Αρχική Uncategorized Έρχεται το τέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Έρχεται το τέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Στα «βαθιά» σχεδιάζει να βουτήξει Ομάδα Εργασίας, που συστάθηκε στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υγείας. Και αν το εγχείρημα αναμόρφωσης της δημόσιας υγείας δεν ήταν δύσκολο εξ ορισμού, η βαρύτητα των αλλαγών αναμένεται να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη, αφού κύριος στόχος της Ομάδας Εργασίας θα είναι η μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η αρχή έγινε πέρσι, με την Επιτροπή Μελέτης για τον Θεσμικό Εκσυγχρονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είχε γράψει το Virus στα τέλη του περσινού Ιουλίου, ρόλος της Επιτροπής ήταν να συντάξει πρόταση για την αναμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στο Κέντρο (διαβάστε εδώ).

Φαίνεται, όμως, πως για την Αριστοτέλους μια απλή αλλαγή δεν θα ήταν αρκετή για να αποσυνδέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ από το «αμαρτωλό παρελθόν» του. Η ρήξη θα έπρεπε να είναι εμφανής. Μία πρώτη «γεύση» των σχεδίων  του Υπουργείου Υγείας για το Κέντρο έδωσε ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα της Βουλής στις αρχές Αυγούστου, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ένα προσχέδιο αλλαγής του οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ενδέχεται να συνοδευτεί και από αλλαγή του ονόματος του, ώστε να αποκοπεί από το παρελθόν «της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων και της συναλλαγής με τα συμφέροντα». Ο κ. Ξανθός είχε, μάλιστα, εκτιμήσει πως το Υπουργείο θα νομοθετήσει σχετικά εντός του φθινοπώρου. Σε αυτή την κατεύθυνση φέρεται πως είναι η σύσταση της «Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση σχεδίου αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Υγείας», η οποία δημοσιεύθηκε χθες και φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλου. Επικεφαλής της Ομάδας αυτής είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και μεταξύ των μελών της είναι και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του Virus, η Ομάδα θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την επόμενη ημέρα του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένα από τα πιθανά σενάρια είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημόσιας υγείας, που θα αντικαταστήσει το Κέντρο. Ο φορέας αυτός θα έχει τόσο νέο οργανόγραμμα, όσο και νέο όνομα, όπως άλλωστε προανήγγειλε και ο κ. Ξανθός. Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα διασφαλίζουν την επιχειρησιακή και επιστημονική επάρκεια του Φορέα, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του, φιλοδοξώντα να αφήσει πίσω τις «μαύρες σελίδες» της ιστορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας (επισυνάπτεται η Απόφαση) έχουν ήδη στα χέρια τους την πρόταση της Επιτροπής Μελέτης για τον Θεσμικό Εκσυγχρονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Βάσει αυτής αναμένεται να λάβουν και τις όποιες αποφάσεις τους για το Κέντρο. Σχετικό πόρισμα θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέσα σε ένα μήνα.

Φυσικά, Δημόσια Υγεία δεν είναι μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ και έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ομάδα εργασίας πρόκειται να καταπιαστεί με αρκετά από τα δομικά της στοιχεία. Μεταξύ αυτών και το πλαίσιο λειτουργίας των εργαστηρίων δημόσιας υγείας, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί και ο ρόλος  του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.

Η πρόταση της Ομάδας Εργασίας θα κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας, με στόχο τη σύνταξη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Η Ομάδα Εργασίας

1. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας.

2. ΧΑΜΤΖΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Νομικός – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ).

3. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Νομικός – Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας.

4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας – Επιστημονικός Υπεύθυνος Επιδημιολογικής Επιτήρησης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

5. ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας – Αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

6. ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, Χειρουργός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

7. ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΕΩΡΙΟΣ, Διευθυντής Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Movie stars Noticed To Use Romance Apps Like Tinder and OkCupid. These 19 a-listers Swipe good and positioned just like you and my self

Movie stars Noticed To Use Romance Apps Like Tinder and OkCupid. These 19 a-listers Swipe good and positioned just like you and my self Over...

legality to obtain nonpayment consideration on challenging dollars lending options

legality to obtain nonpayment consideration on challenging dollars lending options Exactly what may legality of having nonpayment eyes on difficult funds lending products? The explanation when...

A rightly est ished connections can transform your enterprise Like anybody else hard dollars

A rightly est ished connections can transform your enterprise Like anybody else hard dollars Prob y typically the most popular methods of locating economic budget...

Without a doubt more about The Miseducation associated with the United states child

Without a doubt more about The Miseducation associated with the United states child Why boys split up at rape jokes, think having a girlfriend...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!