετική ιδιωτική τράπεζα, ανέφερε πέρυσι ότι θα επέτρεπε στους πελάτες της να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που έκανε για πρώτη φορά υπό την πίεση της επίμονης απαίτησης των πελατών της για να αποφύγουν τον στιγματισμό.

Κατά συνέπεια, η μειούμενη ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες έκανε την προσφορά τέτοιων υπηρεσιών λιγότερο προσοδοφόρες σε σχέση με τον κόπο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ειδικά εφόσον αυστηροποιούνται οι κανονισμοί και οι διεθνείς απαιτήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο κ. Basharoun προσθέτει ότι το να ασχολείται με πελάτες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί ειδικές ικανότητες ενώ το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φορολογικά συστήματα από την πλευρά των πολιτικών αυξάνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα.

«Δεν υπάρχει budget που να κατευθύνεται σε αυτόν τον τομέα όσο οι κανόνες για τις offshore δεν αλλάζουν», σημειώνει.

Οι διαχειριστές πλούτου έχουν πληγεί από αυτή την παγκόσμια τάση μεταφοράς πλούτου από τις offshore στις onshore. Μια αναφορά των Oliver Wyman και Deutsche Bank επισημαίνει ότι οι managers θα χάσουν 13 δις. δολάρια από τα ετήσια έσοδα και η αίσθηση που επικρατεί στους managers στο Ηνωμένο Βασίλειο-ακόμη και στους πιο μικρούς- είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η πολιτική θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στην φοροδιαφυγή.

πηγη: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Οκτώ στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα – Οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες

Το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα αναφέρουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων λόγω της έλλειψης ταλέντων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της...

Χρ. Σταϊκούρας: Επιπλέον πόρους, άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τον τομέα υγείας

Στις δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των...

Γ. Ζαββός: Προτεραιότητα η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας

Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας, με δράσεις που θα προσαρμόζονται στις σύγχρονες εξελίξεις και θα αξιολογούνται τακτικά για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους,...

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράταση για τις επενδύσεις αναπτυξιακών νόμων πριν το 2004

Παράταση για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 1982, 1987 και 1990 και για τα οποία οι επιχειρήσεις...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!